Viihde

Parasta kesälukemista: 10 uutuuskirjaa – toimituksen lomakirjasuosikit

Hyvä kirja jää pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Annan toimitus poimi uutuuskirjoista kymmenen vaikutuksen tehnyttä lukuelämystä kesälomalle.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Hyvä kirja jää pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Annan toimitus poimi uutuuskirjoista kymmenen vaikutuksen tehnyttä lukuelämystä kesälomalle.

1. Kihelmöivää jännitystä

Clare Mackintoshin Minä näen sinut

Tässä jännitysromaanissa voisi olla varoitus: saattaa aiheuttaa vainoharhaisuutta. Ehkä joku tarkkailee juuri minua, mutta miksi ihmeessä… Clare Mackintoshin Minä näen sinut (suom. Päivi Pouttu-Deliére) kannattaa kuitenkin ehdottomasti lukea. Päähenkilöiden – niin eronneen ja vainotuksi itsensä tuntevan virkaäidin kuin asiaa tutkivan naispoliisinkin – hahmot ovat arkisen tunnistettavia. Naiset ovat myös inhimillisiä ja sopivasti mokailevia, joten heihin on helppo samaistua. Tarinan kulku on kepeää, eikä siitä puutu käänteitä ja yllätyksiä. Kihelmöivä jännitys tiivistyy loppua kohti ja uskottavuus säilyy aivan rimaa hipoen.

Sanna Wirtavuori

2. Kurkistus brittien yläluokkaan

Edward StAubynin Loistava menneisyys

Voiko mikään kuviteltu olla niin pahaa, ettei se voisi olla totta? Voiko brittiläinen yläluokka enää enempää yllättää hulluudellaan? Edward St Aubynin omaelämäkerrallinen Loistava menneisyys. Patrick Melrosen tarina I–III kertoo isänsä seksuaalisesti hyväksikäyttämästä pojasta, joka melkein kuolee huumeisiin, käyttää omaisuuden vieroitukseen ja pelastautuu kirjailijaksi. Markku Päkkilän suomentamaa tekstiä lukee himokkaasti, vaikka välillä tuntuu siltä, ettei voi jatkaa. Niin rankoiksi tapahtumat äityvät. Lopussa palkitsee hillitön kuvaus päivällisiltä, joilla on läsnä Englannin kuningattaren sisar Margaret. Kirjasta on tehty HBO:lle tv-sarja, jonka pääosassa on Benedict Cumberbatch. Voimme siis olla varmoja, että St Aubynista ja hänen alter egostaan puhutaan vielä.

Minna Juti

3. Ajatuksia herättävää mutta helppolukuista

Elif Shafakin Eevan kolme tytärtä

Peri-tyttö kasvaa kahden maailman välissä älyä ja koulutusta arvostavan ateisti-isän ja hartaasti perinteitä vaalien islamiin suhtautuvan äidin tyttärenä. Peri on Elif Shafakin kirjoittaman Eevan kolme tytärtä -romaanin (suom. Sari Karhulahti) päähenkilö mutta tavallaan myös synnyinmaansa Turkin vertauskuva. Shafakin kirja on tärkeä, koska sen tarina on tartuttava ja helposti luettava, mutta samaan aikaan romaanissa pohditaan syviä jumalasta, uskonnosta, vallasta, identiteetistä…

Mervi Alatalo

4. Äitiydestä ja parisuhteesta uudella otteella

Jenny Offillin Syvien pohdintojen jaosto

Voiko parisuhteesta tai äitiydestä enää kirjoittaa toistamatta itsestäänselvyyksiä? Kyllä voi, etenkin jos tekee sen niin kuin amerikkalainen Jenny Offill, jonka kirjoittaman Syvien pohdintojen jaoston (suom. Marianna Kurtto) tulen lukeneeksi yhtenä aamuna ennen sängystä nousemista. Ahmaistuksi tuleminen kertoo vähän kirjan koosta, mutta enemmän se kertoo vangitsevasta kirjoitustyylistä, omaperäisen rakenteen imusta ja aihepiirin liikuttavuudesta. Pitkästä aikaa luin aidosti uudella tavalla kirjoitetun romaanin.

Mervi Alatalo

5. Sadomasokistista seksiä

Essi Tammimaan Isän kädestä

Nainen haluaa tulla seksissä alistetuksi ja satutetuksi, mutta hänen on vaikea vetää rajaa, mikä on liikaa. Miestäkin naisen alistaminen kiinnostaa, mutta sessioiden jälkeen hän välillä itkee, koska pelkää käyttäneensä valtaansa väärin. Essi Tammimaan Isän kädestä kertoo sadomasokistisesta seksistä kiinnostavasta kulmasta: miten vaikea sitä on ehdottaa, kuinka paljon sen ehdoista pitää neuvotella ja miten se välillä menee pieleen. Seksin kautta itseään etsivälle, lapsuuden haavoja potevalle Ruutille alistetuksi tulemisen halussa on kyse myös paljon muusta kuin seksistä.

Matilda Katajamäki

6. Kiehtovasti taiteilijuudesta

Patti Smithin Omistautuminen

Muusikko, kirjailija ja valokuvaaja Patti Smithin Omistautuminen (suom. Antti Nylén) on pieni helmi, jonka luettuaan ymmärtää hiukan paremmin, mitä taiteilijuus voi olla. Vähän yli sataan sivuun mahtuu essee kirjoittamisesta ja taiteilijan inspiraation lähteistä sekä huikea rakkaustarina. Kieli on tiivistä ja tarkkaa, ja lahjakkaan luistelijatytön ja häikäilemättömän liikemiehen suhde on kuin kaunista satua tai älykästä kauhuelokuvaa. Myös teemat ovat kiehtovia – luomisvoima, omistushalu, lahjakkuus ja ulkopuolisuus – ja ne askarruttavat mieltä pitkään.

Sanna Wirtavuori

7. Koukuttava rocktähden elämänkerta

Brett Andersonin Hiilenmustat aamut

Pitääkseen rocktähden elämäkerrasta ei näemmä tarvitse pitää tähden musiikista. Suede on 1990-luvulla maineeseen noussut brittiläinen rockbändi ja Brett Anderson sen keulakuva. Miehen omaelämäkerran Hiilenmustat aamut (suom. Sirje Niitepõld) kiehtovuus on sen aikarajauksessa. Anderson kirjoittaa lapsuudesta ja nuoruudesta köyhässä työläiskodissa, hiilipölystä, homeisista seinistä ja omalaatuisesta perheestä. Hän ei kirjoita rocktähden elämästä vaan meistä kaikista, joiden elämä on ainakin jossain vaiheessa niin pientä ja tavallista, ettei suuresta ja ihmeellisestä hoksaa edes unelmoida.

Mervi Alatalo

8. Iloisesti yllättävä self-help-opas

Laurent Gounellen Matka yli onnen esteiden

Mies matkustaa Balille ja miettii, mitä elämällään tekisi. Nykyinen työ ei tuo tyydytystä, mutta rohkeus ei riitä edes miettimään uusia valintoja. Lomallaan hän päättää kuitenkin tavata ”ukon”, vanhan viisaan miehen, joka voisi auttaa häntä tulemaan onnellisemmaksi. Laurent Gounellen Matka yli onnen esteiden (suom. Lotta Toivanen) vaikuttaa tusinasarjan self-help-oppaalta mutta yllättää iloisesti. Pysähdyin miettimään useampaakin kirjan opetusta. Ehkä tärkein muistutus on se, että pitää uskaltaa pyytää apua ja että useimmat ihmiset auttavat oikein mielellään. Tärkeää on myös uskoa vahvuuksiinsa, koska muilla on taipumus nähdä meidät sellaisina kuin me itse näemme itsemme.

Sanna Wirtavuori

9. Vanhenemisen kanssa kipuileville

Pauliina Vanhatalon Toinen elämä

Mitä elämässä vielä on jäljellä, kun kaikki tärkeät valinnat on jo lukittu? Olenko enää kenenkään mielestä kiinnostava henkilö? Miksi nuoria tyttöjä katsoessa tuntuu siltä, kuin olisi hävinnyt kilpailun, johon ei tiennyt osallistuneensa? Pauliina Vanhatalo kirjoittaa omakohtaisessa Toinen elämä -kirjassaan neljänkympin kriisistään ja alkavasta keski-iästä. Tähän asti elämässä on ollut punainen lanka ja tarina: ammatin hankkiminen, rakastuminen, lasten syntymät. Nyt tulevaisuus tuntuu sumuiselta, ja perhe-elämä ja pitkä parisuhde piimivät ajoittain. Oivaltava ja sympaattinen kirja on suositeltavaa ja helppoa luettavaa kaikille vanhenemisen kanssa kipuileville.

Matilda Katajamäki

10. Apua elämän tarkoituksen pohdiskeluun

Minna Eväsojan Shoshin - Aloittelijan mieli

Minna Eväsojan Shoshin – Aloittelijan mieli on ihastuttava kurkistus japanilaiseen kulttuuriin ja ajatteluun – ja samalla elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Elämän tarkoitus voi nimittäin olla se, että opettelee jonkin taidon oikein hyvin. Oli kyse sitten piirtämisestä, puutarhanhoidosta tai vaikkapa juoksutekniikan opettelemisesta, se pitää tehdä keskittyneesti. Tärkeintä on oppia ymmärtämään omien kykyjen rajallisuus ja kehittää taitojaan niissä puitteissa. Aloittelijan mieli on inspiroivinta, mitä olen lukenut pitkään aikaan. Helppolukuinen kirja on oikeasti niin syvällinen, että aloin lukea sitä heti uudestaan. Rakastan kirjan jokaista lausetta ja sen kaunista japanilaista kuvitusta.

Tyyne Pennanen

X