Haaveilu on mielen leikkiä
Haaveilu on mielen leikkiä

Pilvilinnojen rakentelu ja taivaanrannan maalailu ovat terveen mielen leikkiä. Ja jos niin haluaa, ovat ne ensimmäinen askel muutokseen.

Haaveilu on mielen leikkiä

Lomakoti Karibialla, filmitähtien kanssa samalla rannalla. Esikoisromaani, Finlandia-palkinnon voitto. Kimaltava iltapuku, itsenäisyyspäivä ja linnanjuhlat. Hassuimmatkaan haaveet eivät ole tarpeettomia, päinvastoin.

- Haaveilu ja siitä saatava mielihyvä kertovat siitä, että ihminen voi psyykkisesti hyvin. Unelmoijan mielessä on tilaa leikille, toiveille ja erilaisille tunteille. Haaveet ovat hyvää tekeviä irtiottoja arjesta, voimaannuttavia päiväunia ja aikuisten satuja silloin, kun haaveilija tietää, ettei niiden kaikkien ole tarkoituskaan toteutua. Hetki hyvässä mielikuvassa rentouttaa ja lataa akkuja, psykoterapeutti Leena Ehrling Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Hupsut haaveet ovat hyviä haaveita. Sellaisia ovat myös tavoitteiksi muuntuvat ajatusleikit, toiveet ja mielikuvat. Haaveet antavat elämälle suunnan, tekevät siitä mielekkään ja motivoivat muutokseen: ilman toiveita ihmisen on vaikea asettaa itselleen tavoitteita. Kun elämä koettelee, tavoitteelliset mielikuvat ovat voima, joka pitää psyyken kasassa. Ne luovat uskoa siihen, että tulevaisuudessa asiat ovat paremmin.

Haitallisia haaveista tulee, jos ne saavat unelmoijan ripustautumaan toisiin ihmisiin – odottamaan, että joku muu toteuttaa omat toiveet. Oman onnensa ulkoisten olosuhteiden tai toisten ihmisten varaan laskeva yleensä pettyy karvaasti: kumppanin, asunnon tai työpaikan vaihto ei tuokaan onnea. Unelmat ovat vahingoksi myös silloin, jos ihminen ei osaa erottaa ajatusleikkiä todellisuudesta.

- Toden ja sadun sekoittavan ja omaa vastuutaan ja rooliaan tunnistamattoman ihmisen haaveet kaatuvat. Haaveissaan pettynyt ihminen usein ajattelee, että hänessä itsessään on jotakin vikaa eikä hänen elämäänsä ole tarkoitettukaan hyviä asioita. Hän havainnoi ympäriltään kielteisiä, omaa näkemystään tukevia merkkejä, keskittyy niihin ja katkeroituu, ehkä ahdistuukin. Kun haaveilu ei tuota tulosta, ihminen lakkaa haaveilemasta.

Jarrua järjelle

Haaveita kannattaa pysähtyä kuuntelemaan. Ne kertovat meille, mitä me kaipaamme ja tarvitsemme. Monesti ne viestivät tarpeesta muutokseen. Unelmat pulpahtavat mieleen, kun rauhoitumme ja annamme niille aikaa.

- Järjen ääni peittää usein vasta nupullaan olevat haaveet. Se puhuu haihattelusta ja pilvilinnojen rakentelusta, muistuttaa rahallisista resursseista ja aikatauluista. Matka unelmoinnista mahdollisen haaveen toteutukseen on pitkä. Järjen äänen ei pitäisi vaimentaa mielikuviamme, ei ainakaan unelman varhaisvaiheessa. Liian tiukat raamit haittaavat unelmointia: unelmissahan kaikki on mahdollista!

Omista haaveista kannattaa puhua myös muille.

- Usko haaveen toteutumiseen kasvaa, kun ihminen kuulee omasta suustaan haavettaan puolustavia asioita. Pään sisäiset haaveet jäävät kaihertamaan mieltä: ihminen haluaa jotakin, muttei usko pystyvänsä siihen. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin ja keinot unelman saavuttamiseen lisääntyvät, kun puhuu unelmistaan läheistensä kanssa. Samoin käy, kun kirjoittaa unelman näkyville. Mitä selkeämpi ja konkreettisempi haave on, sitä todennäköisemmin ihminen alkaa sitä työstää.

Kun unelma on muotoutunut ja luotto omiin vaikutusmahdollisuuksiin vahvistunut, ihminen alkaa poimia ympäristöstään asioita, jotka auttavat toteuttamaan toivotun: asiat ikään kuin loksahtelevat paikoilleen ja työ unelman saavuttamiseksi alkaa.

- Jokainen unelma ei toteudu, eikä tarvitsekaan. Unelmointi on sellaisenaan voimavara ja mieletön mielihyvän lähde, jokaiselle sallittu nautinto!

Haaveet antavat elämälle suunnan, tekevät siitä mielekkään ja motivoivat muutokseen. Kun elämä koettelee, tavoitteelliset mielikuvat ovat voima, joka pitää psyyken kasassa. Haaveita kannattaa pysähtyä kuuntelemaan. Ne kertovat meille, mitä me kaipaamme ja tarvitsemme.

Lähde: Kirjailija, valmentaja Marja Leena Toukonen.
Lue lisää: Marja Leena Toukonen, Unelmatyöskentely – Ote omanlaiseen elämään. PS-kustannus 2008.

Teksti: Virve Järvinen

Tee unelmista totta

  • Rustaa unelmallesi raamit. Jotta voit saavuttaa unelmasi, voit joutua luopumaan jostain muusta. Mieti, oletko valmis elämään jonkin aikaa vaatimattomasti tai jättämään rakkaan harrastuksen ajanpuutteen vuoksi. Unelma muuttaa elämää jo toteutusvaiheessa ja vastuu muutoksesta on unelmoijalla – ei esimerkiksi muilla perheenjäsenillä. Unelmoija on vastuussa myös silloin, kun suunnitelmat eivät toteudu.
  • Tutustu omiin vahvuuksiisi. Unelma on askelta lähempänä silloin, kun tuntee omat vahvuutensa ja mielenkiintonsa kohteet. Omiin vahvuuksiin voi tutustua pohtimalla, millaisten asioiden tekemisestä pitää, mitä haluaisi oppia ja missä asioissa on hyvä.
  • Nosta unelma näkyville. Aistit vahvistavat kokemuksia ja tekevät unelmista konkreettisia. Kuvista liimaamalla tehdyt aarrekartat, musiikki ja matkasta haaveilevalla vaikka kohdemaan makuelämykset ruokkivat aisteja.
  • Tutustu unelmansa toteuttaneiden tarinoihin. Määränpäähänsä päässeiden kokemuksia löytyy mm. kirjoista, netistä ja lehdistä. Unelma vaatii ponnisteluja ja esteiden raivaustyötä, ja toisten kokemat keinot saattavat tepsiä myös tässä tapauksessa. Omasta unelmasta ei kuitenkaan kannata kertoa muille ihan heti: unelma lakkaa olemasta oma, jos toiset pääsevät alkumetreillä vaikuttamaan ehdotuksillaan sen sisältöön.
  • Kirjaa mustaa valkoiselle. Kun unelma on saanut nimen, tarvitaan konkreettinen suunnitelma. Siihen listataan asiat, mitä unelma toteutuakseen vaatii ja aikataulu sen toteutukselle. Unelman saavuttamisessa auttaa, kun tekee itselleen sopivan määrän välietappeja matkan varrelle. Suunnitelma saattaa kuitenkin muuttua, joten sen kannattaa olla joustava. Suunnitelmaa ei kannata tehdä ensimmäiseksi, sillä unelma vaatii ilmaa siipien alle ja liian tiukka suunnittelu heti alussa tukehduttaa sen.
  • Juhli toteutunutta unelmaa. Sytytä kynttilä, kaada lasiin lempijuomaasi ja toivota unelma tervetulleeksi.

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *