Hyvinvointi 27.4.2012

Lempeä elämä: ”Etkö sä koskaan kyllästy salaattiin?”

Teksti: Anna.fi

Vastaus on, että en. Selitys moisen ilmiön takana on herkullinen salaattikastike, joka on kursailemattoman öljyinen, mutta silti terveellinen. Lienee sanomattakin selvää, että kaupan hyllyillä nököttävät valmisputelit ovat täynnä kaikenlaista kehoon kuulumatonta e-koodia ja säilöntäainehöttöä – itse asiassa juuri valmiit salaattikastikkeet ovatkin yksi keholle suurimmista turhakepommeista. Hyviä uutisia: ravitsevan ja puhtaan salaattikastikkeen taikominen minuutissa ei ole salatiedettä. Tai jos onkin, niin paljastan sen teille nyt!

Moni varmasti ihmettelee, miten jaksan joka päivä puputtaa tyytyväisenä salaattia sen lisäksi, että juon joka aamu ruukullisen (joskus enemmänkin) lehtivihreää smoothien muodossa. Kehossani vallitsee vihreän himo ja kuten ystäväni Hannamari asian ilmaisisi, sitä vaan ei voi olla kuulematta, kun solukuorot suorastaan huutavat lehtivihreää.

Lehtivihreän tärkeydestä ja puhdistavista vaikutuksista olenkin kirjoitellut jo useaan otteeseen, mutta taidan silti tässäkin välissä vetää hihastani sen perinteisen gorilla-kortin ja muistuttaa, että lehtivihreä on myös erittäin tärkeä proteiinin lähde! Te, jotka urheilette paljon tai muuten vain mietitte, pitäisikö teidän suuntautua sittenkin enemmän lihaan tai maitotuotteisiin, miettikäähän gorillasiskojamme. Ne ovat kiistatta yksi eläinkunnan atleettisimmassa kunnossa olevista otusryhmistä ja onnistuvat kasvattamaan monta kymmentä kiloa lihasmassaa rouskuttamalla vihreitä lehtiä, hedelmiä ja savea.

Ihmiskehon ravitsemuksesta puhuttaessa on gorilla myös erittäin hyvä esimerkki ja vertailun kohde, koska kehomme ovat geneettisestikin hirmuisen lähellä toisiaan. (Toista ovat sitten muut villipedot, kuten lihaa miltei työkseen syövät tiikerit – niiden lihavoittoiseen ruokavalioon ei ihmistä edes kannata lähteä vertaamaan. Meillä ei ole läheskään niin tehokkaita vatsahappoja, yhtä lyhyttä ja tehokasta suolistoa saati edes touhuun sopivia kynsiä tai kulmahampaita! Mikään kehossamme ei siis viittaa siihen, että me tarvitsisimme välttämättömästi eläinkunnan proteiinia, ainakaan päivittäin.) Salaatti on omassa arjessani se tyypillisin lounas ja syön sitä vielä usein päivälliselläkin erilaisten lisukkeiden kanssa. Se on minulle laadukkainta perusruokaa, jonka osaan lautaselleni kuvitella – ei pelkkä kauniin värinen lisuke, jolla onnettomana kuolleen lihaköntin ja tyhjän makaroonimössön saisi somistetuksi jota kuinkin herkulliseksi!

Raakapainotteisella ruokavaliolla oleminen ei ole askeettista, vaikka se siltä varmasti monen korvaan kuulostaa. Kun salaatti on rakennettu ihanista ja puhtaista, mielikuvituksella valituista raaka-aineista ja höystetty pikantilla kastikkeella, siitä tulee helposti mielekästä arkiruokaa, jota jaksaa syödä päivittäin kyllästymättä. Vinkkasinkin jo aiemmassa työpaikkalounaspostauksessani raaka-aineista, joista saa helpon ja törkyhyvän kastikkeen alta aikayksikön. Sen reseptiä kyseltiin, joten saattekin siitä nyt mittayksiköllisen version. En olekaan itse asiassa koskaan aiemmin mitannut tämän suosikkikastikkeeni raaka-aineiden määrää, koska tykkään tehdä ruokani niin fiiliksellä, että joka päivä tulee vähän erilaista jälkeä. Tänään tuli siis tällaista.

Helppo sinappikastike

1 dl kylmäpuristettua, laadukasta oliiviöljyä
0,5 dl vettä
1 rkl omenasiiderietikkaa (Urtekramilla on hyvä luomuversio!)
2 tl luomu-Dijon-sinappia
liraus sitruunan tai limen mehua
0,5 dl oluthiivahiutaleita
ripaus suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa

Ainekset lorautetaan kippoon ja pyöräytetään vähän haarukalla ja voilà: eipä tulisi mieleenkään enää ajatella, että valmiskastike olisi missään määrin helpompaa!

Varioiminen on paitsi sallittua, myös suotavaa, koska keho kertoo kyllä, mitä se minäkin päivänä haluaa. Jos haluat tuhdimman tekstuurin ja juustoisemman maun, lisää oluthiivahiutaleiden määrää. Joillekin salaateille sopii paremmin jopa tällainen hiukan sakeakin soosi, jossa on pieniä sattumia. Vaihtamalla öljylaatua (esim. kurpitsansiemenöljy, hamppuöljy tai auringonkukansiemenöljy) tai lisäämällä bonusmausteita, kuten mustapippuria tai vaikkapa jotain etnisempää, tästä peruspohjasta muotoutuu melkein mihin tahansa tilanteeseen sopiva kombinaatio.

Ja koska kyseessä on oikeasti laadukkaasta öljystä valmistettu salaattikastike, huoli lihottavasta kaloripommista on aivan turha! Uskon, että harva meistä saa tarpeeksi laadukkaita kasvirasvoja. Tässä vaiheessa tekeekin mieli aina muistuttaa, että rasva on äärimmäisen tärkeää aivoillemme. Unohda siis sekä huonot kaloripommikastikeet että yhtä huonot light-versiot ja päivitä kaappiisi muutama uusi raaka-aine. Vaikka selkäytimiimme onkin iskostunut lause “salaattikastikkeet sisältävät turhia kaloreita” sen voi unohtaa ja tehdä päivitykset raaka-aineisiin laadullisessa mielessä. Kun teet kastikkeesi itse, tiedät myös aina tarkkaan mitä se sisältää. Kaupan valmissoosien ravintosisältökin on usein niin kryptinen, ettei siitä meinaa saada selvää. Siinä ajassa, jossa yrität koodata eineksen tuotesisältöä auki, olisit suhauttanut jo omatekoiset soosit sekä itsellesi että työkavereillesi.

Kun kastikkeen maku on kohdallaan, hyvien rasvojen saannista ei tule uupeloa. Miten lisätä yhtä luonnollisesti sitä lehtivihreän saantia? No, tekemällä tätä kastiketta. Kun maistat, tiedät mistä puhun. Lupaan sen, nimimerkillä rouskuti rousk. Vaihtele yrttejä niin et kyllästy, niitä on etenkin nyt tarjolla aivan mieletön valikoima. Kuvassa on tämän hetken suosikkini lipstikka (jolla on mm. ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia), mutta viime aikoina olen suurkuluttanut myös lehtipersiljaa ja perillaa. Tuosta hiukan vähemmän tunnetusta yrtistä tulee paitsi kiva vivahde salaatin makuun, myös ihana lisäsävy sen värimaailmaan.

Tervemenoa siis sekä öljy- että yrttihyllyille, ystävät!

Jutta

Kommentit (3)

Oli muuten aivan loistava kastike. Syötiin ihana vappulounas, joka koostui eilen itsetehdyn pizzan jämäpaloista ja tuoreesta, raikkaasta salaatista. Parvekkeella oli lämmintä.

Käytän tätä reseptiä takuulla toistekin! 🙂
00

Ihana sinä! Ja kiitos ohjeesta, kokeilen tätä hetimmiten salaattini kaveriksi 🙂
00

No hei toinen ihana! Kokeile ihmeessä! Tämä on kyllä melkoinen herkkukastike. Tule raportoimaan sitten, mitä tykkäsit! 🙂
00

Oli muuten aivan loistava kastike. Syötiin ihana vappulounas, joka koostui eilen itsetehdyn pizzan jämäpaloista ja tuoreesta, raikkaasta salaatista. Parvekkeella oli lämmintä.

Käytän tätä reseptiä takuulla toistekin! 🙂
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi