Mainos: Otava
Mainos | Otava

Kirjailijapariskunta kokeili keskiaikaisia elämäntapoja uutuuskirjaa varten – syntyi kiehtova tietopaketti suomalaistalonpojan elämästä

Arkeologi-kuvataiteilijapariskunta Ilari Aallon ja Elina Helkalan Vuosi keskiajan Suomessa on kuin aarreaitta, joka johdattaa elävästi suomalaisen talonpojan arkeen.

Arkeologi-kuvataiteilijapariskunta Ilari Aallon ja Elina Helkalan Vuosi keskiajan Suomessa on kuin aarreaitta, joka johdattaa elävästi suomalaisen talonpojan arkeen.

Millaista oli suomalaisen talonpojan arki vuonna 1480? Kamppailua ravinnosta, hylkeenpyyntiä kevätjäillä, kesän heinätöitä, syysteurastuksia, paastoa ja joskus myös juhlaa. Elämää rytmittivät vuodenaikojen ja luonnonvalon vaihtelu sekä kirkon pyhimysjuhlakalenteri.

Kiehtovaan keskiajan Suomeen lukijan johdattaa menestyskirjailijoiden uutuusteos, joka seuraa talonpoikaisväestön elämää yhden vuoden aikana, kuukausi kuukaudelta. 

Arkeologi-kuvataiteilijapariskunta Ilari Aallon ja Elina Helkalan Vuosi keskiajan Suomessa on aikalaislähteisiin, arkeologisiin tutkimuksiin ja kansatieteeseen pohjautuva ja sujuvasti kirjoitettu aarreaitta, joka maalaa elävän kuvan keskiajan suomalaisten elämästä osana Ruotsin valtakuntaa.

Pariskunta elää keskiaikaa todeksi myös omassa arjessaan. Kirjaa tehdessään he kokeilivat keskiaikaisia elämäntapoja noudattaen paastoaikoja ja keskiaikaisia juhlapyhiä. Ilari Aalto viljeli kotipihallaan keskiaikaisten lääkeyrttien lisäksi myös kaskiruista, naurista ja hernettä, joskin hiukan laihoin tuloksin.

  • Vuoden kokeilusta seurannut suuri oivallus taisi olla, että yhteisö tekee vuodenkierron vaiheista merkityksellisiä. Vuodenkierron juhlia on vaikea viettää itsekseen Kustaa Vilkunan Vuotuista ajantietoa tai Ilmar Talven Suomen kansankulttuuria lukemalla, koska silloin elävä perinne ja yhteisöllisyys jäävät puuttumaan, Aalto kuvailee esipuheessaan.

Elina Helkalan keskiaikaisia perinteitä kunnioittava kuvitus on saanut inspiraatiota muun muassa myöhäiskeskiajan kirjojen kalenterisivuista. Se piirtää 1400-luvun jälkipuolen arkea eläviksi näkymiksi.

  • Haluan kuvituksella kunnioittaa keskiajan suomalaisten arkea ja sen tunnelmaa, kertoo kirjan esipuheessa muinaistekniikoiden artesaanina työskentelevä Helkala.

Aallon ja Helkalan aiempi teos Matkaopas keskiajan Suomeen sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon, ja sitä on myyty yli 8 000 kappaletta.

Täältä pääset kirjaostoksille!

Täältä Annan kirjahyllyyn tutustumaan muihin uutuuskirjoihin!

X