Yleinen 19.4.2016

Täytetyt tomaatit

Teksti: Pippurimylly

Viikonloppuna näin sivusilmällä, kun telkkarissa valmistettiin täytettyjä tomaatteja kreikkalaisittain. Ohjelman tai kokin nimeä en muista tahi tiedä, mutta ajatus täytetyistä tomaateista jäi suorastaan riivaamaan mieltä. Maanantai-illan piristykseksi valmistuikin sitten yrttiriisillä täytettyjä tomaatteja!

…ja onneksi valmistuikin, koska tämä oli kertakaikkisen maukasta, mehukasta ja täyteläistä settiä! Kolme isoa tomaattia toimi hyvin kevyenä iltapalana, isomman nälän taittamiseen tarvittaisineen vähän järempiä täytteitä. Lisäjännitystä tai -täyttävyyttä näihin voisi saada, jos joukkoon lisäisi vaikkapa fetajuustoa tai kylmäsavutofua. Tai sieniä. Tai pinaattia ja pinjansiemeniä tai tai…. No, ymmärrätte, että vaihtoehtoja piisaa! Nämä pelkistetytkin versiot olivat silti aivan hurmaavia – kokeile vaikka alkupalana, lisukkeena, kevyenä lounaana tai voikkuleipää vähän sähäkämpänä iltapalana.

täytetyttomaatit

  • 6 isoa tomaattia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni chili
  • 2 dl riisiä
  • noin 4 dl kasvislientä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 tl oreganoa
  • pippuria, (suolaa)
  • iso kourallinen tuoretta minttua
  • iso kourallinen tuoretta persiljaa
  • oliiviöljyä

Huuhtele tomaatit ja leikkaa niiltä ”hatut” pois (älä heitä niitä kuitenkaan pois). Koverra tomaattien sisus ja laita sekin talteen. Silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Kuumenna reipas loraus oliiviöljyä pannulla ja kuullota sipulit ja chili siinä. Lisää sitten pannulle koverretut tomaattien sisukset ja pieni niitä tarpeen mukaan lastalla. Paistele hämmentäen muutaman minuutin ajan ja kaada sitten joukkoon riisi. Hämmennä ja lisää kasvislientä hiljalleen mukaan. Mausta oreganolla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon myös raastettu ja valutettu kesäkurpitsa. Anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia, tai kunnes riisi on lähes kypsää mutta vielä napakkaa. Riisin ei tarvitse olla läpikypsää, sillä se kypsyy uunissa vielä lisää. Sekoita lopuksi joukkoon silputtu minttu ja persilja. Tarkista maku.

 

Öljyä uunivuoka. Aseta koverretut tomaatit siihen vieri viereen ja lusikoi sisään yrttiriisiä. Nosta tomaateille hatut päähän. Kaada uunivuoan pohjalle kasvislientä niin, että lientä on noin parin sentin verran. Pirskota tomaattien päälle oliiviöljyä ja rouhaise päälle vielä suolaa ja pippuria. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 175-aseteisessa uunissa noin tunti.

täytetyttomaatit2

Pippurimylly

Kommentit (1)

Ihana resepti ja ruoka! Itse bongasin alennuskoodin Stockmannin herkkuun http://www.alennuskoodeja.fi/ , ja pakkohan näitä oli heti kokeilla 🙂 Itse tuunasin reseptiä siten, että käytin keltaistariisiä (Intialaista) tomaattejen täytteenä – Toimii!

Ihana resepti ja ruoka! Itse bongasin alennuskoodin Stockmannin herkkuun http://www.alennuskoodeja.fi/ , ja pakkohan näitä oli heti kokeilla 🙂 Itse tuunasin reseptiä siten, että käytin keltaistariisiä (Intialaista) tomaattejen täytteenä – Toimii!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *