Reseptit

Alatoopi

Anna alatoopin hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Alatoopi

  • 2 l vettä
  • 1 kg nuoren naudan tai vasikanlihaa, esim lapaa tai potkaa
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 rkl suolaa
  • 5 maustepippuria
  • 1 laakerinlehti

hyytelö

  • 6 liivatelehteä
  • vettä
  • 7 dl keitinlientä

Valmistusohje

Alatoopi tehdään helposti näin:

  1. Pane vesi ja lihat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle kertyvä vaahto pois.
  2. Kuori sipuli ja porkkanat. Lisää ne kattilaan ja mausta liemi suolalla, pippureilla sekä laakerinlehdellä. Keitä miedolla lämmöllä 1 ½ –2 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista.
  3. Anna lihan vähän jäähtyä liemessään ja nosta se sitten liha reikäkauhalla kattilasta pois. Poista luut ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Leikkaa porkkanat viipaleiksi.
  4. Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi turpoamaan. Siivilöi ja mittaa keitinliemi. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna tilkka keitinlientä ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää liivateliuos lopun keitinliemen joukkoon.
  5. Kaada ohut kerros lientä tavallisen kakkuvuoan tai pitkänomaisen vuoan pohjalle ja anna hyytyä jääkaapissa.
  6. Levitä päälle porkkanaviipaleet ja lihakuutiot. Kaada liemi päälle. Sen tulee peittää kaikki lihapalat. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kasta vuoka ulkopuolelta hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle.
X