Reseptit

Marokkolainen häränhäntäpata

Häränhännät ovat edullista herkkua, niiden hinta on alle 10 euroa/kilo. Aikaa häränhäntien kypsennykseen kuluu reilusti, joten parasta on kypsentää liha edellisenä päivänä ja viimeistellä ruoka seuraavana päivänä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 kg häränhäntiä
  • 2 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 chiliä
  • 1 rkl kuivattua korianteria
  • 2 tl hienonnettuja kardemumman siemeniä
  • 2 rkl juustokuminaa
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • 1 appelsiinin kuori ja mehu
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 3 sellerinvarsellerinvartta
  • 250 g kivettömiä taateleita
  • 2 dl valko­ tai punaviiniä
  • noin 5 dl vettä
  • 2 rkl lihafondia
  • 2 kanelitankoa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 ruukku korianteria
  • 1/2 ruukku minttua

Valmistusohje

1. Ruskista häränhännät erissä pan­nulla ja siirrä isoon pataan. Lisää pa­taan lohkotut sipulit, viipaloidut val­kosipulinkynnet, silputtu chili, ko­rianteri, kardemumma, juustokumi­na ja sokeri. Kuumenna hetki.

2. Kuori appelsiini ja sitruuna ohuelti. Lisää kuorisuikaleet pataan sitrus­mehujen kanssa. Lisää paloitellut sel­lerinvarret ja taatelit (jätä 5 taatelia padan pinnalle). Kaada pataan viini ja vesi, lisää fondi ja kanelitangot. Mausta pata mustapippurilla ja suo­lalla.

3. Pane pata ensin ilman kantta 225­-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes ainekset kuume­ nevat kunnolla. Peitä pata kannella ja laske uunin lämpö 150-­asteiseksi. Kypsennä häränhäntiä 3–4 tuntia eli kunnes liha on hajoavaa. Tarkista välillä, pitääkö pataan lisätä nestettä.

4. Nosta häränhännät liemestä. Siivi­löi liemi ja anna sen jäähtyä täysin. Kuori pois pinnalle jähmettynyt ras­va. Kaada liemi takaisin pataan hä­ränhäntien päälle. Silppua pinnalle loput taatelit. Pane pata 200-­astei­seen uuniin ja kuumenna ruokaa, kunnes liemi karamellisoituu kiiltä­väksi häränhäntien pinnalle. Silppua päälle korianteria ja minttua. Tarjoa esimerkiksi paahdetuilla manteleilla höystetyn bulgurin kanssa.

X