Reseptit

Palsternakkavuokaleivät

Vuokaleivät ovat helppoa leivottavaa. Leipää ei sen kummemmin tarvitse muotoilla, taikinapala vain vuokaan ja vuoka kuumaan uuniin.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 11 g eli 1 pss kuivahiivaa
  • 1–1,5 tl suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 3–4 dl palsternakkaraastetta
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • n. 12 dl vehnäjauhoja (kokeile myös spelttiä)
  • 0.5 dl rypsiöljyä

pinnalle:

  • vettä
  • kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

1. Liuota kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja hunaja. Mittaa joukkoon 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita ja anna hiivan herätä noin 15 minuuttia.

2. Lisää juuresraaste, siemenet ja loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa käsistä. Kohota taikinaa noin 20 minuuttia liinan alla.

3. Leivo taikina jauhojen avulla kahdeksi pitkulaiseksi leiväksi ja nosta ne leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin. Kohota leipiä vielä noin 20 minuuttia.

4. Voitele leivät vedellä, ripottele pinnalle siemeniä ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

X