Reseptit

Ruokaisa lammaspata

16.4.2015 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Ainekset

1. päivänä

2 kg karitsan lapa- ja etuselkäpaloja
suolaa, mustapippuria
1 kokonainen valkosipuli
1 porkkana, 1/2 palsternakkaa ja pala selleriä
4 rkl tomaattipyreetä
10 anjovisfileetä, purkkilientä
2 laakerinlehteä
5 dl lihalientä ja 5 dl punaviiniä
1 tl sokeria

2. päivänä

8 pikku- eli paistinsipulia
1 porkkana
kourallinen yrttejä, kuten timjamia, persiljaa ja rosmariinia
pieniä jauhoisia perunoita

Valmistusohje

Lampaan ja karitsan etupään osat ovat maukkaampia ja edullisempia pata-aineksia kuin paisti. Padan kypsentäminen kannattaa jakaa kahdelle päivälle, jolloin lopputulos on täydellinen.

1. Ruskista lammaspalat ja pane pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää paloitellut juurekset, anjovikset ja anjovislientä. Leikkaa valkosipulin kanta ja pane sipuli kokonaisena pataan.

2. Kuumenna pyreetä hetki pannulla, lisää lihaliemi ja viini, kiehauta. Kaada liemi pataan. Lisää mausteet.

3. Kuumenna ruokaa 225-asteessa 20 minuuttia. Peitä kannella, hauduta 150-asteisessa uunissa 5–6 tuntia.

4. Ota padasta makunsa antaneet juurekset ja valkosipuli. Leikkaa liha luuttomiksi paloiksi. Anna liemen jäähtyä täysin. Kuori pois pinnalle jähmettynyt rasva.

5. Ruskista kuoritut sipulit pannulla. Kuumenna liemi padassa, lisää liha, paloitellut porkkanat, pikkusipulit ja reilusti yrttejä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja/tai nestettä. Leikkaa perunat kuorineen ohuiksi viipaleiksi ja lisää padan päälle. Kypsennä edelleen 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Katso myös:

Lammaspataa ja chorizoa

Pitkään muhinut lammaspata

Valkosipulinen lammaspata

Kotiliesi: Maukas lammaspata

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *