valkosipulinen lammaspata
Reseptit

Valkosipulinen lammaspata

Valkosipulisen lammaspadan viimeistelee paahdetut pinjansiemenet. Valmista padan kylkeen vielä terveellisiä ruusukaaleja.
Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Valkosipulinen lammaspata

  • 800 g lampaan patalihaa kuutioina (esim. lapaa)
  • 2.5 rkl rypsiöljyä
  • 100 g pekonia suikaleina
  • 4 salottisipulia lohkoina
  • 8 valkosipulinkynttä puolitettuina
  • 200 g herkkusieniä
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl vettä
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 mustapippuria
  • muutama oksa tuoretta rosmariinia (tai 1–2 tl kuivattua)

Lisäksi:

  • 600 g ruusukaalia
  • 2 rkl voita
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 rkl paahdettujapinjansiemeniä

Valmistusohje

Valkosipulinen lammaspata tehdään näin:

Valkosipulinen lammaspata lämmittää sielua ja sydäntä. Tarjoa lammaspadan seurana paahdetuilla pinjansiemenillä höystettyjä ruusukaaleja.

1. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista lihat muutamassa erässä ja kaada uunipataan. Ruskista sitten pekonisuikaleet ja käytä kuumalla pannulla myös sipulilohkot, valkosipulit ja sienet, ruskista hieman ja kaada pataan.
2. Lisää pannulle tilkka öljyä ja kuullota tomaattipyreetä hetki. Kaada pannulle 2 desiä vettä, sekoita ja kaada seos pataan. Lisää laakerinlehdet, mustapippurit ja rosmariini. Kaada pataan lientä tai vettä niin, että ainekset  peittyvät. Jos et käytä lihalientä, lisää 0,5–1 rkl sormisuolaa.
3. Nosta pata ilman kantta 200-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Laske sitten lämpöä 150-asteeseen ja peitä pata kannella tai foliolla. Hauduta pataa 2–3 tuntia.
4. Valmista lisukkeeksi paistettuja ruusukaaleja. Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja puolita ne. Kuumenna pannulla voi ja paista ruusukaaleihin väriä, mausta suolalla ja mustapippurilla, hauduta kaalit kypsiksi niin, että niihin jää vielä purutuntumaa. Ripottele kaaleille lopuksi paahdettuja pinjansiemeniä.

Katso myös muut lammaspatareseptimme, kuten chorizolla säväytetty pataRogan josh kašmirilainen lampaasta tehty liharuoka tai pitkään muhitettavan pataruoan ohje.

Lue myös Kotiliesi.fi: Karitsan liha sopii arkeen ja juhlaan

X