sienirisotto
Reseptit

Sienirisotto

Sienirisotto on yksi parhaista sieniruoista. Tähän reseptiin sopii myös tryffeliöljy.
Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Ari Heinonen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • 3 salottisipulia hienonnettuna
  • 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 200 g risottoriisiä
  • 300 g metsäsieniä hienonnettuna
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 l hyvälaatuista kasvislientä
  • 100 g parmesaania raastettuna
  • 2 rkl voita
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • ripaukset suolaa ja mustapippuria

Viimeistelyyn

  • 1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna
  • raastettua parmesaania
  • mustapippuria myllystä

Valmistusohje

1. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja pidä se kuumana. Varaa viereen liemikauha.

2. Kuumenna öljy toisen kattilan pohjalla ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää riisit ja sekoittele niitä kattilassa parin minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää sienet ja sekoita nopeasti. Lisää sitten valkoviini ja nosta hieman lämpöä hyvin sekoitellen.

3. Kun viini on imeytynyt riisiin, ala lisätä kuumaa kasvislientä. Lisää aina kauhallinen (noin 1 dl) kerrallaan ja sekoita jatkuvasti, näin risottoon  saadaan kermainen rakenne. Jatka liemen lisäämistä ja risoton sekoittamista, kunnes riisit ovat al dente, eli niiden sisus tuntuu maistettaessa vielä napsahtavan kiinteältä. Tähän kuluu aikaa 15-20 minuuttia. Risoton rakenteen tulee olla löysähkö. Ripauta risottoon tarvittaessa hieman suolaa.

4. Ota risotto liedeltä ja sekoita joukkoon voi ja parmesaani sekä sitruunan kuori ja mehu. Anna tekeytyä kannen alla pari minuuttia. Annostele risotto lautasille ja ripottele päälle runsaasti lehtipersiljaa ja hieman parmesaania. Viimeistele tuoreella mustapippurilla. Tarjoile heti.

X