Reseptit

Sitruspiirakka

Sitruspiirasten taikina ja marenki on tehty monitoimikoneella. Muistathan pestä ja kuivata sekoituskulhon hyvin ennen marengin valmistusta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Makean kirpeä ja raikas sitruunatorttu hurmaa mauillaan.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 150 g voita tai margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 2 sitruunan mehu
  • 2 appelsiinin mehu
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 3 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
  • 25 g voita

Marenki

  • 3 valkuiasta
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

◆ Paloittele rasva monitoimikoneeseen. Lisää jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Pyöräytä seos murumaiseksi. Lisää vesi ja käynnistä kone muutamaksi sekunniksi. Painele taikina jauhotetuin sormin noin 23 cm:n kokoisen piirakkavuoan tai voideltujen pikkuvuokien pohjille ja reunoille. Pane pohja hetkeksi pakastimeen kovettumaan. Pese ja kuivaa monitoimikoneen kulho huolellisesti marengin valmistusta varten.

◆ Sekoita kaikki täyteainekset keskenään kattilassa. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Esikypsennä piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia, pikkupiiraita 10 minuuttia. Levitä päälle kiisseli ja kypsennä edelleen noin 10 minuuttia.

◆ Pane valkuaiset monitoimikoneen kulhoon. Käytä vatkaamiseen vatkausterää. Anna koneen käydä, kunnes syntyy kuohkea vaahto. Lisää sokeri pienissä erissä ja vatkaa kunnes marenki on kuohkeaa ja kiiltävää.

◆ Levitä, lusikoi tai pursota marenki piirakan pinnalle. Pane vielä hetkeksi uuniin, kunnes marenki ruskistuu sieltä täältä kauniisti.

Sitrukset raikastavat leivonnaiset:

ranskalainen sitruunatorttu

Ranskalainen sitruunapiirakka

turkinpippuri-sitruunamarenkipiirakka

Turkinpippuri-sitruunamarenkipiirakka

sitrus-marenkikakku

Sitrus-marenkikakku

Kotiliesi.fi: Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit

X