Reseptit

Yrtti-valkosipulisämpylät

Yhteen kasvaneet sisarussämpylät maistuvat parhailta lämpiminä, kun täytevoi on vielä pehmeää.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Uunituoreita sämylöitä ei voita mikään. Taikinan tuunaamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 3 dl lämmintä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1/2 pala hiivaa tai
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • noin 7 dl sämpyläjauhoja
  • 1/2 dl rypsiöljyä

Täyte:

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 valkosipulinkynttä

Pinnalle:

  • 1 dl siemensekoitusta

Valmistusohje

Muhkeat yrtti-valkosipulisämpylät leivotaan näin:

1. Sekoita suola ja siirappi käden­ lämpöiseen tai reilusti kädenläm­pöiseen (kuivahiivalle) nesteeseen. Murenna tuorehiiva nestee­seen tai sekoita kuivahiiva jau­hoihin. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen hyvin sekoittaen. Tee taikinasta pehmeää ja kimmoisaa. Lisää vaivaamisen loppuvaihees­sa öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

2. Kaada taikina jauhotetulle pöy­dälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Pane sämpylät leivin­ paperilla peitettyyn uunivuokaan niin, että niiden väliin jää vain pie­ni rako. Sämpylät saavat kasvaa paistamisen aikana kiinni toisiin­sa. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 225-­asteiseksi. Sekoita pehmeään voihin silputtu persilja ja oregano. Puserra jouk­koon valkosipuli. Paina sämpylöi­hin syvät kuopat ja jaa voi kuop­piin. Nipistä kolot kiinni. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pin­nalle reilusti siemeniä. Paista yrtti-valkosipulisämpylät uu­nin keskitasolla 15-­20 minuuttia.

Katso myös: Yrttinen bostonleipä ja Pinaatti-kukkakaalipannari

Katso myös Kotiliesi.fi: Karpalo-saksanpähkinäpataleipä

X