Juomat

Lihottaako suosikkijuomasi? Katso 12 juoman kalorisissällöt

Teksti: Anna.fi

Tunnetko juomien kalorisisällöt? Virvoitusjuomia pidetään kaikkein kaloripitoisimpina juomina, vaikka jopa appelsiinimehussa on enemmän kaloreita kuin sokeripitoisessa virvoitusjuomassa. Tarkista suosikkijuomasi kalorisisällöt.

virvoitusjuomatölkki

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä osallistujia pyydettiin järjestämään 12 juomaa kalorisisällön perusteella. Siitä ilmeni, että vain harva meistä tietää suosikkijuomansa kalorisisällöt.

Tutki pakkausmerkintöjä

Oluen ajatellaan olevan lihottavaa, mutta huomattavasti enemmän alkoholia sisältävien viinien ei. Alkoholijuomista olut on kuitenkin vähäkalorisin.

– Suurin väärinkäsitys on oluen kohdalla. Se ei ole kaloripommi, vaan sisältää hieman vähemmän kaloreita kuin appelsiinimehu ja melkein puolet siitä, mitä punaviini,  Outi Heikkinen Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta sanoo.

– Juomapakkausten etiketit tarjoavat kuluttajalle paljon tietoa, johon kannattaa tutustua. Näin voi tehdä valintoja tietoon perustuen, jatkaa Outi Heikkinen.

Jos tarkkailee painoaan, on huomioitava juoman määrä. Annoskoko on erilainen eri juomissa

Taloustutkimuksen kyselytutkimuksessa 75 % suomalaisista pitää kalorimäärien ilmoittamista alkoholijuomissa hyödyllisenä. Naisista kaloritietoja pitää hyödyllisenä jopa 84 % vastaajista.

Panimoliiton jäsenyritykset ovat merkinneet kalorit alkoholijuomapakkauksiin vuodesta 2008 lähtien. Merkinnät ovat vapaaehtoisia, laissa niitä ei edellytetä alkoholijuomiin.

Juomien kalorisisältöjä (annospaino 100 g)

1. Sokeroidut jogurttijuomat (74 kaloria)
2. Punaviini (70 kaloria)
3. Kuiva valkoviini (69 kaloria)
4. Kevytmaito (46 kaloria)
5. Appelsiinimehu (45 kaloria)
6. Keskiolut (43 kaloria)
7. Sokeroidut virvoitusjuomat (37 kaloria)
8. Rasvaton maito (34 kaloria)
9. Sokeroidusta mehutiivisteestä valmistettu mehu (32 kaloria)
10. Alkoholiton olut (13 kaloria)
11. Sokerittomat energiajuomat (3,3 kaloria)
12. Sokerittomat virvoitusjuomat (0 kaloria)

Lähde: Fineli – elintarvikkeiden koostumustietopankki

Taloustutkimus toteutti suomalaisten alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen kesäkuussa 2015. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1162 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa.

Kuva: Colourbox.com

X