Ruoka

Klassikkodrinkki gin tonic valmistuu helposti kotona! Baarimestari kertoo, mitä moni ei tule ajatelleeksi – katso valmistus videolta

Gin tonic ei ole turhaan klassikko. Näillä baarimestarin vinkeillä se onnistuu helposti aloittelevalta kotibaarimikolta, ja kokeneempikin konkari saa valmistukseen uutta twistiä.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Tiia Kailaheimo, Istockphoto

Gin tonic onnistuu helposti kotona.

Gin tonic ei ole turhaan klassikko. Näillä baarimestarin vinkeillä se onnistuu helposti aloittelevalta kotibaarimikolta, ja kokeneempikin konkari saa valmistukseen uutta twistiä.

Gin & tonic eli GT on drinkkien klassikko, jonka valmistus onnistuu helposti kotonakin. Yksinkertaiseen juomaan tarvitset vain lempiginiäsi, tonic-vettä ja jäitä!

Vaikka gin tonic on helppo valmistaa, kannattaa muutamaan asiaan kiinnittää erityistä huomiota. Tamperelaisen cocktailbaari Tiiman pääbaarimestari ja yksi Behind Bars Oy -konsulttiyrityksen perustajista Juho Tuppurainen jakaa vinkkinsä klassikkodrinkissä onnistumiseen.

Mutta aloitetaan perusteista.

Näin valmistuu gin tonic

gin tonic tarvikkeet
Gin tonic valmistetaan korkeaan highball- tai grogilasiin.

Tarvitset:

  • Lasin, jonka tilavuus on 3 dl.
  • Jäitä.
  • 4 cl lempiginiäsi.
  • 10 cl tonic-vettä.
  • Koristeeksi yrttejä tai sitrushedelmiä, esim. siivu limeä.

Tee näin:

  1. Täytä lasi jäillä.
  2. Mittaa lasiin 4 cl giniä. Voit käyttää esimerkiksi kotoa löytyvää desimittaa tai shottilasia apuna.
  3. Kaada lasiin 10 cl tonic-vettä ja sekoita hieman.
  4. Koristeeksi voit leikata siivun limeä tai sitruunaa.

Gin tonic onnistuu myös alkoholittomana, kun gini vaihdetaan alkoholittomaan tisleeseen.

Lue myös: Kesän ihanimmat ja älyttömän helpot mocktailit – katso Teresa Välimäen 5 drinkkiohjetta

gin tonic
Kirkas jää katoaa näkyvistä, kun drinkki on valmis.

Gin tonic – variaatiota toniceilla

Millainen merkitys raaka-aineilla on GT:ssä onnistumiseen?

– Kannattaa panostaa toniceihin. Kaupoista löytyy paljon erilaisia toniceja, joissa on käsityön jälkeä. Niistä löytyy erilaisia makumaailmoja, joilla pystyy twistaamaan. Kotiin voi hankkia vaikka yhtä giniä ja erilaisia toniceja, niin saa vähän erilaisia juomia aikaiseksi, Tuppurainen sanoo.

Yksi kesäisen ihastuttava variaatio on pink gin tonic, joka valmistuu pinkistä tonic-vedestä ja pinkistä ginistä.

Ginien kanssa Tuppurainen neuvoo luottamaan omaan suosikkiin.

– Gini on helppo alkoholi. Se on tunnettu, sitä tehdään ympäri maailmaa ja sillä on pitkät perinteet.

Sen sijaan ginillä on vaikutusta koristeen valintaan. Tuppurainen vinkkaa, että kotoa löytyvän ginin makumaailman voi esimerkiksi googlettaa ja valita drinkin koristeet sen mukaan. Koriste tuo drinkkiin lisää aromeja ja on siksi gin tonicissa tärkeä.

– Klassinen London dry gin on sitruksinen ja kuiva gini. Sen kanssa sopii hyvin esimerkiksi lime tai sitruuna. Metsäisten ginien kanssa sopivat rosmariini ja karpalo.

Lue myös: Raikkaat ja kuplivat juomat sopivat kesäpäiviin: 5 x raikas kesädrinkki – katso ohjeet!

Jäissä piilee yllätys

Asia, jota aloitteleva kotibaarimikko harvoin tulee ajatelleeksi, liittyy Tuppuraisen mukaan jäihin. Tässä tuleekin hänen tärkein vinkkinsä: varaudu isolla määrällä jäitä.

– Drinkkien tekoon menee yllättävän paljon jäitä. Jos teet yhden gin tonic -drinkin, siihen menee kokonainen jääpalamuotillinen jäitä, Tuppurainen sanoo.

Hän suositteleekin varaamaan pakastimeen useampia jääpalamuotteja tai ostamaan jääpusseja. Tuppurainen vinkkaa, että tarvittaessa myös lähibaarista voi käydä kysymässä ja ostamassa jäitä.

Jäiden kanssa ei siis kannata kitsastella. Gin tonic vaatii paljon jäitä, jotta juoma pysyy viileänä ja juoman suhteet menevät oikein.

– Tyypillisin virhe, jonka kotibaarimikot tekevät, on se, että laittaa ihan liikaa giniä tai liikaa tonicia eikä juurikaan jäitä. Silloin tasapaino ei säily eivätkä maut ole harmoniassa keskenään.

Suhteen säilyttämiseksi on tärkeää valita lasi, jonka tilavuus on 3 desilitraa. Tällöin lasi tulee täyteen tässä jutussa mainituilla määrillä ja suhde säilyy. Tuppurainen vinkkaa, että gin tonic valmistetaan yleensä korkeaan grogi- tai highball-lasiin. Mikään ei kuitenkaan estä valmistamasta juomaa vaikkapa viinilasiin niin halutessaan.

Tuppurainen muistuttaakin, ettei mikään ole ehdotonta – kunhan juoma maistuu itselle ja niille, joille drinkkejä tarjotaan.

– Drinkkien kanssa on vähän niin kuin muutenkin elämässä: ensin kannattaa opetella perusteet, sen jälkeen pystyy soveltamaan.

Katso videolta, kuinka gin tonic valmistuu.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Juomatrendit 2022: Mokkapalan makuinen olut, vastuullisuus ja terveysintoilu – nämä 8 + 1 villitystä ovat pinnalla juuri nyt

X