Ihmiset ja suhteet

Jos et tiedä mitä tehdä, tilaa cocktail!

Teksti: Anna.fi

Kimara eli cocktail on hyvä syy juhlia. Cocktailjuhlissa yhdistyvät unohduksissa oleva tapakulttuuri ja herkulliset juomat. Juhlat vaativat suunnittelua, mutta se palkitaan, sillä vieraat tulkitsevat vaivannäön arvostukseksi.

Jos et tiedä mitä tehdä, tilaa cocktail!

Cocktailjuhlien muistilista on kaksikohtainen: juomaa ja tunnelmaa. Juhlien järjestäminen vaatii panostusta. Suunnitteluun kuluvan ajan kanssa ei kannata kursailla, mutta kekseliäisyys ja ulkokuoresta tinkiminen tuntuvat säästönä rahapussissa.

Juomien sekoitusohjeita löytyy ilmaiseksi kirjaston hyllystä, lehdistä ja netistä. Monet marketit myyvät halpoja laseja, mutta hätätapauksessa cocktailit voi tarjota vaikka kertakäyttömukeista. Välineistö ei ole välttämätöntä, tosin metallinen ravistin on suositeltava hankinta. Se on kaunis katsella ja juomien teossa käytännöllinen.

Opettele klassikoilla

Suurin menoerä ovatkin itse juomat, alkoholilliset ja alkoholittomat. Äveriäämpi voi maksaa itse koko lystin, muutoin on reilua tasata lasku vieraiden kesken. Alkoholista monikäyttöisimpiä juomia ovat gini, viski, vaalea rommi ja votka. Näillä pääsee pitemmälle kuin arvaakaan.

Minttu Marttila, 25, päästää vieläkin helpommalla. ”Pelkästään rommia voi käyttää todella monipuolisesti. Se käy kaikkeen. Jatkeeksi kannattaa ostaa eri mehuja ja virvoitusjuomia, mausteeksi minttua ja koristeiksi hedelmiä.” Marttila tietää mistä puhuu. Hän on ravintolapäällikkönä Underbarissa, joka on yksi Helsingin harvoista cocktaileja tarjoavista baareista.

Baarin seinällä komeileekin maittavan oloinen kimaralista, josta voi hakea innoitusta kotona järjestettäviin juhliin. Listalla on paljon klassikoita, joista monet ovat aloittelevalle sekoittajalle helppoja ja maultaan palkitsevia. Klassikot eivät ole turhaan saavuttaneet suosiotaan. ”Omia lempijuomiani ovat itse asiassa vodkakarpalo ja valkovenäläinen”, tunnustaa Marttilakin.

Cocktail on ilo silmälle

Juomaohjeiden orjallinen seuraaminen ei ole ehdoton vaade, vaan cocktailjuhlien juomat voivat syntyä sattumaltakin. Kokenut Marttila kannustaa yrittämään ja erehtymään. ”Juomien teko on aika yksinkertaista. Vahingossakin onnistuu ja saa hyvänmakuisia sekoituksia.” Itse hän ei ole varsinaisia kokkareita järjestänyt. ”Mitä nyt kavereiden kanssa joskus sössäillään kotona jotain.”

Olipa juoma itse keksitty tai ei, on koristeellisuus yksi oleellinen osa cocktailia. Juomasekoituksen on näytettävä hyvältä. Lasin ulkonäöstä vastuu on juomantekijällä, toinen juhlien toimija on juoja.

”Cocktailkulttuurin ydin on nautinto. Tarkoitus on nauttia yksi, kaksi drinkkiä”, opastaa Marttila. Kotona järjestettävissä juhlissa juomia voi olla enemmänkin. Jo viisi juomaa esittelee erimakuisia cocktaileja, mutta pysyy määrällisesti kohtuun rajoissa. Järjestäjän on varauduttava tarjoamaan muutakin kuin kraanavettä alkoholitonta vaihtoehtoa kaipaavalle.

Myös vieraiden on tunnettava etiketti

Perinteisesti cocktailkutsuilla seistään, jolloin vieraiden määrää rajoittavat ainoastaan kodin seinät. Seisomisella on kaksi käytännön seurausta: Ruokatarjoilun on oltava sellaista, että sitä pystyy syömään sormin tai tikun avulla. Lisäksi juhlat kestävät ainoastaan pari tuntia, mikä on siedettävä aika seisoa. Oman ystäväpiirin kesken voidaan istuakin, jolloin juhlien kestoa voi venyttää.

Vieraiden rooli on helppo. Kutsun asumainintaa tulee noudattaa. Epävarmoissa tapauksissa pukukoodin voi varmistaa juhlan järjestäjältä. Vieraiden on oltava ajoissa, sillä myöhästyminen kielii välinpitämättömyydestä. Mikä tärkeintä, juomia on kehuttava, varsinkin jos mielii uutta kutsua. Keskustelu- ja kuuntelutaito huomataan herkästi nykyäänkin, vaikka se kalskahtaa viktoriaanisen ajan käytösmallilta.

Vaihda humala cocktailiin

Cocktailkulttuuri olisi tervetullut Suomeen monestakin syystä. Siihen ei kuulu humalahakuinen juominen, joka näyttää olevan suomalaisten perisynti. Rehellinen kännääminen on tunkeutunut paikkoihin, joissa se ei ollut ennen hyväksyttyä: urheilukisoihin, raitiovaunuihin ja kaduille. Humalaa ei tarvitse enää hävetä.

Ainakin Marttilaa tämä harmittaa. ”Suomessa ei ole drinkkikulttuuria. Cocktaileja ei ylipäänsä tunneta. Täällä on sellainen euron tuoppi -meininki.” Cocktailtuntemus on pieni osa yleistietoa. Itse järjestetyistä juhlista hyötyy laajemmaltikin, sillä pienessä piirissä opeteltu etiketti soveltuu myös muualle. Omien kutsujen jälkeen on valmis vaikka arvovaltaiselle vastaanotolle. ”Jos et tiedä, mitä tehdä, tilaa cocktail”, opasti käytösopas sodan jälkeen. Neuvo tepsii edelleen. Cocktail sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen olematta koskaan liioiteltu. Ja tiedänpähän vain, että tie monen neidon sydämeen aukeaa makuhermoja hivelevällä juomasekoituksella.

Teksti Johanna Laitinen / A4 Media Oy (22.8.2005)

X