Mitä ihanaa syödään uutenavuotena? Superhelppoa äyriäiskeittoa, kasvisdumplingeja sekä ihania juustoja ja leikkeleitä runsaalta tarjottimelta
Uudenvuodenyössä on taikaa, sillä ylellinen ja tyylikäs ruoka syntyy vaivattomasti. Tässä ohjeet helppoon äyriäiskeittoon, kasvisdumplingeihin, runsaaseen herkkutarjottimeen ja suussasulaviin appelsiini-mantelileivoksiin.
Suosikkijuustot ja -leikkeleet kauniisti aseteltuina on upeaa tarjottavaa.
Uudenvuodenyössä on taikaa, sillä ylellinen ja tyylikäs ruoka syntyy vaivattomasti. Tässä ohjeet helppoon äyriäiskeittoon, kasvisdumplingeihin, runsaaseen herkkutarjottimeen ja suussasulaviin appelsiini-mantelileivoksiin.
Muhkean juusto-leikkelevadin voi loihtia pöytään myös yllätysvieraille, sillä jääkaapissa juustot ja leikkeleet säilyvät pitkään. Asettele vadille kolmea erilaista juustoa, kuten sinihomejuustoa, pitkään kypsytettyä goudaa ja pehmeää brietä, reilusti leikkeleitä ja valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Vadiksi kelpaa laakea kulho tai vaikka leikkuulauta. Tärkeintä on, että vadilla on tarpeeksi naposteltavaa.
Runsas juusto-leikkelevati
6 annosta
Valmistusaika 15 minuuttia
100 g cheddarjuustoa tai vanhaa goudaa
200 g kiekko briejuustoa tai camembertia
1 dl viikunahilloa
150 g sinihomejuustoa, esim. stilton
3 rkl kuivattuja karpaloita
80 g bresaolaa tai ilmakuivattua kinkkua
1 persimoni
3 viikunaa
100 g italialaista salamia
2 dl tuoreita taateleita
Lisäksi
siemenkeksejä
karpalo-pähkinäleipää
Koristeeksi
rosmariinin oksia
1. Ota juustot vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.
2. Leikkaa cheddar viipaleiksi ja aseta vadille.
3. Leikkaa briejuusto lohkoiksi, aseta vadille ja lusikoi keskelle viikunahilloa. Aseta vadille sini-homejuusto ja nosta päälle keko karpaloita.
5. Lisää vadille salamiviipaleet, viikunalohkot, taatelit, siemenkeksit ja karpalo-pähkinäleipäviipaleet. Koristele tuoreella rosmariinilla.
Siemenkeksit
25 keksiä
Valmistusaika 60 minuuttia
2 dl erilaisia siemeniä, esim. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin-, pellavan- ja chiansiemeniä
2 dl mantelijauhoja
3/4 dl maissijauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1. Sekoita siemenet, mantelijauho, maissijauho ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kiehuva vesi ja öljy, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia.
Äyriäiskeitto
4 annosta
Valmistusaika 25 minuuttia
1 pieni fenkoli
2 valkosipulinkynttä
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
4 dl kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sokeria
1 tl savupaprikajauhetta
3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
(suolaa)
1 prk (200 g) savustettuja simpukoita
1 prk (180 g) isoja katkarapuja tai katkaravun pyrstöjä suolaliemessä
1. Halkaise fenkoli, huuhtele ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
2. Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti, kasvisliemi ja valkoviini. Mausta sokerilla, savupaprikajauheella ja timjamilla. Lisää valkosipulit ja fenkolit. Keitä 10 minuuttia. Lisää joukkoon liemestä valutetut simpukat ja katkaravunpyrstöt. Keitä vielä 5 minuuttia.
3. Tarjoile keiton kanssa uunissa paahdettuja juustoleipiä.
1. Ota dumpling-taikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan noin puoli tuntia ennen täyttämistä. Pidä kuitenkin levyt pussissa tai kostean liinan alla suojassa, etteivät ne kuivu.
3. Aseta leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle muutama dumpling-levy kerrallaan. Kastele reunat kevyesti vedellä sormin. Nostele ruokalusikallinen täytettä levyn päälle. Taita puolikuun muotoon nyytiksi tai nosta reunat ylös ja rutista nyytiksi.
4. Keitä dumplingit kiehuvassa vedessä muutamassa erässä noin 3 minuutissa. Voit myös höyryttää dumplingit kypsiksi.
5. Tee kastike. Hienonna inkivääriä. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Dippaile dumplingeja kastikkeeseen ja nauti.
Appelsiini-mantelileivokset
16 palaa
Valmistusaika 40 minuuttia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl mantelijauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Appelsiinimousse
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rs (200 g) appelsiinituorejuustoa
1–2 mandariinia tai klementiiniä
1 dl paahdettuja mantelilastuja
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita kuivat aineet muna-sokerivaahdon joukkoon.
2. Levitä leivinpaperi lasagnevuokaan tai sen kokoiselle (noin 34×24 cm) uunipellille. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes kakkupohja on kauniin ruskea. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja nosta tarjoiluvadille.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Nostele appelsiinimousse pursotinpussiin ja pursota reiluja nokareita leivospohjille.
4. Kuori mandariini kalvottomaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi, koristele leivokset mandariiniviipaleilla. Ripottele pinnalle vielä paahdettuja mantelilastuja.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous