Ruoka

Jalat alta vierailta – tässä ovat uudenvuoden tyrmäävimmät pikkusuolaiset tarjottavat

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, mutta uutenavuotenakin on syytä herkutella. Tässä uudenvuodenjuhlien huikeimmat pikkusuolaiset tarjottavat kuohuvan kera nautittavaksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Uutenavuotenakin on lupa herkutella. Tässä uudenvuodenjuhlien huikeimmat pikkusuolaiset tarjottavat kuohuvan kera nautittavaksi.

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, mutta uutenavuotenakin on syytä herkutella. Tässä uudenvuodenjuhlien huikeimmat pikkusuolaiset tarjottavat kuohuvan kera nautittavaksi.

Valitse uudenvuoden juhlapöytään tarjottavaksi herkkuja, joiden valmistus ei vie kohtuuttomasti aikaa ja joita on helppo tehdä kerralla suurempikin määrä. Esimerkiksi valmistaikinat ovat oiva kiireisen apu. Pöydän ei tarvitse notkua sen seitsemää sorttia, muutama tarkkaan valittu herkku riittää.

Aasialaiset katkarapupiirakat 

Aasialaisten katkarapupiirakoiden pohja on filotaikinaa, täytteessä säväyttää chili ja inkivääri. Pikkupiirakat onnistuvat parhaiten muffinipellillä, mutta ne voi myös kypsentää annospiirakkavuoissa.

aasialaiset katkarapupiirakat
Aasialaisten katkarapupiirakoiden pohja on filotaikinaa, täytteessä säväyttää chili ja inkivääri.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

noin 200 g filotaikinaa
50 g sulatettua voita

Täyte

250 g isoja katkaravunpyrstöjä
2 munaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl thaikalakastiketta
2 tl raastettua inkivääriä
1/2 rkl sokeria
1/2 limetin mehu
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 punainen chilipalko
3 rkl silputtua korianteria tai thaibasilikaa

Pinnalle

thaibasilikan- ja/tai korianterinlehtiä

Valmistusohje

1. Sulata ravunpyrstöt siivilässä, painele kevyesti pois ylimääräinen neste. Leikkaa filotaikinasta 24 noin 12 x 12 sentin kokoista neliötä. Asettele aina neljä voisulalla voideltua arkkia päällekkäin isokoloiseen muffinivuokaan. Esikypsennä pohjia 200-asteisessa uunissa 4 minuuttia.

2. Sekoita munat kermaan. Lisää kalakastike, inkivääri, sokeri ja limettimehu. Mausta liemi suolalla ja pippurilla. Viipaloi chili. Pane katkaravut vuokien pohjalle. Lisää päälle yrttisilppu ja chiliviipaleet. Lusikoi liemi päälle.

3. Kypsennä piirakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Peitä muffinipelti leivinpaperilla kypsennyksen puolivälissä. Tarjoa piirakat haaleina.

Falafelit ja harissamajoneesia

Päältä rapeat, sisältä mehevät falafelit vievät jalat alta ja maistuvat harissalla maustetun majoneesin kera taivaallisilta. Falafelit voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä ne sopivat tarjottaviksi myös jäähtyneinä.

falafelit ja harissamajoneesi
Päältä rapeat, sisältä mehevät falafelit vievät jalat alta ja maistuvat harissalla maustetun majoneesin kera taivaallisilta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6 

Falafelit

200 g pakasteherneitä sulatettuna
800 g kikherneitä tölkissä (2 x 400 g tölkkiä) huuhdeltuna ja valutettuna
1 1/2 dl minttua ja lehtipersiljaa hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettuja kuminansiemeniä
1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 1/3 dl seesaminsiemeniä paahdettuina
1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen

Majoneesi

1 dl hyvää majoneesia
2 tl harissaa
tilkka sitruunamehua

Valmistusohje

1. Mittaa kaikki ainekset seesaminsiemeniä ja rypsiöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimen kulhoon. Anna koneen käydä kunnes massa on tasaista.

2. Pyöritä massasta noin ruokalusikallisen kokoisia pieniä pullia ja pyörittele ne seesaminsiemenissä.

3. Lämmitä rypsiöljy (n. 5 cm kerros) laakeassa kasarissa hiljalleen kuumaksi. Uppopaista falafel-pullia erissä 2–3 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita pinnalta.

4. Anna falafelien valua hetki talouspaperin päällä ja tarjoile harissalla maustetun majoneesin kanssa.

Brietä, viikunoita ja sitruuna-rosmariinipähkinöitä

Kokonainen brie­juustokiekko on näyttävä ja helppo tarjot­tava. Tuunaa se juhlaan sopivaksi kauden hedelmillä ja paahdetuilla pähkinöillä.

brietä, viikunoita ja sitruuna-rosmariinipähkinöitä
Kokonainen brie­juustokiekko on näyttävä ja helppo tarjot­tava.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4 

Brietä, viikunoita ja sitruuna-rosmariinipähkinöitä

1 pieni pyöreä briekiekko (noin 500 g)
6 tuoretta viikunaa
200 g sekapähkinöitä
1 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl hienonnettua rosmariinia
2 tl hunajaa
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Nosta briekiekko hyvissä ajoin ennen tarjoilua vadille lämpenemään.

2. Lohko viikunat ja asettele ne brien pinnalle.

3. Paahda pähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti. Lisää öljy, sitruunan kuoriraaste, rosmariini, hunaja sekä suola. Sekoita ja kaada pähkinät hetkeksi lautaselle jäähtymään.

4. Lusikoi pähkinät juuston ja viikunoiden päälle, tarjoile.

Rapeat parmankinkkukääröt

Näissä sormisyötävissä maistuu Italia. Rapeiden parmankinkkuviipaleiden väliin rullataan rucolaa sekä pecorinojuustoa. 

rapeat parmankinkkukääröt
Rapeiden parmankinkkuviipaleiden väliin rullataan rucolaa sekä pecorinojuustoa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo 

Rapeat parmankinkkukääröt

100 g pecorino-juustoa
5 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia
10 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
1 ruukku rucolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Valmistusohje

Rapeat parmankinkkukääröt täytetään pecorino-juustolla ja kasviksilla. kinkkurullan  Sopivan suolainen parmankinkkukäärä  sopii hyvin kutsujen naposteltavaksi.

Viipaloi pecorino-juusto ohuiksi, suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit puoliksi. Levitä kinkkuviipaleet työpöydälle. Rullaa jokaisen viipaleen sisään pala juustoa, puolikas aurinkokuivattu tomaati sekä salaattia. Mausta mustapippurilla.

Karamellisipuli-vuohenjuustopiiras

Kun pohjataikinan poimii valmiina kaupan pakastealtaasta, on aikaa panostaa täytteeseen. Siinä ei kannata oikoa, sillä huolella makeaksi karamellisoitu sipuli on juhlavan piiraan juju. Makuparina vuohenjuusto on pettämätön. 

karamellisipuli-vuohenjuustipiiras
Huolella makeaksi karamellisoitu sipuli on juhlavan piiraan juju. Makuparina vuohenjuusto on pettämätön.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Karamellisipuli-vuohenjuustopiiras

400 g suolaista pakastepiirakkataikinaa
noin 400 g sipuleita
2 rkl fariinisokeria
2 rkl öljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
100 g juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kermaa
1 1/2 tl Dijon sinappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl timjamia
150 g pehmeää vuohenjuustoa
3 rkl pinjansiemeniä
(silputtua lehtikaalia)

Valmistusohje

1. Ota piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori sipulit, leikkaa kantapalat pois (voit silputa ne muihin ruokiin). Leikkaa sipulit reilun sentin paksuiksi viipaleiksi. Sekoita fariinisokeri, öljy ja balsamiviinietikka toisiinsa uunivuoan pohjalla. Levitä sipuliviipaleet uunivuokaan. Kypsennä sipuleita uunissa noin 20 minuuttia. Käännä kerran kypsennyksen aikana. Valmistele sillä välin piirakka.

2. Kauli taikina pyöreään (noin 28 senttiä) tai suorakaiteen muotoiseen (noin 25 x 30 senttiä) vuo-kaan sopivaksi levyksi. Jätä piirakkaan parin sentin reunat. Levitä pohjalle juustoraaste. Sekoita munat ja kerma keskenään, lisää joukkoon sinappi, suola, mustapippuri ja timjami. Kaada seos vuokaan. Nosta päälle sipuliviipaleet, lisää juusto nokareina sipuleiden väleihin. Ripottele pinnalle pinjansiemenet ja lisää halutessasi ryöpättyä ja silputtua lehtikaalia piirakan päälle.

3. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 30–40 minuuttia. Tarjoa vähän jäähtyneenä.

Punajuuri-fetatahna

Helppo tapa ruokkia iso joukko juhlijoita, on valmistaa suuri kulhollinen hyvää tahnaa ja asettaa viereen rapeakuorista leipää tai esimerkiksi siemennäkkäriä. Punajuuri-fetatahna kerää kiitosta paitsi maun, myös viehkeän värinsä ansiosta.

Punajuuri_fetatahna
Punajuuri-fetatahna kerää kiitosta paitsi maun, myös viehkeän värinsä ansiosta.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo

Punajuuri-fetatahna

300 g(noin 3) keitettyä punajuurta
1 valkosipulinkynsi
1/2–1 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
200 g fetaa
tilkka hunajaa
ripaus suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pinnalle

silputtua lehtipersiljaa
25 g paahdettuja pinjansiemeniä
oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele punajuuret. Lisää joukkoon valkosipulinkynsi, sitruunamehu, öljy ja pinjansiemenet. Jauha seos tahnaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

2. Murenna sekaan feta pieninä paloina tai jauha se sileäksi tahnan joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla.

3. Kaavi tahna tarjoiluastiaan, lisää pinnalle oliiviöljyä, pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa.

X