trendikäs drinkki
Akvaviitti ja madeira lämmittävät kylminä talvipäivinä.
Ruoka

Sekoita moderni drinkki – neljä kiinnostavaa ja vähäalkoholista drinkkiä, jotka on helppo tehdä kotonakin

Moderni drinkki on kekseliäs, skandinaavisen raikas ja helppo sekoittaa myös kotioloissa.
Teksti: Mervi Alatalo Kuvat: Laura Hujanen

Across the Equator

3 cl norjalaista tummaa akvaviittia

3 cl keskimakeaa madeira-viiniä

1 tl absinttia

1 1/2 cl sokerisiirappia (ohje viereisellä sivulla) jäitä

Koristeeksi

sitruunankuorta suikaleena

Mittaa kaikki raaka-aineet koristetta lukuun ottamatta viilennettyyn lasiin. Lisää jäitä ja hämmennä lusikalla kylmäksi. Purista sitruunankuorisuikaleesta öljyt juoman pinnalle ja asettele kuori koristeeksi.

Vaniljasiirappi (3 dl)

1 dl vettä

3 dl sokeria

puolikas vaniljatanko

Sekoita kattilassa vesi ja sokeri. Lämmitä, kunnes sokeri sulaa. Lisää joukkoon pitkittäin halkaistu puolikas vaniljatanko. Anna siirapin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Poista vaniljatanko ja kaada siirappi steriloituun pulloon. Säilyy kylmässä noin kaksi kuukautta.

Sitrus-cordial (2 dl)

100 g sitrushedelmien perkeitä ja kuoria (esim. limeä, sitruunaa ja appelsiinia)

1 dl vettä

20 g (n. 0,24 dl) sokeria

1/2 tl sitruunahappoa

Laita hedelmät ja vesi ilmatiiviiseen astiaan ja anna seistä 12 tuntia. Siivilöi tämän jälkeen hedelmät pois. Lisää nesteeseen sokeri ja sitruunahappo. Sekoita, kunnes sokeri ja happo ovat sulaneet. Pullota steriloituun pulloon ja säilytä kylmässä. Säilyy noin 2 viikkoa.

gini tyrni, ihana drinkki

Tasapainoisessa drinkissä tyrnin raikkaus ja hapokkuus taittuvat kauniisti sokerin ja vaniljan ansiosta.

Sainio

4 tl tuoretta tyrniä

4 cl ruispohjaista giniä

2 cl vaniljasiirappia (ohje alla)

2 cl tuoretta sitruunamehua jäitä

Koristeeksi

tyrnimarjoja

Murskaa tyrnit shakerissa. Lisää muut raaka-aineet ja reilusti jäitä. Ravista juoma kylmäksi. Siivilöi jäillä täytettyyn lasiin ja koristele tyrnimarjoilla.

VINKKI

Laita pieneen suihkepulloon suolaliuosta, jota voit käyttää myös monien muiden reseptien valmistuksessa. Moni juoma nauttii muutamasta tipasta suolaa, vaikka sitä ei kaikkien juomien reseptissä mainitakaan.

ihana drinkki gini ja vermutti

Tämä juoma syntyi ajatuksesta valmistaa drinkki raaka-aineista, jotka muuten päätyisivät turhaan roskiin. Sitrushedelmien perkeistä ja kuorista tehty cordial antaa tälle juomalle raikkaan ja aromikkaan maun.

Toxic Avenger

1 annos

2 cl giniä

2 cl bianco-vermuttia

3 cl sitrus-cordialia (ohje yllä) jäitä

Mittaa kaikki raaka-aineet sekoituslasiin. Lisää jäitä ja hämmennä kylmäksi. Siivilöi juoma jäähdytettyyn lasiin ja nauti.

VINKKI

Säästä ruoanlaitosta ja muiden drinkkien teosta ylijääneet sitrusten perkeet ja kuoret ja valmista niistä cordialia tätä drinkkiä varten.

paras drinkki

Lempeän mausteinen toti on hyvä vaihtoehto glögille. Voit valmistaa totipohjan valmiiksi jopa viikkoa aikaisemmin. Näin säästyt tarjoiluhetkellä tiskiltä ja sotkulta.

Omena-kardemummatoti

5 annosta

1 rkl kardemumman siemeniä

2 tl mustapippuria

1 l omenamehua

1 vaniljatanko

10 cl tynnyrikypsytettyä ruispohjaista giniä

1. Mittaa kardemumma ja mustapippuri kattilaan ja murskaa ne kevyesti. Lisää mehu sekä pitkittäin puolitettu vaniljatanko.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua keskilämmöllä 15 minuuttia. Poista vaniljatanko, jätä muut mausteet mehuun. Jäähdytä ja anna maustua vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli.

3. Siivilöi mausteet pois liemestä ennen tarjoilua. Kuumenna juoma kiehuvaksi. Kaada se mukeihin ja lisää 2 cl tynnyrikypsytettyä ruispohjaista giniä per annos. Voit nauttia totin myös alkoholittomana!

Sokerisiirappi (5 dl)

3 dl vettä

300 g sokeria

Kiehauta vesi kattilassa ja nosta pois liedeltä. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Pullota steriloituun pulloon ja säilytä kylmässä. Säilyy 2 kuukautta.

VINKKI

Tee kerralla isompi satsi totipohjaa, pullota ja anna lahjaksi!

Jutun drinkkiohjeet Lauran ja Eetun kirjasta Drink Nordic. Reseptit: Laura Hujanen, Rasmus Poulsgaard, Kasper Riewe, Tony Sivula, Sampsa Tukia.

Drinkkikirja Drink Nordic.

Eetu Topo ja Laura Hujanen julistavat pohjoismaisten drinkkien ja vähäalkoholisuuden ilosanomaa.

Monta syytä sekoittaa drinkki

Drinkkikulttuuri on muuttumassa, uskovat baarimestarit Laura Hujanen ja Eetu Topo, joiden intohimo on luoda uusia drinkkejä ja makuyhdistelmiä. Siinä onkin ensimmäinen syy innostua drinkkien sekoittamisesta.

– Rakastan viiniä ja pienpanimo-oluita, mutta drinkit ovat monipuolisempia ja niiden valmistaminen luovaa. Maut saa rakentaa itse aterian tai tilanteen mukaan, Eetu sanoo.

Kun drinkkien kokoamisen peruslogiikan oppii, sekoittelua voi jatkaa omien makumieltymysten mukaan. Aloittelijan baarikaapin ei tarvitse olla iso.

– Vodkaa, hyvää perusginiä, akvaviittia, ehkä rommia. Neljällä alkoholilla pääsee jo pitkälle. Loput tarvikkeet voi ostaa vaikka ruokakaupan hedelmäosastolta.

Ja jos ei ole shakeria, voi drinkin sekoittaa vaikka vanhassa hillopurkissa.

Laura ja Eetu ovat perehtyneet erityisesti pohjoismaiseen drinkkikulttuuriin, johon kuuluu sesonkiajattelu sekä vähäalkoholisuus.

– Lempidrinkistään voi tehdä vähäalkoholisen version helposti itse, toisin kuin viinistä tai oluesta.

Kaksikko toivoo, että drinkkeihin suhtauduttaisiin rennosti: niistä nauttiakseen ei tarvitse vaivautua gaalaympäristöön tai niitä valmistaakseen hankkia baarimestarin pätevyyttä.

– Drinkki voi olla taskumattiin valmistettu sieniretken kruunu tai sunnuntai-illan pyykkäyshetken jälkeinen juoma, Laura sanoo.

Ja mitä trendikkäissä ravintoloissa edellä, sitä kotona perässä eli kotikokkikin voi kehitellä ateriaan sopivan juomapaketin, jossa drinkki tai mehu korvaa viinin.

X