Ruoka

Paistolämpömittarit testissä

Teksti:
Anna.fi

Laadukkaalla digitaalisella paistolämpömittarilla voi lihan tai kalan kypsyysasteen määrittää asteen tarkkuudella. Paistomittari tuo huolettomuutta keittiöön ja vapauttaa kokkaajan uunikypsennyksen ajaksi muihin tehtäviin.

Tekniikan Maailma selvitti testeillä paistolämpömittareiden toimintojen ja mittaustarkkuuksien eroja. Valitut kuusi digitaalista paistolämpömittaria sisältävät perusmittarin toiminnot: ajastimen ja hälytystoiminnolla varustetun paistomittarin.

Paistin kypsyysasteen voi tietysti arvioida paistoajasta, mutta tarkempaan lihan mehukkuusasteeseen pääsee seuraamalla lämpötilaa lihan sisältä. Lisäksi
uunien todelliset paistolämpötilat vaihtelevat laitekohtaisesti melkoisesti. Varsinkaan vanhan uunin termostaatin toimintaan ei ole luottamista – jos ei kyllä aina uudenkaan. Kellon kanssa toimien voi yksi uuni paistaa lihan ylikypsäksi ja toisen uunin lämpötila jäädä ilmoitettua alemmaksi, jolloin liha on pahimmassa tapauksessa raakaa.

Paistomittarien hinnoissa on eroja

Nykyaikainen digitaalinen paistomittari on edullinen laite. Yleisimpien mallien hinnat lähtevät hieman alle 10 eurosta ja päätyvät reiluun 20 euroon. Ostopaikka ja -aika vaikuttavat hintaan; keittiöalan erikoisliikkeessä sama mittari voi maksaa tuplasti enemmän kuin marketissa. Edulliset paistomittarit eivät ole varsinaisia merkkituotteita, ja siksi samoja tuotteita voidaan myydä erinimisinä ja hieman erilaisiin kuoriin rakennettuina.

Gourmet-kokin apuväline

Yleensä paistolämpömittaria käytetään vain suurten ja pitkään uunissa paistettavien paistien kypsyyden määrittämiseksi. Mutta yhtä hyvin mittarin voi asettaa hälyttämään hienoimmallekin lihanosalle, kuten vaikkapa uunissa kypsennettävälle fileelle.

Mitään absoluuttisen tarkkaa kypsyysastetta eivät edes digitaaliset paistomittarit määritä. Periaatteena on pidettävä, että ainakin siipikarja ja sianliha olisi paistettava kypsäksi mikrobiologisen laadun varmistamiseksi. Naudan- ja lampaanlihan voi jättää myös mehukkaan roseeksi sisältä. Liha on kypsää silloin, kun lihasneste on väritöntä.

Lihan kypsennys on tarkkaa puuhaa

Suuret lihat kuten paistit tai kinkut tulee paistaa 120–130 asteen uunilämmössä. Maltillinen lämpö edistää lihanesteen valumista ulos, jolloin liha säilyttää paremmin mehevyytensä ja mureutensa. Liian korkea uunilämpö rikkoo herkästi lihassolun rakenteen ja kuivattaa lihan. Kypsennystä tapahtuu myös vielä uunista oton jälkeen, ja liha totutetaan kylmempään ympäristöön antamalla sen levätä folion tai pyyhkeen sisällä.

Ja mitä korkeampi paistolämpötila ja isompi lihapala, sitä pidempi on lepoaika. Pakastetun lihan kanssa on tärkeää huolehtia, ettei sulatusvaiheessa edetä liian nopeasti. Uuniin laitettavan lihan sisälämpötilan tulisi olla kymmenen asteen tuntumassa.

Yksinkertaisuus valttia

Tavallisten paistomittareiden toiminnot ovat niin yksinkertaisia, ettei käyttöohjeisiin tarvitse tuhlata liiemmin aikaa. Toimivassa mittarissa on muutama selkeä painike ja hyvä informatiivinen näyttö sekä virtakatkaisin. Monesti mittarissa saattaa olla paljon eksoottisia toimintoja mutta ei virrankytkintä. Tällöin laitteen saa hengettömäksi irrottamalla pariston käytön jälkeen.

Tärkeää laitteen toimivuuden kannalta on se, kuinka ohut anturijohto kestää uunin korkeita lämpötiloja. Muutamat valmistajat ilmoittavat erikseen anturijohdon kuumuudenkestävyyden. Anturijohto ei saisi päästä kosketuksiin uunin kuumimpien osien kuten seinien tai luukun reunan kanssa.

Piikki oikeaan kohtaan

Paistomittareiden lämpöä mittaava anturi sijaitsee piikin päässä, ja piikki työnnetään paistettavan tuotteen paksuimpaan kohtaan. Paistokärki ei saisi olla välittömästi kosketuksissa luuhun, sidekudokseen eikä myöskään ihraan. Tarkin sisälämpö saadaan noin viiden sentin syvyydessä, jolloin lihaskudos asettuu tiiviisti mittaavan anturin ympärille. Paistomittareiden ilmoittaman lämpötilan vaihteluihin vaikuttaa lähinnä anturiosan eli teräspiikin paksuus ja koko.

Ströme (15105)

Hinta: 14,90 €
Ostopaikka: Verkkokauppa.com, Helsinki

Strömen paistomittari on viimeistellyn oloinen  kokonaisuus. Kromisessa etupaneelissa on kolme painiketta, joilla ohjataan toimintoja ja valitaan asetusarvot. Takakannen virtakytkimestä mittari saadaan kytketyksi helposti päältä pois. Uunissa mittarin näyttämä kypsyyslämpö nousi alussa huomattavan korkeaksi mutta tasoittui kypsennyksen jatkuessa. Merkittävällä kypsennysvälillä mittarin lämpötilat olivat vain muutaman asteen korkeampia kuin vertailumittarin.

Hyvää Huonoa
Selkeä ja helppokäyttöinen Alhaiset lämpötilamittaukset epätarkkoja
Virtakytkin  

 

IKEA Fantast

Hinta: 7 €
Ostopaikka: IKEA; Porttipuisto, Vantaa

Ikean paistolämpömittari on testijoukon edullisin. Rakenteeltaan se on hinnasta huolimatta viimeistelty ja kilpailee toiminnoiltaan tasaväkisesti ryhmän muiden mittareiden kanssa. Paistolämpömittarin mittausalue on testijoukon kapein (0–130 astetta), mutta alue riittää hyvin tavalliseen kotikäyttöön. Ikean paistomittari mittasi asteen tarkkuudella vertailussa tehdyssä lämpötilatestissä. Uunissa mittarin näyttämät kypsennyslämpötilat olivat muutaman asteen alhaisempia kuin vertailumittarin.

Hyvää Huonoa
Helppokäyttöinen Ajastin ja lämpötilahälytys ei toimi samanaikaisesti
Erillinen virtakatkaisin  

 

Suomen lämpömittarit (368)

Hinta: 26,50 €
Ostopaikka: Prisma, Jumbo, Vantaa

Suomen lämpömittareiden tukevarakenteinen ja viimeistelty mittari sisältää näppäimistön ja ylös taittuvan näytön. Laitteessa on paistomittarin ja ajastimen lisäksi myös kello. Laitteen kaikkia hienouksia ei löydä ilman käyttöohjeita ja ohjeita on seurattava vielä muutaman käyttökerran jälkeenkin. Uunissa laitteen esittämät kypsennysarvot jäivät vain muutaman asteen jälkeen vertailumittarin lämpöarvoista.

Hyvää Huonoa
Monipuolisimmat toiminnot Vaikeakäyttöinen
Erillinen hälytyspainike Virtakytkin puuttuu
   

Proove (WP1100)

Hinta: 9,95 €
Ostopaikka: Gigantti, Tammisto, Vantaa

Proove muistuttaa ulkonäöltä hyvin paljon Strömen mittaria. Prooven lcd-näyttö on hieman suurempi mutta numeronäyttö himmeämpi. Laitteesta puuttuu käyttöä helpottava virrankatkaisin. Muilta käyttöominaisuuksiltaan yksinkertainen mittari on helppokäyttöinen. Prooven paistomittarin mittaamat lämpötilat olivat vesitestissä asteen korkeampia kuin vertailumittarin ilmoittamat arvot. Uunissa paistokypsennyksissä mittari antoi lähes samoja lämpöarvoja kuin vertailumittari.
 

Hyvää Huonoa
Tarkka lämpötilamittaus Helppokäyttöisyys
Ajastin ja lämpötilahälytys ei toimi samanaikaisesti Virtakytkin puuttuu
   

Design Bengt Ek (61)

Hinta: 19,90 €
Ostopaikka: Stockmann, Jumbo, Vantaa

Suunnittelija Bengt Ekin käsialaa mittarin ajastin ja paistolämpötilamittari on selkeästi jaettu omiin osastoihinsa sekä näyttöihin ja toimintanäppäimiin. Isot näytöt ovat selkeitä, mutta nuppineulanpään kokoiset painikkeet ovat aivan turhan pieniä. Mittari on hieman heppoisen oloinen, ja kotelon sisältö helisee liikuteltaessa. Paistomittari mittasi 1–2 astetta verrokkimittaria alhaisempia lämpöarvoja vesimittauksessa. Uunin kypsennyskokeissa mittarin näyttämät lämpöarvot jäivät yli viisi astetta alle todellisen.

 

Hyvää Huonoa
Selkeät erilliset näytöt Epätarkka lämpötilamittaus    
Helppokäyttöinen Pienet painikkeet  

 

Viking Ab (504)

Hinta: 18 €
Ostopaikka: Claes Ohlsson, Jumbo, Vantaa

Vikingin paistolämpömittarin rakenne on testijoukon heppoisin. Testiyksilö temppuili testin aikana ajoittain, toisinaan näyttö pimeni täysin ja laite vikisi häiritsevästi. Paistomittarissa on kuitenkin ryhmän laajin lämpöalue (-20…+300 astetta). Paistomittari mittasi vedessä kaksi astetta alhaisempia lämpöarvoja kuin vertailumittari. Uunin kypsennyslämpötiloissa erot kasvoivat ja Viking-mittarin näyttämä jäi yli viisi astetta jälkeen todellisesta lämpötilasta.

Hyvää Huonoa
Hälytyspainike Laaja mittausalue    
Rakenne Virtakytkin puuttuu  

 

Teksti: Kirsti Herttua
Kuvat: Arto Wiikari

X