Vinkit

Chilimyytit murtuvat

Teksti: Anna.fi

Chilit

Kuinka monta kertaa olet kuullut, että runsas chilin syöminen pilaa makuaistin? Harmittaako, kun reseptissä lukee vain ”vihreä chili”? Chilit eivät ole perinteisesti kuuluneet suomalaiseen keittiöön, eikä niistä siksi tiedetä kovin paljoa. Onneksi oikeaakin tietoa chileistä on saatavilla – kiitos aktiivisten chiliharrastajien.

Totta ja tarua

  • Yksi yleisimmistä ja valitettavan sitkeistä chilimyyteistä on, että chiliä syömällä pilaa makuaistinsa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan chilin tiedetään jopa herkistävän makuaistia – kunhan chilin määrä on itselle oikea. Chilien sisältämä kapsaisiini aiheuttaa polttavan tunteen, vaikka ei oikeasti polta. Eli koska polte on eräänlainen harha, se ei myöskään aiheuta vahinkoa makuaistille. Jos chiliä syö aktiivisesti, kyky sietää sen tulisuutta kasvaa.
  • Monet ruokaohjeet ruokkivat ajatusta siitä, että chilejä on vain kaksi erilaista: punainen ja vihreä. Chilejä on olemassa tuhansia eri lajikkeita, mutta useimmissa ruokaohjeissa mainitaan vain punainen tai vihreä chili. Kaikki väriltään vihreät tai punaiset chilit eivät ole maultaan ja tulisuusasteeltaan samanlaisia.

  • Tähän kahden värin väliseen jakoon liittyy usein myös uskomus, että punaiset chilit ovat vihreitä tulisempia. Tämäkään ei pidä täysin paikkaansa. Chilin tulisuus ei riipu väristä. Yleensä chilit ovat aluksi vihreitä ja muuttavat väriä kypsyessään. Kypsyessä myös tulisuus saattaa lisääntyä eli siinä mielessä vihreä chili voi olla hieman miedompaa kuin vaikkapa punainen. Tämä riippuu kuitenkin hyvin paljon lajikkeesta.
  • Usein kuulee myös varoittelua siitä, että chilin siemenet ovat ne, mitkä polttavat. Siemenet eivät sisällä polttavan tunteen aiheuttavaa kapsaisiinia, joten ne eivät myöskään ole itsessään tulisia. Siemenkiinnikkeissä sen sijaan on kapsaisiinia paljon ja kiinnikkeet poistamalla voi vaikuttaa chilin tulisuuteen.
  • Koko ei ole chilien tulisuudessa määräävä tekijä. Monesti oletetaan pienten chilien olevan suuria tulisempia, vaikka tämä pätee vain joissain tapauksissa. Esimerkiksi Kauppapuutarhaliiton maailman tulisimmaksi ilmoittama chili, Trinidad Moruga Scorpion, on suunnilleen golfpallon kokoinen, eikä siis chiliksi erityisen pieni.

Jos chili-innostus nostaa päätään, lähempää tuttavuutta chilien kanssa pääsee tekemään esimerkiksi Tampereella Chilifest-tapahtumassa. Lue lisää chileistä täältä.Tietoa chileistä ja niiden kasvatuksesta voi hakea myös Suomen Chiliyhdistyksen tai suomalaisen Fataliin nettisivuilta.

Chilifest Finland 16.-18.8.2013

Tampereella järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa ohjelmaa moneen makuun. Luvassa on keittiönäytöksiä, joissa kokataan muun muassa chilijälkiruokia ja opastetaan chilin kasvatuksessa. Mukana on useita ravintoloita, joissa pääsee nauttimaan chiliruoista ja tänä vuonna tapahtumassa on myös runsas musiikkitarjonta.

Tietoa Chilifestistä löytyy täältä.

 

Lähde: Suomen Chiliyhdistys ry

Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: SKOY, Colourbox

 

X