Ruoka

Karambola eli tähtihedelmä muistuttaa maultaan sitrusta ja hurmaa erityisesti koristeena

Karambola, upea tähtihedelmä muistuttaa maultaan sitrushedelmiä. Kypsä hedelmä on mehukas ja kauniin kirkkaan keltainen.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto

Karambolan pirtsakan hapokas maku tuo mieleen sitrushedelmät.

Karambola, upea tähtihedelmä muistuttaa maultaan sitrushedelmiä. Kypsä hedelmä on mehukas ja kauniin kirkkaan keltainen.

Karambola on mehukas ja läpikuultavan kellertävä upea kakku- ja boolikoriste. Rapsakkaan raikkaaseen, hapokkaan sitrusta muistuttavaan makuun kannattaa tutustua ihan sellaisenaankin.

Tähtihedelmä on vihertävän kellertävä, vaalea ja läpikuultava. Kypsänä karambola on kauniin kirkkaan keltainen ja viipaloituna tähdenmuotoinen. Karambolan maku on kirpeän hapokas, mikä tulee hedelmässä olevasta oksaalihaposta, samasta jota on raparperissa. Eri lajikkeiden maku vaihtelee, mutta on yleensä kirpeän hapokas ja muistuttaa sitrushedelmiä.

Syö tähtihedelmä sellaisenaan tai käytä koristeena

Karambolan voi syödä sellaisenaan. Kuorta ja pieniä siemeniä ei tarvitse poistaa.

Karambola on koristeellinen erilaisissa salaateissa tai salsoissa viipaleiksi leikattuna ja säväyttää tarjottavat hetkessä juhla-asuun. Kokeile tätä pirteää ja äärimmäisen kaunista tähtihedelmää erilaisten kakkujen, voileipäkakkujen, juomasekoitusten ja boolien koristeeksi.

Lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin sitä ei kannata käyttää, sillä hedelmän maku muuttuu parfyymimäiseksi.

Tunnista kypsä karambola

Kypsyessään tähtihedelmä kellastuu ja on täysin kypsä, kun hedelmä muuttuu kirkkaan keltaiseksi ja sakaroiden kärjet tulevat ruskeiksi. Jos hedelmää ei käytä heti, kypsä hedelmä kannattaa säilyttää viileässä +4 – +8 asteessa. 

Artikkelia on muokattu 20.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin tunnistat syöntikypsän karambolan

X