Hedelmäopas

Karambola eli tähtihedelmä

Teksti: Anna.fi

Mehukas ja läpikuultavan kellertävä karambola on upea kakku- ja boolikoriste. Rapsakkaan raikkaaseen makuun kannattaa tutustua ihan sellaisenaankin.

Karambola

Karambola on vihertävän kellertävä, vaalea ja läpikuultava. Kypsänä karambola on kauniin kirkkaan keltainen ja viipaloituna tähdenmuotoinen. Karambolan maku on kirpeän hapokas, mikä tulee hedelmässä olevasta oksaalihaposta, samasta jota on raparperissa. Eri lajikkeiden maku vaihtelee, mutta on yleensä kirpeän hapokas ja muistuttaa sitrushedelmiä.

Parhaimmillaan koristeena

Karambolan voi syödä sellaisenaan. Kuorta ja pieniä siemeniä ei tarvitse poistaa. Karambola on koristeellinen erilaisissa salaateissa viipaleiksi leikattuna. Lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin sitä ei kannata käyttää, sillä sen maku muuttuu parfyymimäiseksi. Karambola sopii kakkujen, voileipäkakkujen, salaattien ja juomasekoitusten koristeeksi.

Kypsyys ja kypsytys

Kypsyessään karambola kellastuu ja on täysin kypsä kun sakaroiden kärjet tulevat ruskeiksi. Hedelmä säilytetään viileässä +4 – +8 asteessa. 

Karambola on kotoisin Intiasta ja Malesiasta. Nykyään tätä pensasmaista puuta viljellään kaikkialla tropiikissa. Meille karambolaa tuodaan Malesiasta ympäri vuoden sekä talviaikaan myös Israelista.

Kokeile myös näitä karambola-reseptejä

Laskiaispullat hedelmätäytteellä

Hedelmäsalsa

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Marjo Tynkkynen

X