Vinkit

Kävijöiden joulureseptejä

Teksti:
Anna.fi

Keräsimme kävijöiltämme jouluisia reseptejä ja saimme niitä kaikkiaan yli 150 kappaletta. Samalla arvoimme kaikkien osallistuneiden kesken OBH Nordican Hercules-yleiskoneen.

piparkakkumies

Koneen voitti Carita Vantaalta. Onnittelut voittajalle!

Lupasimme julkaista kävijöiden reseptejä ja tässä niistä kymmenen valittua. Huomaathan, että  Ruoka.fi:n toimitus ei ole testannut näiden reseptien toimivuutta.

Zürichin vasikkaa

Zürichin vasikkaa

Sveitsiläiseen jouluun ei kuulu mitään tiettyjä ruokia, vaan perheet tekevät silloin omia mieliruokiaan. Tämä on yksi Zurichin alueelle tyypillinen resepti. Ohje on neljälle.

600 g vasikan ulkofilettä tai paistia
250 g sieniä (esim. herkkusieniä tai siitakkeita)
1 sipuli ohueksi siivutettuna
15 ml öljyä
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
20 g voita
20 g vehnäjauhoja
suolaa pippuria

Tee huoneenlämpöisestä voista ja jauhosta beurre manié, eli sekoita ne keskenään tahnaksi. (ohje alempana) Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sienet. Ruskista viipaleet molemmin puolin nopeasti erittäin kuumalla öljytyssä padassa. Lisää sipuliviipaleet ja sienet ja ruskista hetki. Lisää valkoviini ja kerma ja beurre manié -suurus. Sekoita tasaiseksi ja anna kypsyä n. 5 minuuttia kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Tarjoile esim. raikkaan salaatin ja paistetun kesäkurpitsan kera.

Tämän ruoan kanssa sopii mainiosti italialainen Don Camillo Sangiovese 2010 Terre di Chieti. VOL-AU-VENT (4:lle) 8 torttutaikinalevyä munaa voiteluun Sulata taikina ohjeen mukaan. Ota pyöreällä muotilla levystä kaksi ympyrän muotoista palaa. Ota toisen ympyrän keskeltä pois pala niin, että raunaa jää n. 1 cm. Laita paperoidulle pellille pohjaympyrä ja voitele munalla. Laita sen päälle tekemäsi rengas. Voitele sen pinta. Paista pakkauksen ohjeen mukaan. Anna kypsien vannikkeiden jäähtyä hieman ja leikkaa keskiosan ”kansi” pois. Täytä vannike haluamallasi tavalla. Makealla tai suolaisella täytteellä.

BEURRE MANIÉ Tämä on perus voi-jauhosuuruste, joka käy kaikkeen ruoanlaittoon keitoista kastikkeisiin. Tällä saa litkulta tuntuvan keiton hetkessä täyteläiseksi. Perussääntö on sekoittaa yhtä paljon voita ja jauhoja. Oikeaoppisesti aineet sekoitettan kädessä tahnaksi, mutta sen voi tehdä myös pienessä astiassa. Voin pitää olla täysin pehmeää. Suurus sekoitetaan hyvin kiehuvaan nesteeseen ja annetaan kypsyä 3- 5 minuuttia. (Reseptin lähetti: Kimmo)

Hirvenlihapataa

HIrvenlihapata

1 kg hirvenpaistilihaa paloiteltuna
½ kg sian lihaa paloiteltuna
1 rkl vasikanfondia
1 rkl grillimaustetta
1 tl aromisuolaa
2 tl kok.maustepippuria
3 valkosipulinkynttä paloina
1 tl suolaa
1 iso sipuli pilkottuna
1 tölkki felixin värikkäitä kasviksia mausteliemessä.

Käytä lihat nopeasti kuumalla pannulla pienessä voi määrässä kuulottaen, niin että lihapaloihin tulee pinta. Laita lihat uunivuokaan ja kaada vettä sen verran, että lihapalat peittyvät.Ripottele mausteet ja sipulit pinnalle ja sekoita kevyesti. Laita paisti kuumaan noin 200- 250 asteiseen uuniin kypsymään, kunnes liha on kypsää ja paisti kauniin värinen. Kaada liemi kasviksista pois melkein kokonaan ja laita purkillinen Felixin värikkäitä kasviksia pinnalle väriksi. Sekoita kevyesti.Tarkista vielä maku, johon voit lisätä mausteita tarpeen mukaan.Tarjoa keitettyjen perunoiden, aurajuuston ja hyvän salaatin kera. (Reseptin lähetti: Elvi)

Joulusinappi

Joulusinappi

 1½ dl sinappijauhetta
1½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 – 2 kananmunaa
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

Valmistus: Sekoita kaikki aineet (konjakkia lukuunottamatta) tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna liedellä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää konjakki ja pakkaa kauniiseen purkkiin.Sinappi säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta. (Reseptin lähetti: Pekka)

Bataattisoselaatikko

Bataattisoselaatikko

800 g bataattisosetta
1 tl suolaa
1 prk (120g) smetanaa
2 rkl korppujauhoja
1 muna
2 rkl siirappia
ripaus valkopippuria
½ tl kanelia
pinnalle: korppujauhoja

Lisää bataattisoseen sekaan smetana, korppujauhot, muna, siirappi ja mausteet. Kaada kahteen voideltuun ½ litran vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 175 asteessa n. tunti. (Reseptin lähetti: Mirjam)

Paras sienisalaatti

Paras sienisalaatti

3dl liotettuja suolasieniä
2dl smetanaa
1 pilkottu sipuli
kuivattua lipstikkaa
rouhittua mustapippuria

Liota suolasienet. Pilko sipuli aivan pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua jääkaapissa väh.4 tuntia. Nauti hyvän ruisleivän kanssa.

Lohileipäset

REAL-leipää
Kylmäsavulohta
Valkosipulituorejuustoa
Tilliä
Punaista paprikaa
Jääsalaattia

Aloita lohirullan tekemisellä: levitä voipaperille kylmäsavulohiviipaleet lomittain ohueksi levyksi niin, ettei jää aukkoja. Levitä päälle valkosipulituorejuustoa, tilliä sekä pienenpieniksi kuutioitua paprikaa. Kääri voipaperin avulla rullaksi ja laita pakkaseen kovettumaan – kohmeinen pötkö on helpompi leikata. Leikkaa REAL-viipaleet neljään osaan kolmioiksi. Sipaise jokainen kolmio valkosipulituorejuustolla, aseta päälle jääsalaattia sekä n. 1 cm:n levyinen pala lohirullasta. (Reseptin lähetti: Kaisa)

Kylmäsavulohirulla

Ruohosipulituorejuustoa
tuoretta ruohosipulia
kuohukermaa
sitruunaa puristettuna

Sekoita ylläolevat aineet. asettele lohifileet lomittain esim leivinpaperin päälle. Levitä täyte lohen päälle. Kääri rullalle folioon ja laita pakastimeen n. 2-3 h. Paloittele jäisenä ja anna sulaa hetki. NAM! helppoa ja hyvää joulupöytään lisukkeeksi. (Reseptin lähetti: Laura

Pekoniin käärityt luumut

Kiedo kuivattuja luumuja pekoniin laita ne vartaisiin ja paista uunissa grillaus toiminnalla tai grillissä. (Reseptin lähetti: Eeva)

Amerikkalaiset taatelileivät

(n. 30kpl)
200g voita
2 1/2dl sokeria
1 munankeltuainen
2rkl siirappia
1dl silputtuja taateleita
3tl vaniljasokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl soodaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää keltuainen, siirappi ja taatelit. Sekoita sooda ja vaniljasokeri jauhoihin. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Muovaa taikina pötköiksi ja jaa n. 30 palaksi. Muovaa palat palloiksi ja lado ne harvakseltaan pellille leivinpaperin päälle. Taikinapallot leviävät kakkusiksi. Paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi. (Reseptin lähetti: Elina)

Mummun porkkanalaatikko

1½ dl ohrasuurimoita tai riisiä
½ l vettä
½ l Kiehuvaa maitoa
½ kg porkkanoita
1 tl suolaa
1-2 tl sokeria tai siirappia
1 kanamuna
5-6 hienonnettua mantelia

Ohrasuurimot huuhdotaan hyvin kylmällä ja kuumalla vedellä. Liota suurimoita ½ vuorokautta kylmässä vedessä ja keitetään omassa vedessään. Kiehuvaa maitoa lisätään vähitellen sekaan ja suola. Keitetään tai haudutetaan uunissa miltein kypsäksi. Voitele vuoka ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese, kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa muna. Sekoita nyt kaikki sekaisin: ohra (tai riisi), porkkanaraaste, mantelirouhe ja muna. Kaada seos voideltuun vuokaan, koristele pinta haarukalla kuvioiden ja ripottele korppujauhoja pintaan koristeeksi, sekä muutama pieni voi nokare sinne tänne pintaa. Paista uunissa noin 1h. (Reseptin lähetti: Erika)

Hunajapaahdetut punajuret vuohejuustolla

Viipaloi punajuri raakana, ripottele päälle karkeaa mersiuolaa, pirskota päälle hunajaa ja viipaloi 125 g pötkö vuohen valkohomejuustoa punajuuriviipaleiden päälle. Paista 175 asteessa n.30 min tai kunnes juurekset ovat kypsiä.Tarjoa kinkun lisukkeena. (Reseptin lähetti: Carita)

Toffeepullat

– normaali pullataikina – Pyöreät pullat voidellaan, painetaan sisälle Omar-karkki ja ripotellaan päälle mantelilastuja. Sitten uuniin ja kohti vatsaa. Nam! (Reseptin lähetti: Jaana)

Herkulllista joulua!

X