Vinkit

Raakasuklaapatukat testissä - löytyykö näistä vaihtoehtoa suklaapatukanhimoon?

Teksti:
Anna.fi

Markettien makeishyllyistä löytyy nykyisin myös raakasuklaapatukoita. Voisiko maitosuklaan vaihtaa makeanhimon tullen terveellisempään suklaaseen? Anna-lehden toimitus testasi kuusi patukkaa.

suklaa
Dreamy raakasuklaa

Dreamy – Samettinen leivos

Goodio 51% Dreamy -luomu- raakasuklaa 48 g 5 e
Suomalaisena käsityönä Helsingissä valmistettu luomuraaka-suklaa on makeutettu kookoksenkukkasokerilla.

Raadin arvio:  Kookosta tuskin huomaa, mutta se antaa rakenteeseen samettista pehmeyttä. Koostumus tuo mieleen leivoksen, ja tämä sopiikin hyvin nautittavaksi jälkiruokakahvin kanssa. Suklaasta ei erota raakasuklaalle tyypillistä kitkerää makua, joten tätä voi suositella myös raakasuklaisiin tottumattomille henkilöille. Kauniin pakkauksen vuoksi suklaan voi antaa lahjaksi.

Dreamy on ehdottomasti paras testissä olevista suklaista, mutta tavallisen arkipäivän suklaanhimoon se on vähän turhan kallis.

Arvosana: 5

Beond raakasuklaa

Beond – kuin joulukakkua

Beond-raakasuklaa 40 g 2,50 e
Taatelia sisältävän patukan kaakaopitoisuus on vain seitsemän prosenttia.

Raadin arvio: Suklaan ulkonäkö ei ole houkutteleva. Patukassa on runsaasti taatelia, joten tuntuu kuin söisi joulukakkua. Taatelin ystävät varmasti pitävät tästä. Koostumus patukassa on melko sitkeä ja browniemainen. Hyvä välipala silloin, kun tarvitsee energiaa, mutta jos tekee mieli suklaata, ei kannata valita tätä.

Arvosana:  2½

Conscious raakasuklaa

Conscious plain – pehmeä ja pahvinen

Conscious plain -raakasuklaa 50 g 5,40 e
Englantilainen raakasuklaa on makeutettu agavemehulla.

Raadin arvio: Maku on täyteläinen, mutta aavistuksen liian kitkerä. Pahvinen sivumaku jää pyörimään suuhun ja maistuu siltä kuin suklaa olisi ollut paketissa liian kauan. Koostumus on turhan pehmeä, joten tämä ei tunnu suussa suklaalta. Toimii kuitenkin pahimpaan suklaahimoon siinä missä tavallinenkin suklaa.

Arvosana: 3

The Raw Chocolate Company

Gojimarja ja appelsiini -raaka-suklaa – ärsyttävä jälkimaku

The Raw Chocolate Companyn gojimarja ja appelsiini -raaka- suklaa 22 g 1,80 e
Reilun kaupan raakasuklaapatukkaan on saatu makeutta kookospalmusokerista.

Raadin arvio: Maistuu Jaffa-keksiltä. Voimakas appelsiinin maku ihastuttaa aluksi, mutta jättää liian vahvan jälkimaun. Appelsiini polkee myös gojimarjan alleen, eikä se maistu lainkaan. Suutuntuma suklaassa on samanlainen kuin tavallisessa tummassa suklaassa. Palat ovat mukavan ohuita, joten patukasta on helppo taittaa pieni murunen kielen päälle iltapäiväväsymyksen uhatessa. Afrikkalaistyylinen yksinkertainen pakkaus ihastuttaa.

Arvosana: 3

Puhdistamon Tumma

Puhdistamon Tumma – toimii himoon

Puhdistamon Tumma (70%) Raakasuklaa 33 g 2,90 e
Iittalassa käsityönä valmistettu tumma luomuraakasuklaa on makeutettu hunajalla, ja siinä on kaakaota seitsemänkymmentä prosenttia.

Raadin arvio: Suklaapatukan kääre ei korosta terveellisyyttä, eikä se erotu kaupan hyllyllä tavallisista suklaapatukoista. Myös suklaan ulkonäkö ja maku ovat lähellä tavallista tummaa suklaata. Pieni kitkeryys paljastaa sen kuitenkin olevan raakasuklaata. Palat ovat liian kovia ja vaativat pureskelua. Tällä voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla korvata tavallisen suklaapatukan suklaahimon yllättäessä.

Arvosana: 3

Lovechock raakasuklaa

Lovechock – ihanaa ja kamalaa

Lovechock ananas ja inka-marja -raakasuklaa 40 g 3,50 e
Amsterdamissa käsityönä valmistettu patukka on makeutettu aidolla kookoskukkanektarilla.

Raadin arvio: Kivan pakkauksen vuoksi odotukset ovat korkealla. Suklaan kaakaopitoisuus on yli kahdeksankymmentä prosenttia, joten se tekee suklaasta todella tuhdin. Suklaa maistuu terveelliseltä, mutta ananaksen, mangon ja inkamarjojen maut eivät kunnolla erotu. Hedelmien mukana olon huomaa vain siinä, että ne tarttuvat hieman hampaiden väliin. Palat ovat aivan liian isoja. Tämä suklaa jakaa raadin mielipiteet: toiset rakastavat ja toiset eivät söisi pahimpaankaan suklaanhimoon. Ei kokemattomalle raakasuklaan syöjälle.

Arvosana: 2½

 

Mikä ihmeen raakasuklaa?

Vedetäänkö kaakaokännit? Raakasuklaan syömisen jälkeen saattaa tulla euforinen tila, jota voi verrata urheilun aiheuttamiin endorfiineihin.

Miksei pehmeällä maitosuklaalla pääse samanlaiseen tilaan? Raakasuklaan valmistamiseen käytetään raakakaakaota, joka sisältää runsaasti magnesiumia, kromia, sinkkiä, rautaa ja c-vitamiinia, ja siinä on enemmän antioksidantteja kuin esimerkiksi mustikassa. Raakakaakaossa on myös mielialaa kohottavia välittäjäaineita, joten sillä on samantyyppisiä ominaisuuksia kuin joillain masennuslääkkeillä.

Tavallista maitosuklaata syödessä ei kaakaon terveysvaikutteista pääse nauttimaan, sillä suklaamassan kuumentaminen tuhoaa vitamiinit ja entsyymit.

Raakasuklaasta puuttuvat tavalliselle suklaalle tyypilliset valkaistu sokeri, maitojauhe ja lisäaineet. Valkoisen sokerin sijaan raakasuklaan makeuttamiseen käytetään esimerkiksi kookospalmusokeria ja hunajaa. Pieni kitkerä maku on kuitenkin sille tyypillinen.

Raakasuklaata voi ostaa luontaistuotekaupoista, verkkokaupoista sekä useista tavallisista ruokakaupoista. Jos kauppojen hyllyiltä ei löydy suklaata, jonka maku hivelisi omia makunystyröitä, sitä voi valmistaa myös itse.

Herkutellessa kannattaa pysytellä kohtuudessa. Vaikka raakasuklaa onkin oikea terveysherkku, se sisältää kuitenkin paljon energiaa ja rasvaa. Ahmimalla suklaan positiiviset vaikutukset heikkenevät ja epätasapainottavat kehon toimintaa. Silloin on luvassa suklaakrapula.

Lähde: ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja

 

Suklaaraatiin kuuluivat:  Anni Kemppainen, Sanna Wirtavuori, Ulla Janhonen, Ville Koponen, Annina Pennonen ja Christina Boman.
Suklaat pisteytettiin asteikolla 1 – 5.

Tuotekuvat: Kari Hautala/Otavamedia Oy, valmistajat, Colourbox

Teksti: Elisa Hurtig
 

X