Vinkit

Runebergintortut testissä

Teksti:
Anna.fi

Ruoka.fi kokosi runebergintorttuja rakastavan raadin ja testautti kuuden valmistajan tortut. Tulos yllätti toimituksen ja raadin. Sokkotestin voittajaksi nousi Fazerin torttu. Marian Konditorian runebergintorttu kiri maultaan toiselle sijalle. Kokonaispisteissä toiseksi nousi Kakku & Leipä Keisari.

Runebergin tortut testissä

Raatimme maistoi kaikkiaan kuuden valmistajan runebergintorttuja ja teki havaintoja tortun ulkonäöstä, rakenteesta ja mausta. Kun runebergintortuille annettuja pisteitä tarkasteltiin, joukosta ei löytynyt yhtään täysiä pisteitä saaneita, muttei täysin pisteittäkään jäänyt floppia.

Miten runebergintorttujen testaus toteutettiin?

Seitsemän hengen raati arvioi runebergintortut sokkona, eli täysin ilman tietoa niiden valmistajista. Arvosteluasteikkona käytettiin asteikkoa 1 – 5, jossa 5 vastaa arvosanaa erinomainen ja 1 arvosanaa huono. Maistelun ja kaikkien tehtyjen arviointien pohjalta annetut pisteet laskettiin yhteen ja näin saatu tulos taulukoitiin.

Testiin osallistuivat seuraavien valmistajien runebergintortut: Fazer Leipomo, Marian Konditoria, Haagan Leipä Oy, Leipomo Rosten, Linkosuo ja Kakku & Leipä Keisari.

Haagan leipä

 

 

Haagan leipä
laktoositon, maidoton
Kokonaispisteet 2,6 
Ulkonäkö 2,67

”Ihan sievä, mutta porukan pienin.”
”Sopusuhtainen.”
”Hillon ja nauhan määrä on hyvä.”
”Vähän pullukka ja matala.”

Koostumus/ suutuntuma 2,43

”Erittäin hajoava.”
”Turhan höttöinen, silti hyvän kostea.”
”Mukavan mantelinen.”
”Todella kostea ja tahmea.”

Maku 2,71

”Mantelinen”
”Ylimakea”
”Voimakkaan romminen.”
”Karvasmanteli maistuu ihanasti ja päällysteitä on sopivassa suhteessa.”

Linkosuo
Linkosuo
laktoositon
Kokonaispisteet 2,33 
Ulkonäkö 3

”Melko runsas valkoinen tomusokerikuorrutus.”
”Kotitekoisen näköinen koristelu.”
”Tortun muoto sopusuhtainen.”
”Hilloa sopivasti.”

Koostumus/ suutuntuma 2

”Kuiva.”
”Tiivis koostumus.”
”Taikina on kuiva, mutta sisään jemmattu hilloylläri korvaa siitä hieman.”
”Kiinteä! Liiankin tiukkaa tavaraa.”

Maku 2

”Kardemumma pukkaa liikaa läpi.”
”Tulee mieleen kuivakakku.”
”Ihanan vadelmainen hillo.”

Rosten
Rosten
vähälaktoosinen
Kokonaispisteet 1,86 
Ulkonäkö 1,5

”Hilloa ja kuorrutusta on liian vähän.”
”Ylväs pylväs.”
”Hillo hieman sameaa.”
”Torttuosa vaikuttaa hyvältä.”

Koostumus/ suutuntuma 2,14

”Tiivis ja kostea. Ei kuitenkaan liian kostea.”
”Torttuosa erittäin kiinteä.”

Maku 1,93

”Maku on jotenkin pliisu.”
”Marsipaanikaramellin oloinen.”
”Vahvasti punssin makuinen.”

Marian
Marian konditoria Kokonaispisteet 2,38 
Ulkonäkö 2,33

”Nätti, söpön pyöreä. Ei liian torni.”
”Hilloa ja kuorrutusta on sopivasti, mutta pinkki väri nauhassa on vähän hurja.”
”Matala ja vaalea.”

Koostumus/ suutuntuma 3

”Todella kostea ja hajoaa helposti syödessä.”
”Mukava suutuntuma, hillo herkullisen makuista. Hyvin kostutettu.”

Maku 2,93

”Mantelinen maku plussaa.”
”Hillo maistui hyvälle. Maku oli melko perinteinen.”
”Voimakas karvasmantelin maku.”

Runebergintortut testissä
Kakku & Leipä Keisari Kokonaispisteet 2,89 
Ulkonäkö 3,67

”Paljon hilloa! Näyttää herkulliselta.”
”Kaunein ulkomuoto.”
”Kaunis muoto. Pohjan väri melko tumma.”
”Tomusokerikuorrutusta  liian vähän.”

Koostumus/ suutuntuma 2,43

”Kostea, hiukan mureneva.”
”Koostumus keskiverto, ei liian höttöinen eikä liian kiinteä.”
”Liian löysä.”

Maku 2,57

”Romminen. Tulee hitusen liian pistävästi läpi.”
”Maussa häivähdys appelsiinia.”
”Mahtava maku!”

Runebergintortut testissä
Fazer
vähälaktoosinen
Kokonaispisteet 3,3 
Ulkonäkö 3,34

”Kaunein ja sopusuhtaisin torttu.”
”Pieni. Jää kokonsa vuoksi muiden varjoon.”
”Sopivan kokoinen.”

Koostumus/ suutuntuma 3,14

”Kuivakka, kakkumainen.”
”Sopivan imava, mutta kuitenkin napakka.”
”Hyvin kostutettu.”
”Kiinteä, voisi olla kosteampikin.”

Maku 3,43

”Hyvä tasapainoinen kokonaisuus.”
”Sokeria hieman liikaa.”
”Maku on aivan hakusessa.”
”Oma suosikki. Osuvasti mantelinen, eikä yhtään tunkkainen.”

 

Runebergin tortut testissä

Valmistajat vasemmalta oikealle: Haagan leipä, Linkosuo, Rosten, Marian konditoria, Kakku & Leipä Keisari ja Fazer.

Kuvia testauksesta

Runebergin tortut testissä
Runebergin tortut testissä
Runebergintortut testissä
Runebergintortut testissä
Runebergintortut testissä

 

Lisätiedot: Haagan leipä, Linkosuo, Rosten, Marian konditoria, Kakku ja Leipä Keisari ja Fazer

Näin leivot itse runebergintortut:

Perinteiset runebergintortut 
Kiriskkaiset runebergintortut

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: Kirsikka Isohanni

X