Neljä ravintoammattilaista paljastaa: Tällainen ruokavalio tekee ihon kauniiksi ja hyvinvoivaksi
Ulkoinen kauneus kumpuaa sisältä. Neljä ravintoammattilaista kertoo, miten he itse syövät pitääkseen ihonsa kauniina ja hyvinvoivana.
Ulkoinen kauneus kumpuaa sisältä. Neljä ravintoammattilaista kertoo, miten he itse syövät pitääkseen ihonsa kauniina ja hyvinvoivana.
Sikke Sumari: Pähkinät ja siemenet hellivät ihoa
Sikke Sumari, 65, juontaa tv-ruutuihin palannutta Kokkisotaa. Maaliskuussa häneltä ilmestyy keittokirja.
– Syön kohtuudella kaikkea, etenkin puhdasta ja ”vähän matkustanutta” ruokaa. Suosin luomulihaa tai riistaa. Käytän neitsytoliiviöljyä. Syön nauttien, mutta vältän ylensyöntiä. Stressitön elimistö hyödyntää ravinnon paremmin kuin stressattu.
Suosittelen syömään paljon raikkaita luomuvihanneksia, enemmän kalaa kuin lihaa, juomaan paljon vettä ja välttämään raskaita käristettyjä ruokia.
Kotimaiset marjat ovat superfoodeja, niitä laitan pirtelöihin aamuisin. Pähkinät ja siemenet sisältävät hyviä ja ihoa helliviä ainesosia.
Nautin kesäisin oman keittiöpuutarhamme luomuantimista Muhun saarella Namastessa.
Ihon tärkeimmät rakennusaineet tulevat sisäisesti ravinnon mukana. Syön päivittäin C-vitamiinia ja magnesiumia jauheena, sinkkitabletteja ja D3-vitamiinia tippoina.
Ihon kosteutukseen voi vaikuttaa parhaiten ulkoisesti: Ei tupakkaa eikä liikaa aurinkoa. Riittävästi unta ja liikuntaa, jotta veri kiertää kunnolla ja kuljettaa ihon tarvitsemat rakennusaineet.
Olen saanut hyvät ihogeenit mutta myös aina hoitanut ihoani huolella. Käytän kevyitä, nestemäisiä tuotteita. Tosin vielä on tallella Lancômen tuhtia Nutrix-voidetta, jota käytän ulkoillessani.
Virpi Mikkonen: ”Hoidan ihoani vain luonnonkosmetiikalla”
Virpi Mikkonen, 36, on hyvän olon ruokiin keskittynyt ruokakirjailija ja reseptisuunnittelija. Uusittu painos kirjasta Kiitos hyvää – herkkuja ilman sokeria ja gluteenia on juuri ilmestynyt.
– Kärsin seitsemisen vuotta sitten iho-ongelmista, jotka diagnosoitiin rosaceaksi eli ruusufinniksi. Siirryin hetkellisesti pääasiassa raakaruokaan ja kasviksiin. Smoothiet ja tuorepuristetut mehut tulivat arkeeni, samoin laadukkaat probiootit. Terveys koheni huimasti, iho parani ja rosacea katosi.
Parantumisprosessin tueksi otin hyvät rasvahapot, sinkin, piin, C-vitamiinin, kollageenijauheen ja viilentävät, tulehdusta laskevat ruoka-aineet. Syön kasvisvoittoisesti, välillä myös riistaa tai luomulihaa.
Rakastan vuohenjuustoja, ja luomukananmunia syön lähes päivittäin. Koostan ruokani värikkäistä aineksista. Valmistan joka aamu puolisen litraa mehua, useimmiten selleristä, fenkolista, kurkusta, kurkumasta, omenasta ja sitruunasta.
Iho-oireet kielivät usein suoliston huonosta tilasta. Suosittelen niiden hoitamiseksi syömään pitkän kuurin probiootteja ja nauttimaan heviosaston anteja. Tärkeintä on kuitenkin nauttia ruoasta stressittömästi.
Hoidan ihoani vain luonnonkosmetiikalla. Vartaloa hoidan energiaharjauksella. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja tekee ihosta ihanan pehmeän.
Teresa Välimäki: ”En kiellä itseltäni mitään”
Kokki, ruoka-alan monitoimiyrittäjä ja ravintovalmentaja Teresa Välimäki, 41, pyörittää Superbowl-kulhoruokaravintolaa Hietalahden kauppahallissa Helsingissä. Lähiaikoina häneltä ilmestyy ruokakirja, jossa on ruokavinkkejä elämän erilaisiin hetkiin.
– Ihmisten kasvoissa ja ihossa näkyvät kiire ja väsymys. Suosittelen syömään aitoa ja puhdasta ruokaa monipuolisesti, juomaan vettä, liikkumaan säännöllisesti ja nukkumaan hyvin!
Syön itse paljon kasviksia ja vähemmän punaista lihaa. Pakastimessani on aina marjoja, ja pidän runsaasti tarjolla tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.
Urheillessani huolehdin välipaloista. Syön pieniä annoksia ja vain nälkään. Olen kaikkiruokainen, en kiellä itseltäni mitään. Jos tekee mieli suklaata tai juustoja, syön niitä. Mitä enemmän ruokavaliota rajoittaa, sitä vaikeampi on saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Esimerkiksi hyviä rasvahappoja tarvitaan ehdottomasti, jotta iho pysyy kunnossa.
Teen lähes kaiken ruoan itse, jotta tiedän mitä syön. Käytän monipuolisesti raaka-aineita. Pavut, linssit, kasvikset, kalat, vaaleat lihat ja erilaiset maitotuotteet sekä maidon korvaavat tuotteet kuuluvat ruokailuuni. Tykkään ihonhoidossa helppoudesta. Käytän tuttuja, hyväksi havaittuja, kohtuuhintaisia tuotteita.
Pirkko Tavaila: Suoliston kunto näkyy iholla
Pirkko Tavaila, 51, on hyvinvointi- ja työyhteisövalmentaja, mentori ja kirjoittaja. Hän luennoi muun muassa ruoan terveellisistä raaka-aineista, siitä, kuinka pysyä tehokkaana ilman stressiä ja siitä, kuinka luoda menestysuraa.
– Allergiat, ravintoaineiden puutokset, kehoa happamoittava ruokavalio ja suoliston kunto näkyvät yleensä iholla. Mitä puhtaampi elimistö, sitä heleämpi ja sileämpi iho.
Keskityn ruokahetkiin, rauhoittumiseen, ulkoiluun ja uneen. Syön ravitsevaa, monipuolista ruokaa ja vaalin fiksuja elintapoja. Kasvikset ovat ruokavalioni perusta. Hyödynnän leviä, mausteyrttejä sekä ravintohiivahiutaleita. Käytän kylmäpuristettuja luomuoliivi- ja luomuneitsytkookosöljyjä sekä luomuvoita.
Ruoan värikkyydellä ja monipuolisuudella varmistan, että saan joka päivä runsaasti erilaisia antioksidantteja, fytoravinteita, kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja, rasvoja ja kuituja.
Syön päivittäin kapseleita, jotka sisältävät kypsinä poimittuja, tuorepuristettuja ja kuivattuja kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Omega-3-rasvahappoja saan viherhuulisimpukkaöljystä.
Eläinkunnasta syön säännöllisesti vain luomukananmunia, lisäksi välillä kalaa, luomubroileria ja riistaa. Vältän gluteenia, maitotuotteita ja sokeria. Iholla käytän mahdollisimman lisäaineettomia ja hajusteettomia tuotteita. Vaihtelen niitä vuodenajan ja ihon tarpeiden mukaan
Lue myös:
Kookosöljy on Jutta Gustafsbergin ja muiden julkkisnaisten suosikki
Lihottavatko lisäaineet? Lisäaineiden 3 haittavaikutusta suolistoon ja terveyteen
Smoothie x 10 – poimi terveelliset reseptit aamuun ja iltaan
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous