Lempeä elämä: Raakasuklaa - yksi joulun parhoista lahjoista
Itse tehty lahja on aina se sydäntälämmittävin vaihtoehto. Se lämpö ja rakkaus, joka omin kätösin tehdyistä herkuista välittyy, on jotain ainutlaatuista – sellaista, mitä ei rahalla saa. Ikivanha ja todeksikin tunnustettu klisee, tiedän, mutta usein se vain kuitenkin tahtoo hukkua jouluhössötyksen alle ja unohtua.
Eräs ystäväni sanoi kerran aika osuvasti, että ”vaivannäkö on rakkautta”. Olen makustellut tätä väitettä jo muutaman joulun ylitse ja tullut aina siihen tulokseen, että lahjalistasta stressaaminen tai ruuhkaisissa kaupoissa sinkoilu ei tosiaan ole kovin rakkaudellista toimintaa. Stressissä väkisin etsitty lahja sisältää paljon turhautumisenergiaa eikä sellaista ole kiva edes antaa. Monta kertaa sydämestä on tullut viesti, joka kehottaa pysymään poissa ostoshysteerisestä myrskyn silmästä. Silti mieli on esittänyt aina monenlaisia vastaväitteitä. ”No mutta, lapsille kuitenkin pitää ostaa jotain”, ”onkohan tämä nyt varmasti tarpeeksi?”, ”mitä jos toinen on kuitenkin ostanutkin jotain kallista ja pettyy, kun saakin jotain vaatimatonta ja itse tehtyä?” Tärkeintä joulussa on kuitenkin joku aivan muu kuin se, mitä paketista paljastuu. Kalliinkin lahjan voi ostaa ilman, että sydän on mukana – ja valitettavan paljon näin tapahtuu joka joulu. Moni kadottaa läsnäolon jouluruuhkassa ja materialismi imaisee mukaansa. Mitä jos tänä jouluna käännettäisiinkin tyynen rauhallisesti selkä kaikelle, mikä tuntuu turhan stressaavalta?
Tänä vuonna päätimme viimein noudattaa puhtaasti omien arvojemme mukaista joululahjapolitiikkaa ja minimoida ostokset. Päätimme antaa rakkaillemme pääasiassa jotain itse tehtyä. Luonnollisesti lahjaksi valikoituivat raakasuklaaherkut. Tässä yksi niistä.
Minttuinen rakkausraakasuklaa
3 dl kookosöljyä
2 dl kaakaovoita (raastettuna)
1 dl raakaa kaakaojauhetta
3 rkl hunajaa
0,5 dl riisinlesejauhetta
0,5 dl Lucumaa Lucumaa
1-2- dl rusinoita
6-10 tippaa piparminttuöljyä
1 rkl aitoa vaniljajauhetta
hyppysellinen laatusuolaa, joka tuo maut esiin
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa, mutta varo kuitenkaan kuumentamasta yli 40 asteen. Kaakaovoi sulaa huomattavasti nopeammin, kun raastat sen ennen sulatusta. Kun rasvat ovat taäysin nestemaisiä, lisää hunaja ja sen jälkeen kaakaojauhe, appelsiiniraaste ja muut mausteet. Maistele välilla! Suklaa jähmettyy pakkasessa muutamassa minuutissa, jääkaapissa sen sijaan parissa tunnissa. Voit annostella massan silikonimuotteihin tai jähmettää sen levyksi leivinpaperin päällä lautasella. E-vitamiinipitoinen riisinlesejauhe antaa suklaalle kermaisen olemuksen. Raakasuklaa on parhaimmillaan, kun annat sen vetätyä jääkaapissa yön yli. Näin maut rikastuvat ja sekoittuvat.
Pakkaa suklaat kauniisiin paketteihin, ja jos mahdollista, käytä kierrätysmateriaaleja. Ojenna halauksen kera, äläkä kiirehdi!
Mitä te lukijat aiotte antaa joululahjoiksi?
Lisää luomuja ja kulinaristisia joululahjaideoita on muuten tarjolla huomisessa Akuutin jaksossa, jossa olin mukana ideoimassa herkkukorin sisältöä, muistakaahan olla kanavalla!
Jutta
Kommentit
Ja vielä – appelsiininkuori tässä reseptissä on itse asiassa ylimääräinen lipsahdus, se tuli mukaan, kun leikkasin ohjetta vanhasta joulusuklaatekstistä! Pahoittelen sekaannusta, eli unohtakaa appelsiini ja sen kuoret tässä yhteydessä. 🙂
Kommentit
Ehdottomasti Jutta sinun kanssasi samoilla linjoilla! Itse päätin tänä vuonna antaa omatekemien lahjojen lisäksi lahjoja, jotka antavat eteenpäin eli eettisiä, aineettomia lahjoja ja lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.
Raakasuklaareseptisi kuulostaa todella hyvältä, taitaa kuitenkin itseltä jäädä tällä kertaa kokeilematta (rusinoiden ja hunajan vuoksi, kun olen ihan puhtaasti sokerittomalla linjalla), mutta tuota riisilesejauhetta pitää seuraavalla kauppareissulla kyllä hakea!
Lempeää jouluviikkoa!
Terveisin,
Maria
Ihana postaus! Mutta puuttuuko reseptistä appelsiiniraaste, johon tekstiosassa viitataan?
Kun raakasuklaan ottaa kylmästä, se sulaa. ? Kuinka se säilyy sulamatta ja ehjänä lahjan saajalle saakka? Kurjaa jos kauniiseen muottiin valettu ja silkkinauhalla koristeltu suklaa on vain sulanutta sotkua kun ystävä sen saa… :/ ?
Rakkautta jouluun! <3
Lilja
Maria, kiva kuulla! Voithan korvata toki hunajan ynnä muut makeuttajat vaikka stevialla, jos pidät siitä enemmän?
Lilja, suklaa säilyy toki parhaiten kylmässä, mutta kyllä se muutaman hetken kestää sulamatta lahjarasiassakin. Jos massan tekee kokonaan kookosöljyyn, silloin se sulahtaa hyvin nopeasti mutta kun mukana on reilusti kaakaovoita, se jähmettää kokonaisuuden ja pitää kasassa ihan huoneenlämmössäkin. Mitä enemmän kaakaovoita, sitä jämäkämpi koostumus! Voit myös pakastaa suklaan ja siirtää lahjarasiaan jäätyneenä, se sulailee sitten pikku hiljaa. Myös termokassista on apua suklaatonttuilussa. 🙂
Rakkautta sinunkin jouluusi! <3
Ja vielä – appelsiininkuori tässä reseptissä on itse asiassa ylimääräinen lipsahdus, se tuli mukaan, kun leikkasin ohjetta vanhasta joulusuklaatekstistä! Pahoittelen sekaannusta, eli unohtakaa appelsiini ja sen kuoret tässä yhteydessä. 🙂
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous