Glitz & Glam

Tiedätkö mihin rahasi kuluvat?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Raha ja sen käyttö. Kuinka paljon maailma pyöriikään tuon keksinnön ympärillä ja kuinka paljon me kaikki siitä pidämmekin. Joskus sitä haluaa tuhlata ja joskus taas säästää. Olen mukana Bellablogien ja Pivon kampanjassa, jossa me bloggaajat keskustelemme rahaan liittyvistä asioista.

furla

Onko teillä jotain mitä varten säästätte, mutta tuntuu ettei rahaa jää ollenkaan säästöön tai sitä jää liian vähän? Mihin kaikki raha kuluu? Minä olen aika höveli rahan suhteen. Kaikki mikä tulee, myös menee. Jos jotain ylimääräistä jää, niin ostan sillä jotain. En näe rahankäyttöä vääränä. Se on meidän kaikkien elinehto, että kulutamme, sillä kulutus luo työpaikkoja. Lisäksi meillä on tämä yksi elämä, emmekä saa rahoja mukaamme hautaan. Siksi niistä ansioista ja elämästä tulee nauttia nyt, mutta mikä on milloinkin se asia, joka tuo nautintoa? Sekin voi muuttua moneen kertaan. Joskus ne saattaa olla pieniä juttuja, joskus taas suurempia, jotka vaativat säästötoimenpiteitä, jotta näillä pienillä, tavallisen kansalaisen tuloilla voi ne saavuttaa. Olemme mieheni kanssa alkaneet nipistellä kulutuksistamme – niistä turhemmista. Lainojen lyhennyksistä ei pysty nipistelemään, vaikka kuinka haluaisi. Mutta lähes kaikesta muusta voisi. Mistä olen alkanut pihistelemään ja mistä voisin pihistellä lisää?

Ihan ensimmäisenä olen aloittanut kosmetiikkaostoksistani. Olen jo viime vuonna alkanut vähentämään shoppailuani. Ei minun tarvitse ostaa jokaisesta Diorin kausikokoelmasta luomiväripalettia, kun edellisetkin ovat jääneet niin vähälle käytölle. En tarvitse jokaista uutuushuulipunaa joka sävyssä. Olen mielestäni onnistunut aika hyvin kosmetiikkaostoksien vähentämisessä. Mietin paljon tarkemmin ostoksieni tarpeellisuutta. Siitä syystä minulla onkin jäänyt rahaa johonkin muuhun – eli ei säästöön, mutta johonkin muuhun. Edelleen minulla kuluu kosmetiikkaan suuria summia, mutta ei samoissa määrin, kuin ennen. Nykyään ostokseni ovat pääasiassa sellaisia kuluvia tuotteita, mutta toki sitä joskus sorrutaan luksuskosmetiikan ihanuuksiin, kuten juuri ennen Pivon kuvauksia minulle kävi. Tuntui vähän nololta mennä juttelemaan rahasta ja sen käytöstä, kun hetki sitten olin repsahtanut. Vaikka esittelen teille ostamiani ja saatuja tuotteita, niin ideahan ei ole, että kaikki suositteluni kävisitte ostamassa. Blogini idea onkin, että saatte tietoa tuotteista, jonka jälkeen voitte miettiä, että onko ko. tuote sinulle sopiva vai ei? Löytyykö siitä vastaus tarpeisiisi vai kannattaako jättää väliin ja löytää se ”oikea” jostain muusta tuotteesta?

fazertravelsuklaa4

Kauppalaskut ovat olleet meidän perheessä ”leikkauslinjalla”. Ollaan pyritty jättämään ne turhat ostokset pois, eli ne herkut! Ne vain lihottavat minut ja laihduttavat pankkitiliä. Lisäksi on ihan kamalaa, miten paljon meidänkin perheessä ehtii menemään ruokaa vanhaksi ja sitten koskemattomia raejuustoja ja leikkelepaketteja menee roskiin. Ihan kamalaa haaskausta! Asioita joihin olemme alkuvuodesta asti panostaneet erityisesti. Joskus sitten lipsuu, kuten vasta taannoin, kun uutuussuklaat oli pakko maistella.

289-copy-700x468

Kahvilakulttuuri on jäänyt minulla unholaan, joten siitä en suuremmin voi säästellä. Baareissa en käy, kun ehkä 0-3 kertaa vuodessa ja ravintoloissakin sen verran harvoin, että jos minä kerrankin jonnekin pääsen/lähden tuulettumaan, niin nautin siitä sitten koko rahan edestä. Luulen, että on muitakin, jotka osaavat samaistua tähän. Kun ulkona käyminen ei ole arkea, vaan juhlaa, niin siihen mielellään panostaakin rahallisesti enemmän, kuin silloin, jos ulkona käyminen on tavallista monta kertaa kuukaudessa.

Mitä jos kaiken kulutuksen näkisi reaaliajassa? Entäs jos puhelimessa olisi lomakko ja kirjanpito? Tutustuin Pivoon ja sen ominaisuuksiin vasta tämän kampanjamme myötä. Minua erityisesti Pivossa kiehtoo rahankäytön seuraaminen. Minne ne rahat kuluvat ja mistä voisi mahdollisesti nipistää, jotta jotain jäisi säästöön jotain suurempaa hankintaa tai vaikka matkaa varten?

Käykää kurkkaamassa meidän ajatuksemme ja kokemuksemme rahankäytöstä. Pohdimme Sannin ja Pauliinan kanssa minne rahat kuluvat ja mihin haluaisimme käyttää enemmän rahaa? Keskustelumme oli mielenkiintoista. Sanni ja minä edustamme lapsiperhettä, kun taas Sanni ja Pauliina ovat pääkaupunkiseutulaisia ja minä taas edustan kehä kolmosen ulkopuolista Suomea. Paikkaa, jossa asutaan väljemmin, ehkä huokeammin, mutta surkeiden julkisten kulkuyhteyksien päässä. Täällä on omat kulunsa elämää helpottavasta autosta. Kerron myöskin mihin itse haluaisin käyttää enemmän rahaa. Saattaa olla vähän yllättäväkin ajatus, josta en ole puhunut julkisesti aikaisemmin. Asia, joka on jäänyt minulta unholaan ja jota haluaisin palata harrastamaan uudelleen.

Videolla näytetään Pivoa ja sitä, kuinka helposti sieltä pystyy seuraamaan omia kulutuksia ja ostohistoriaa. Kerrassaan nerokasta! Minä niin haluaisin meille tuon Pivon kulutusseurannan. Valitettavasti Pivoon voi liittää vain Osuuspankin tilit, joten joudun vielä odottelemaan, että muutkin pankit mahdollistaisivat oman maksukortin liittämisen Pivoon. Näytti meinaan äärettömän kätevältä, kun pääsin tutustumaan erään toisen kulutustietoihin. Olen joskus yrittänyt ylläpitää taulukoita kulutuksistani, mutta ei minun aikani riitä päivittämään sellaisia. Pivossa kaikki näkyy niin kätevästi. Vielä toistaiseksi pääsen hyödyntämään Pivoa vain Cityshopparin eduilla. Kun sitä rahaa kuitenkin tulee käytettyä, niin voihan sitä poimia ne tarjoukset ja hyödyntää niitä… vaikka sitten joskus niihin kosmetiikkashoppiluihin, mitä kyllä olen kehuttavasti vähentänyt ja järkeistänyt.

Pivo pähkinänkuoressa: se on maksuton älypuhelinsovellus, joka toimii iPhone-, Android- ja Windows-phone -aluistoilla, sekä kaikilla matkapuhelinliittymillä. Pivo on mobiililompakko, jolla seuraa kätevästi omaa rahankulutusta ja ostohistoriaa. Sinne voidaan luoda omia budjetteja ja rahankäyttöä pystyy seuraamaan reaaliajassa.  Pivossa on myös kanta-asiakkuusetuja. Kannattaa käydä ihan lukemassa mitä kaikkea Pivo mahdollistaa kaikille osuuspankkilaisille. Olen kieltämättä hieman kateellinen osuuspankkilaisille, koska juuri tuollaista ohjelmaa meille tarvittaisiin. Näkisi niin helposti mihin menee kuinkakin paljon ja mistä voisi säästellä rahaa johonkin muuhun? Olen aivan varma, että olen montakin asiaa kuvitellut pienemmäksi kulutukseksi, kuin todellisuudessa ovatkaan. Taatusti tuo sovellus avaa silmiä kulutuksesta ja laittaa miettimään, että kannaisiko tuosta siirtää kulutusta enemmin tuohon toiseen?

Seuraatteeko omaa rahankulutustanne? Mistä haluaisitte nipistää pois ja mihin haluaisitte käyttää enemmän rahaa? Minä kerroinkin kohteita, joista haluaisin säästää ja kohteita, joista en halua säästää. Jos minulla olisi enemmän rahaa, eli saisin vähennettyä muista, niin haluaisin palata takaisin sisustusharrastukseeni. Stailata koti aina hieman uusiin sfääreihin vuodenaikojen mukaan ja päivittää sitä 2010-luvulle. Minähän luin sisustusblogeja silloin 2009, kun tajusin blogien nerokkuuden.

Oikein mukavaa torstaita! Huomenna esittelen eilisen tuhlaukseni, eli uudet hiukseni, jotka kampaajani minulle loihti.

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

X