Havaintoja parisuhteesta

Elämä on taistelun arvoinen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tampereella syntyy kaikkea hyvää, kuten vuonna 1844 Minna Canth. Hän oli eläessään aikansa rohkea tiennäyttäjä ja vanhojen arvojen kyseenalaistaja. Varsinkin naisten ja tyttöjen asemaan liittyneet asiat olivat hänen sydäntään lähellä.

”Kuitenkin puhutaan alin-omaa naisen luontaisesta heikkoudesta, niin muka esteenä hänen oikeuksiinsa pääsemiselle. Kasvatettakoon poikaa yhtä typerästi ja ahdasmielisesti kuin naista, puristettakoon nuorukainen kureuumiin ja katsottakoon, kuinka pitkälle hänellä voimia ja terveyttä riittää.” Sanoi Minna Canth.

Tasa-arvoon pyrkiminen on aina taistelemisen arvoista. Se on samalla myös utopia, joka ei koskaan tule täydellisesti toteutumaan. Oikeuksistaan on silti pystyttävä pitämään huolta ja onneksi on olemassa vahvoja ihmisiä, jotka uskaltavat pitää huolta myös heidän oikeuksistaan, jotka eivät sitä itse uskalla tai kykene tekemään.

”Jokainen on oman onnensa seppä”-maailma näyttäisi vielä raaemmalta kuin tämä maailma tässä.

Mielestäni vuoden pysäyttävin kamppanja on ollut #meetoo, joka on saanut vuosia hiljaa olleet naiset puhumaan ääneen seksuaalisesta häirinnästä ja jopa piiloon jääneistä raiskauksista. Moni heistä on sanonut häpeän ja pelon syyksi sille, että eivät ole aikaisemmin uskaltaneet asiasta ääneen puhua.

Kirjoitin jokin aika sitten tekstin naisesta, joka oli suhteessaan joutunut fyysisen välivallan kohteeksi miehensä toimesta. Olen saanut blogiurani aikana lukuisia viestejä samassa tilanteessa olevilta naisilta. Eräs heistä laittoi kuvan itsestään naama mustelmilla ja kuvatekstin perään, että viides kerta. Syy hiljaisuuteen sama kuin seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneilla. Häpeä ja pelko.

Onneksi ihmiset ovat alkaneet puhua. Jokainen häpeän taakse piiloon jäänyt tarina on hyvä tuoda esille, sillä häpeä estää elämästä. Eikä elämättä pidä koskaan jättää. Sillä niin kuin Minna Canth sen aikanaan sanoi:

”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää.”

Tänään on hyvä päivä kannustaa naisia, miehiä ja kaikkia siltä väliltä uskaltamaan avamaan suunsa. Kannustaa tulemaan häpeän varjoista pois ja sanoa itselleen, että minä olen hyvän ja onnellisen elämän arvoinen. Kukaan muu ei sitä elämää määritä ja hallitse.

Olkaa rohkeita, sillä tuolla ulkona on elämä, joka odottaa.

 

Lue myös

X