Havaintoja parisuhteesta

Sinulla saattaa olla vierelläsi kauneinta, mitä elämä sinulle koskaan antaa.

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kai sitä välillä voi istahtaa alas miettimään, että mitä parisuhde oikeastaan edes on? Voisiko se olla jotain tänne päin?

1. Parisuhde on arjen sietämistä.

Rakkautta on kantaa kauppakasseja kotiin räntäsateisena lokakuisena tiistai-iltana ja laittaa sen jälkeen ranskalaiset uuniin, sytyttää ehkä muutama ikean tuoksukynttilä ja syödä yhdessä ranskalaiset sohvalla katsoen samalla turruttavaa tv-ohjelmaa. Se on realistista rakkautta kaiken alkupsykoosien jälkeen ja kantaa huomattavasti pidemmälle kuin pelkkä harhainen alkuhuuma. Välillä voi irrotella ja vaipua rakkauspsykoosiin, antaa itsellensä luvan rikkoa rakkauden rajuimmatkin säännöt ja normit, mutta heti seuraavana päivänä on syytä taas arkistua, ottaa imuri esille ja imuroida edellisillan rakkauspsykoosin muruset lattialta ja aloittaa normaali elämä.

2. 1+1 ei ole ikinä 1.

Otetaan yhteinen sukunimi, laina, pankkitili, puhelinnumero, luottokortti, vaatteet, harrastukset ja identiteetti ja sulaudutaan yhdeksi. Vastataan kaikkiin kysymyksiin me -vastauksella. Mitä sinulle kuuluu? Meille kuuluu hyvää. Lähdetkö kanssani kahville? Kyllä me voidaan lähteä. Meillä on yhteiset mielipiteet ja hammasharjat. Me aloitettiin parisuhde ja ajateltiin, että toinen meistä on liikaa. Tapettiin heikompi ja meitä on nyt yksi me tässä suhteessa.

Viiden vuoden päästä tästä me olemme eronneet.

3. Parisuhde on pettymysten sietämistä.

Olet poissa. Tiedän, että tulet pian. Olen laittanut kynttilät palamaan. Niitä samoja Ikean tuoksukynttilöitä taas. Ostit niitä ison liudan. Samalla mukaan tarttui hyllyjä, kippoja, kuppeja, pussilakanoita ja mattoja. Minä söin sillä aikaa lihapullia. Kynttilät palaa, uunissa hautuu hiljalleen huolella valmistamani illallinen. Olen pistänyt kerrankin oikein housut jalkaan. Vähän tax-free tuoksua kaulalla. Stereoista soljuu hiljaa jokin hirvittävä paska, josta sinä tykkäät. Tulen vastaan lempein ilme kasvoillani. Menet makuuhuoneeseen. Mietin, että joko heti. Huomaan, että ei ja tuskin myöhemminkään. Kävelet ohitseni. Sinulla on ollut huono päivä. Pää on kipeä. Pohkeet turvoksissa. Ulkona tuuli lujaa. Pyörästä irtosi satula. Ikean kynttilät palavat loppuun. Illallinen palaa uuniin. Istun yksin sohvalla kuunnellen stereoista kuuluvaa paskaa musiikkia. Lokakuussa tuntuu olevan 37 päivää.

On iltoja, jolloin odotukset eivät kohtaa toisiaan. Onneksi on iltoja, jolloin satula on pysynyt paikoillaan. Silloin aiemmat pettymyset pyyhkiytyvät pois ja voi iloisella mielellä alkaa odottaa uusia pettymyksiä.

4. Parisuhde on toisen huomioimista.

Ei minun tarvitse aina olla oikeassa. Miksi minun pitäisi olla? Ei minun aina kuulu sanoa viimeistä sanaa. Miksi minun pitäisi sanoa? Minä voin jättää tänään väliin itselleni tärkeän menon, koska sinä haluat minun läsnaoloani paljon enemmän. Minä voin mennä jonain toisena päivänä. Ei minun tarvitse ottaa puhelintani sohvalle ja sormeilla sitä pitkin iltaa. Voin tänä iltana sormeilla sinua, koska sinä olet eniten totta. Sinä olet siinä, ihan minun vierelläni. Sinä tässä hetkessä minua tarvitset enemmän kuin alypuhelimen sisällä levottomana vellova koko muu maailma. Minun pitää olla eniten sinulle, koska muuten me vajoamme jonnekin toisaalla, jossa emme kohtaa koskaan toisiamme.

5. Parisuhde on tilan antamista.

Harvoin on olemassa parisuhdetta, jossa molemmat on luonteiltaan samanlaisia. Lähes aina parisuhde muotoutuu kahden hyvinkin vastakkaisen persoonan tuloksesta. Toinen on tarkka ja toinen huolimaton. Toinen on vaativa ja toinen alistuva. Toinen on kärkäs sanomisissaan ja toinen punnitsee kaikki sanansa. Toinen antiromantikko ja toinen romantikko. Toinen hallitseva ja toinen hallittava. Tässä kohtaa parisuhteessa tulee vastaan tilanne, jossa vaaditaan tilan antamista toiselle. Toinen vaihtoehto on parisuhteen toisen osapuolen tahdon täydellistä noudattamista. Se on huono vaihtoehto. Parempi vaihtoehto on antaa toisen piirteille ja persoonallisuudelle tilaa, eikä pitää omia piirteitään ja persoonallisuuttaan oikeampana. Parempi on antaa toisen pysyä ihan omana itsenään, vaikka se joskus vituttaisi ihan tosissaan.

6. Parisuhde on kauneuden palvomista.

Hetkenä, jolloin sitä vähiten osaat odottaa, tulee jumalallinen, taianomainen tunne, että vierelläsi on kaikki, joita varten olet tähän astisen elämäsi elänyt, kaikki, joita elämässäsi tästä eteenpäin tarvitset, kaikki, jotka antaa elämälle tarkoituksen, kaikki, jonka edessä huutaa kiitos. Se hetki voi olla sinulla siinä nyt. Havahdu, katso ympärillesi, pysähdy ja lakkaa kuvittelemasta, että kaikki sujuu itsestään. Huomaa, kuinka kaunis ihminen sinulla on vierelläsi. Ymmärrätkö, miten onnekas sinä olet?

Sinulla saattaa olla vierelläsi kauneinta, mitä elämä sinulle koskaan antaa.

Lue myös

X