Anna Golf

8 kysymystä golfpalloista: Näin valitset oikean pallon

Golfpallo pitää valita pelaajan tason mukaan. Kalliista pallosta on iloa vasta, kun lyönneissä on riittävästi tehoa. Mutta onko pallon värillä väliä?
Teksti: Tarja Salo Kuvat: iStock ja valmistajat

Miksi naisille on omat pallot, ja mikä on paras pallo?

Golfpallo valitaan oman tason mukaan. Ei siis ole merkitystä sillä, onko pelaaja nainen vai mies. Hyvillä ja kalliilla proluokan palloilla saadaan aikaiseksi spinniä eli kierreominaisuutta, jota arvostetaan muun muassa lähipelissä. Paremmat pallot saattavat kierreominaisuuksillaan jopa vaikeuttaa aloittelijan peliä.

Mistä tietääkö, pitääkö oman pallon olla pehmeä- vai kovakuorinen?

Karkea jako: aloittelijat ja ne, joilla on hidas svinginopeus, voivat valita pehmeän eli halvemman pallon (n. 20 e/tusina). Seuraava hintaluokka (20–40 e/tusina) sopii klubipelaajille. Kilpapelaajat hakevat palloilta lähipelikontrollia, joten heille sopivat kovat pallot, joiden kierreominaisuudet tekevät palloista arvokkaampia (yli 40 e/tusina).

Voiko nainen pelata kovilla eli miesten palloilla?

Totta kai. Kun svingissä on tarpeeksi tehoa ja mailanpäässä nopeutta, nainen voi siirtyä monikerroksisiin, laadultaan parempiin ja kalliimpiin palloihin. Kyse ei ole sukupuolesta, vaan osaamisesta.

Pitääkö pallon olla valkoinen?

Mielestäni pallon pitää olla valkoinen, se näkyy parhaiten. Tosin kyllähän keltainenkin pallo erottuu hyvin vihreää ruohoa vasten. Mutta paljon on myös golffareita, jotka tykkäävät pelata värillisillä palloilla. Värilliset pallot ovat kauniita ja hauska tapa saada iloa ja väriä kentälle. Käsittääkseni toistaiseksi vain muutamilla merkeillä on parempia palloja värillisinä.

Saako palloon merkata viivan, joka auttaa puttaamaan suoraan?

Kyllä saa. On olemassa jopa valmiita sabluunoita, joilla saa tehtyä apuviivoja golfpalloon.

Kannattaako pallo merkata omalla merkillä?

Ehdottomasti. Golfsäännöissäkin sanotaan, että ”merkitse pelipallosi tunnistamista varten”. Merkitsemistapaa ei ole säännöissä määritelty. Itse käytän punaisella tussilla tehtyä hymynaamaa.

Kannattaako löytöpalloja ostaa?

Löytöpalloja voi ostaa, mikäli tunnistaa, että ne ovat pelattavia ja ominaisuuksiltaan sinulle sopivia. Merkitystä on myös sillä, myydäänkö palloja pimeästi tien reunoilla vai seuran junioreiden tukemiseksi.

Saako palloja pestä tiskikoneessa?

Enpä ole moista kuullut! Voisi kuvitella, että puhdasta tulee. Mutta tuskin tiskikoneessa peseminen tekee hyvää pallon ominaisuuksille.

Asiantuntijana golfopettaja Maitta Kotaniemi-Rauramo.

  1. Titleist Pro VI. Maailman myydyin golfpallo on klassikko. Pallo sopii loistavasti sekä pitkiin lyönteihin että lähipeliin kaikentasoisille pelaajille. Kun pelaat laadukkaalla pallolla, keskityt ja harkitset lyöntejäsi normaaliatarkemmin. 63 e/tusina,Golf Balance.
  2. Callaway Supersoft. Tämä pallo sopii klubipelaajille, niin naisille kuin miehillekin. Pallon kompressio on 35 eli se tuottaa vähemmän spinniä, joten pallo lentää pidemmälle ja suorempaan. 30 e/tusina, Golf Balance.
  3. Volvik Vivid. Volvik teki ensimmäiset värilliset, mattapintaiset pallot. Vivid-malli on pehmeä, kolmiosainen pallo, joka sopii parhaiten niille, joilla mailanpään nopeus on 65–95 MPH (mailia tunnissa). Värejä on nyt yhdeksän, uutuutena musta. 49 e/tusina, Golf Balance.
  4. Wilson DX2 Optix. Optix-pallot ovat tuttua DX2-laatua, mutta värillisiä. Pallon kompressio on 29, eli pallo puristuu kasaan pienemmällä mailanpään nopeudella. 27 e/tusina, Golf Sky.
  5. Titleist Velocity. Titleist on perinteisten valkoisten pallojen talo, mutta heidän valikoimissaan on myös värillisiä vaihtoehtoja. Laadukkaita Velocitypalloja on saatavana valkoisena, oranssina, pinkkinä sekä helmiäisenvalkoisena. 37 e/tusina, Golf Center.
  6. Srixon AD 333 Tour. Tämän suositun pallon pinnassa on spin skin -käsittely, jonka takia pinta tuntuu liukkaalta. Pallo sopii parhaiten pelaajalle, jonka mailanpään nopeus on 80 mailia tunnissa (klubipelaajanaisilla se on noin 70). 45 e/tusina, Golf Sky.
  7. Taylormade Kalea. Kalea on pehmeä pallo naisille. Matalan kompression ansiosta pallo lentää varsinkin hitailla mailanpäännopeuksilla. 25 e/tusina, Golf Center.
X