Anna Golf

8 kysymystä golfpalloista: Näin valitset oikean pallon

Golfpallo pitää valita pelaajan tason mukaan. Kalliista pallosta on iloa vasta, kun lyönneissä on riittävästi tehoa. Mutta onko pallon värillä väliä?

Teksti:
Tarja Salo
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Golfpallo pitää valita pelaajan tason mukaan. Kalliista pallosta on iloa vasta, kun lyönneissä on riittävästi tehoa. Mutta onko pallon värillä väliä?

Miksi naisille on omat pallot, ja mikä on paras pallo?

Golfpallo valitaan oman tason mukaan. Ei siis ole merkitystä sillä, onko pelaaja nainen vai mies. Hyvillä ja kalliilla proluokan palloilla saadaan aikaiseksi spinniä eli kierreominaisuutta, jota arvostetaan muun muassa lähipelissä. Paremmat pallot saattavat kierreominaisuuksillaan jopa vaikeuttaa aloittelijan peliä.

Mistä tietääkö, pitääkö oman pallon olla pehmeä- vai kovakuorinen?

Karkea jako: aloittelijat ja ne, joilla on hidas svinginopeus, voivat valita pehmeän eli halvemman pallon (n. 20 e/tusina). Seuraava hintaluokka (20–40 e/tusina) sopii klubipelaajille. Kilpapelaajat hakevat palloilta lähipelikontrollia, joten heille sopivat kovat pallot, joiden kierreominaisuudet tekevät palloista arvokkaampia (yli 40 e/tusina).

Voiko nainen pelata kovilla eli miesten palloilla?

Totta kai. Kun svingissä on tarpeeksi tehoa ja mailanpäässä nopeutta, nainen voi siirtyä monikerroksisiin, laadultaan parempiin ja kalliimpiin palloihin. Kyse ei ole sukupuolesta, vaan osaamisesta.

Pitääkö pallon olla valkoinen?

Mielestäni pallon pitää olla valkoinen, se näkyy parhaiten. Tosin kyllähän keltainenkin pallo erottuu hyvin vihreää ruohoa vasten. Mutta paljon on myös golffareita, jotka tykkäävät pelata värillisillä palloilla. Värilliset pallot ovat kauniita ja hauska tapa saada iloa ja väriä kentälle. Käsittääkseni toistaiseksi vain muutamilla merkeillä on parempia palloja värillisinä.

Saako palloon merkata viivan, joka auttaa puttaamaan suoraan?

Kyllä saa. On olemassa jopa valmiita sabluunoita, joilla saa tehtyä apuviivoja golfpalloon.

Kannattaako pallo merkata omalla merkillä?

Ehdottomasti. Golfsäännöissäkin sanotaan, että ”merkitse pelipallosi tunnistamista varten”. Merkitsemistapaa ei ole säännöissä määritelty. Itse käytän punaisella tussilla tehtyä hymynaamaa.

Kannattaako löytöpalloja ostaa?

Löytöpalloja voi ostaa, mikäli tunnistaa, että ne ovat pelattavia ja ominaisuuksiltaan sinulle sopivia. Merkitystä on myös sillä, myydäänkö palloja pimeästi tien reunoilla vai seuran junioreiden tukemiseksi.

Saako palloja pestä tiskikoneessa?

Enpä ole moista kuullut! Voisi kuvitella, että puhdasta tulee. Mutta tuskin tiskikoneessa peseminen tekee hyvää pallon ominaisuuksille.

Asiantuntijana golfopettaja Maitta Kotaniemi-Rauramo.

X