Hyvinvointi

Helpotusta niveloireisiin

Teksti:
Anna.fi

Niveloireisiin ja -kipuun on mahdollista saada myös luonnonmukaista hoitoa. Lue lisää lääkäri Rauli Mäkelän kehittämästä hoito-ohjelmasta.

Helpotusta niveloireisiin

Luontaislääketieteen pioneeri Rauli Mäkelä on siitä harvinainen lääkäri, että potilailla on yleensä diagnoosi valmiina, kun he saapuvat hänen vastaanotolleen. Moni on sairastanut jo vuosia, mutta olo on kurja ja vahva lääkitys sivuvaikutuksineen huolestuttaa. Mäkelältä haetaan vaihtoehtoa perinteisen lääketieteen koville hoidoille, ja hän on ollut viimeinen toivo muun muassa monelle reuma- ja niveltulehduspotilaalle.

- Valtaosa reuma- ja niveloirepotilaista saa apua luonnonmukaisesta hoidosta, jossa ruokavaliolla on keskeinen rooli. Luontaislääketieteen mukaan tulehduksen ydin sijaitsee suolistossa. Siksi minun on vaikea ymmärtää, miksi reumatautien hoitosuosituksessa ei puhuta mitään ruokavaliosta. Miksi esimerkiksi lastenreumaa ei hoideta ensin pehmeillä menetelmillä, jos niistä ei ole, kortisoniin ja syöpälääkkeisiin voisi siirtyä vasta sitten, Rauli Mäkelä kysyy.

Mäkelä aloittaa hoidon teettämällä välttämättömät laboratoriotutkimukset, joihin kuuluvat esimerkiksi ulosteanalyysit.

- Vastausten tultua ehdotan, että potilas noudattaa kuukauden ajan yksilöllistä hoitopakettia. Siihen sisältyy muun muassa probiootteja, tulehdusta hillitseviä hoitoaineita sekä eliminaatioruokavalio, josta on karsittu maitotuotteet, sokeri, hiiva ja gluteiinia sisältävät viljat. Jos potilas voi kuukauden kuluttua huomattavasti paremmin, hoitoa jatketaan. Muutos parempaan näkyy myös laboratoriokokeissa.

Kovaa lääkitystä vähennetään

Kun potilaan kunto on kohentunut riittävästi, Mäkelä katsoo, kuinka nopeasti ja missä järjestyksessä kovia lääkkeitä voidaan vähentää tai jättää kokonaan pois. Samaan aikaan jatketaan luonnonmukaista hoitoa.

- Tärkeintä on, että potilas pääsisi eroon syöpälääkkeistä ja kortisonitableteista, koska niillä on ikäviä sivuvaikutuksia.

Eliminaatioruokavaliota ryhdytään purkamaan hitaasti siinä vaiheessa, kun potilas on voinut hyvin jo useita kuukausia.

Maitotuotteista kokeillaan ensimmäisenä hapanmaitovalmisteita. Viljojen sieto testataan laji kerrallaan aloittamalla kaurasta. Samalla Mäkelä arvioi, mikä on pienin mahdollinen yhdistelmä luontaistuotteita, joiden avulla potilas pärjää oireettomana.

- Kokemukseni mukaan monet voivat alkaa käyttää maitotuotteita, mutta ehdoton enemmistö ei voi palata gluteiinia sisältäviin viljoihin. Kyse ei ole yleensä keliakiasta, vaan vilja-allergiasta tai -yliherkkyydestä, joka ei välttämättä näy laboratoriokokeissa.

Mäkelän mukaan ruokavaliorajoitukset eivät kuitenkaan ole potilaille ongelma, sillä he ovat tyytyväisiä terveydentilassaan tapahtuneeseen myönteiseen muutokseen.

Teksti: Helena Hyvärinen

X