Hyvinvointi

Intuitiivinen syöminen – Sano ei dieeteille

Teksti:
Anna.fi

Intuitiivinen syöminen (Intuitive Eating) tarkoittaa näkemystä, jonka mukaan meillä jokaisella on sisäsyntyinen viisaus syödä juuri sitä ruokaa ja juuri sen verran kuin tarvitsemme.

Intuitiivinen dieetti ei siis varsinaisesti ole laihdutusmenetelmä, koska siinä luovutaan kaikista ihmedieeteistä. Pähkinänkuoressa ideana on syödä vain silloin, kun on nälkä ja lopettaa syöminen, kun vatsa on täynnä.

Intuitiivinen syöminen kumoaa perinteisen käsityksen painonpudotuksen menetelmistä ja jopa laihtumisen tarpeellisuudesta. Teoria korostaa myönteistä suhtautumista ruokaan. Ihmedieetit ohjaavat liikaa suhtautumistamme ruokaan, joten niistä pitäisi opetella eroon. Luonnolliseen laihtumiseen pyritään kuuntelemalla kehoa ja sen nälkäviestejä.

Uusi, parempi elämäntapa ei ole vain ravitsemusta ja liikuntaa, vaan myös elämänhallintaa, itsetuntemusta ja oman kehon rakastamista – olipa se sitten minkä kokoinen tahansa.

Koska kiellot ja rajoitukset unohdetaan, niiden ja loputtoman kieltäytymisen sijaan ruokaan ja syömiseen opetellaan suhtautumaan myönteisesti – saa syödä ja nauttia ruoasta. Teoriaa kutsutaan myös nimillä non-dieting ja wisdom eating. Se perustuu olettamukseen, jonka mukaan yksi keskeisistä syistä ylipainon takana on nälkäviestien ohittaminen ja syöminen muihin tarpeisiin kuin nälkään – esimerkiksi tunteisiin.

10 periaatetta

Ohjenuoraksi annetaan kymmenen periaatetta. Niissä kehotetaan unohtamaan laihdutus, tasaamaan ateriarytmit ja syömään säännöllisesti, tekemään rauha ruoan kanssa, tunnistamaan ja kunnioittamaan nälkää, kunnioittamaan omaa vartaloa, selviytymään ruokaan liittyvien tunteidensa kanssa, syömään niin paljon kunnes vatsa on täynnä, syömään himoherkkua joka päivä vähän, olemaan fyysisesti aktiivinen ja kunnioittamaan ravitsemusta ja terveyttä. Liikunta ei tähtää kalorinkulutukseen, vaan se on tärkeä energian ja hyvän tuulen lähde.

Intuitiivisella syömisellä ei tavoitella nopeaa painonpudotusta, vaan se opettaa elämään tavalla, joka pudottaa painoa elämäntavan sivutuotteena. Kun herkut ovat sallittuja, niitä ei enää tee samalla tavalla mieli. Kun kaikki on sallittua, hotkimiselle ei enää löydy samanlaista tunnelatausta kuin silloin, jos kieltää itseltään kaiken makean.

Näkemyksen plussat

  • Elämäntapa sopii etenkin niille, jotka ovat jo pitkään taistelleet erilaisten dieettien ja paino-ongelmien kanssa ja joiden suhde omaan vartaloon ja ruokaan on sen vuoksi vääristynyt.
  • Ei sisällä kiellettyjä ruoka-aineita.
  • Sopii kenelle tahansa painosta tai laihdutustarpeesta riippumatta.

Näkemyksen miinukset

  • Itsetuntemuksen ja kehon kuuntelemisen opiskelu on vuosien prosessi ja saattaa vaatia vetoapua esim. terapeutilta.
  • Vaikka ajatus kehosta ylimpänä ravitsemustiedon lähteenä on teoriassa kaunis, menetelmä ei usein itsessään riitä pudottamaan painoa, vaan vaatii tuekseen myös tietoa ravitsemuksesta.
X