Itsetuntemus

Nimien merkitys: Tiesitkö, mitä Suomen kaikkein yleisimmät nimet Tuula, Ritva, Juha ja Kari tarkoittavat? Monella unohdettu merkitys luonnossa

Suomalaisten tavallisimmat nimet kätkevät kukin taakseen kiintoisan tarinan, ja monella on jo unohdettu merkitys. Naisten top 5 -nimilista yllättää luontopainotteisuudellaan. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Ritva-nimen merkitys liittyy Suomen luonnon puustoon.

Suomalaisten tavallisimmat nimet kätkevät kukin taakseen kiintoisan tarinan, ja monella on jo unohdettu merkitys. Naisten top 5 -nimilista yllättää luontopainotteisuudellaan. 

Suomen kansan keskuudessa yleisimmät ensimmäiset etunimet ovat naisilla Tuula, Anne, Päivi, Anna ja Ritva sekä miehillä Juha, Timo, Matti, Kari ja Mikko. Suosituimpien nimien merkitys on usein hengellisestä perinteestä, mutta yllättävän monesti luonnon kauneudesta.

Naisten yleisimpien nimien merkitys

Tuula

Tuula on ehta suomalainen luontonimi, jonka taustalla ovat suomen kielen sanat tuuli ja tuulonen sekä vanhempi nimi Tuulikki, joka on Kalevalassa esiintyvän metsän kuninkaan Tapion tytär.

Etunimenä Tuula tuli käyttöön vasta 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa, mutta kasvatti nopeasti suosiotaan. Osasyynä suosioon pidetään Larin-Kyöstin 1800-luvun lopulla sanoittamaa laulua Tuulan tei: ”Tula tuulan tuli tuli tei, emme erkane koskaan ei.”

Tuula on elossa olevien suomalaisnaisten yleisin ensimmäinen etunimi (30 346 Tuulaa). 

Anne 

Anne on muunnelma hepreankielisestä nimestä Hannah. Nimen merkitys heprean kielessä on armo tai suosio.

Anne on varsin suosittu nimi monissa Euroopan maissa, ja Anne voi olla myös lyhennelmä saksankielisistä arn-alkuisista nimistä (suom. kotka). Nimi yleistyi Suomessa varsinkin 1950-luvulla.

Suomessa on 30 267 naista, joiden ensimmäinen etunimi on Anne.

Päivi

Päivejä syntyi miltei kuusi päivässä ympäri vuoden.

Päivi-nimi juontuu päivä-sanasta eli auringosta. Päivin nimipäivää vietetäänkin keskikesän tuntumassa auringon ollessa korkeimmillaan eli 16. kesäkuuta.

Ensimmäinen Päivi sai nimensä vuonna 1901. Suosituimmillaan nimi oli vuonna 1958, jolloin Päivejä syntyi 2130 – miltei kuusi päivässä ympäri vuoden.

Suomessa on 29 863 Päiviä.

Anna 

Anna-nimen taustalla on hepreankielinen armoa tai suosiota merkitsevä Hannah-nimi.

Anna on kristillisen maailman käytetyimpiä naisten etunimiä, ja myös Suomessa suosio on ollut vankkaa jo satojen vuosien ajan. Keskiajalla Suomessa palvottiin pyhää Annaa, Neitsyt Marian äitiä.

Suomessa on 28 837 Annaa.

Ritva

Ritva on suomalainen luontonimi, jonka tarkoittaa hentoa lehtipuun oksaa. Murteissa ritvat ovat koivun nuoria, riippuvia oksia. Ritvakoivulla viitataan riippakoivuun eli rauduskoivuun, jolla on pitkät, riippuvat ritvat.

1940-luvulla eli suurten ikäluokkien aikaan Ritva oli Suomessa suosituin naisten etunimi.

Ritva on elossa olevien suomalaisnaisten 5. yleisin ensimmäinen etunimi (27 916 Ritvaa). 

Koivun ritvoja.

Lenita on Lenita Airiston toinen nimi. Testaa, kuinka hyvin tunnet julkkisten harvoin mainitut etunimet!

Miesten yleisimpien nimien merkitykset

Juha

Juha on lyhennelmä suomalaisesta Juhani-nimestä, joka puolestaan juontuu heprealaisperäisestä Johanneksesta, jonka merkitys on ”Jahve on armollinen”. Juha-nimen suosio alkoi kasvaa erityisen paljon 1950-luvulla ja huipentui 1960-luvun lopulla.

Nimen suosioon on saattanut vaikuttaa Juhani Ahon menestysromaani Juha.

Juha on elossa olevien suomalaismiesten yleisin ensimmäinen etunimi (44 293 Juhaa). 

Timo

Timo on lyhentymä Timotheuksesta (kreik. Timòtheos), joka tarkoittaa jumalaa kunnioittavaa. Suomessa nimen suosiota on todennäköisesti ollut nostamassa Seitsemän veljeksen Timo. Suosion huippu ajoittuu 1950- ja 1960-luvuille.

Suomessa on 43 711 miestä, joiden ensimmäinen etunimi on Timo.

Matti

Matti-nimen juuret ulottuvat pitkälle historiaan. Nimi tunnetaan jo 1300-luvun länsisuomalaisesta henkilönnimistöstä.

Matti on muunnos nimestä Matias, jonka taustalla on heprean Mattitja: nimen merkitys on Jumalan lahja. Suosituimmillaan Matti oli 1940-luvulla, ja suosio jatkui tasaisena 2000-luvulle asti. Vielä vuonna 2021 Matti oli 50 suosituimman etunimen joukossa, kun lasketaan mukaan myös toiset, kolmannet ja neljännet nimet.

Suomessa on 40 754 ensimmäiseltä etunimeltään Mattia.

Kari

Kari oli 50-luvulla kaikkein suosituin etunimi.

Kari-nimen taustalla on kreikan Makarios, joka tarkoittaa onnellista tai autuasta. Suomeen nimi on tullut Karjalasta, lyhentymänä venäläisestä Makari-nimestä. Karin suosio alkoi kasvaa 1930-luvulla, ja vuosina 1950–59 se oli kaikkein suosituin ensimmäinen etunimi.

Suomessa on 38 967 Karia.

Mikko

Mikko on suomalainen versio alkujaan heprealaisesta Mikaelista, joka tarkoittaa jumalan kaltaista. Lapsia nimettiin Mikoiksi Suomessa jo keskiajalla, mutta erityisen suurta suosio on ollut 1900-luvulla.

Mikon päivä 29. syyskuuta on vanhastaan ollut arkkienkeli Mikaelille pyhitetty syksyinen juhlapäivä, mikkelinpäivä, jonka säästä on ennustettu tulevan talven säitä.

Mikko on elossa olevien suomalaismiesten 5. yleisin ensimmäinen etunimi (38 053 Mikkoa). 

Lähteet: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus; Digi- ja väestövirasto, Eero Kiviniemi: Suomalaiset etunimet (SKS 2006). Eero Kiviniemi: Suomalaisten etunimet (2006) 

Korjattu 17.8.: Kirjoitusvirheenä jutun alussa mainittiin yleisimmissä nimissä Timon sijaan Tomi.

X