Tervetuloa Suomeen!
Aina on tilaa yhdelle, joka muistaa olla hiljaa. Reijo Kelan taideteos Hiljainen kansa on seissyt suomussalmelaisella pellolla vuodesta 1994.
Itsetuntemus

Oletko muuttamassa Suomeen? Muista nämä asiat!

Tärkein ohje Suomeen muuttavalle: älä puhu liikaa.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Lehtikuva

Jokainen maa on kirjoittamattomia sääntöjä täynnä. Jos on ensimmäistä kertaa vierailulla Suomessa, kannattaa muistaa ainakin nämä, jotta välttyy kiusallisilta tilanteilta:

Tuijota

1. Kukaan ei halua puhua bussipysäkillä kanssasi säästä. Tuijota kenkiisi ja ole hiljaa.

Vaikene

2. Kun menet bussiin, älä tervehdi kuskia. Leimaa lippusi ja valitse ikkunapaikka. Älä puhu mitään.

Tällaisista asioista ulkomaalainen järkyttyy muuttaessaan Suomeen.

Nojaudu

3. Kun haluat jäädä pois bussista, älä vaan sano käytäväpaikalla istuvalle, että: ”Anteeksi jään seuraavalla pysäkillä pois”. Kerää kamppeesi ja nojaudu vierustoveria kohti. Hän kyllä tajuaa väistää.

Pyydä ”anteeksi”

4. Jos laukkusi osuu vahingossa vierustoveriisi rynniessäsi ulos, voit hellittää hieman ja huikata: Oho! Se tarkoittaa samaa kuin sana anteeksi.

Maastoudu

5. Ravintolassa valitse pöytä, joka on mahdollisimman kaukana muista. Ravintolakäynnin tarkoitus on tulla kylläiseksi, ei puhua ventovieraiden kanssa.

Älä tuijota

6. Jos menet viettämään iltaa suomalaisten ystäviesi luokse, saattaa olla, että jossain vaiheessa saunotaan. Mutta e-hei, älä kuvittekaan, että Eevan asussa kielenkantimet löystyisivät. Tiukkojen löylyjen kärventäessä selkänahkaasi voit päästää pienen ähkäisyn. Mutta huomio: älä hae katsekontakteja.

Lue, millainen on suomalainen saunaetiketti.

Suosi lappuja

7. Naapureita ei tarvitse tervehtiä. Jos seinäsi takaa kuuluu meteliä keskiyöllä, älä mene soittelemaan ovikelloa. Jätä asiasta tiukkasävyinen lappu rappukäytävän ilmoitustaululle.

Testaa, millainen naapuri olet!

X