Itsetuntemus

Psykologinen vyöhyketerapia auttaa kohtaamaan tunneperimän

Teksti:
Anna.fi

Kirjassa Tunne-Antitunne-Perimä Luontaislääketieteen Instituutti Kaironin johtaja Antti Pietiäinen lanseeraa käsitteen tunneperimä. Hänen näkemyksessään ihminen voi saavuttaa tasapainon ja terveyden tunnistamalla tunneperimänsä.

Psykologinen vyöhyketerapia auttaa kohtaamaan tunneperimän

Tunneperimän kohtaaminen on ydinasia Pietiäisen kehittämässä psykologisessa vyöhyketerapiassa (PVT), jossa painotetaan ihmisen olevan paitsi kehollinen ja ajatteleva, myös tunteva olento.

Terapeutti Elisa Tuominiemi löysi PVT-metodin hakiessaan apua henkilökohtaiseen kriisiin. Hoito auttoi häntä selvittämään patoutuneita tunnekokemuksia.

Mitä tapahtuu?

Keskustelu on olennainen osa psykologista vyöhyketerapiaa. Oman elämänkaaren ohella myös vanhempien ja isovanhempien elämällä on merkitystä, sillä PVT:ssa uskotaan suvun kohtalonyhteyteen, yhteiseen tunneperimään, joka aiheuttaa samankaltaisten elämänvaiheiden toistumisen.

Oikea-vasen-tasapainon lisäksi keho jaetaan PVT:ssä kolmeen vyöhykkeeseen. Pää edustaa älyllistä toimintaa, tunne-elämä sijaitsee keskivartalossa ja fyysinen olemus ilmenee vyötäröstä alaspäin. Painelemalla kehon heijaste- eli toimintapisteitä pyritään osien väliseen tasapainoon.

Miltä tuntuu?

Makaan pyyhkeen alla hoitopöydällä pikkuhousut jalassa. Rentouttavan niskahieronnan jälkeen Elisa käsittelee korvat. Huomaan, että nämä miltei tunnottomiksi kokemani ulokkeet ovat yllättävän herkät. Korvat ovat PVT:ssa tärkeät, sillä ihminen nähdään niissä kuvana, pää alaspäin kuin sikiö kohdussa.

Korvien jälkeen keho käsitellään vyöhykeratahieronnalla ja heijastepisteitä painelemalla. Jos asiakas toivoo, hoidoissa voidaan käyttää myös aromaattisia öljyjä. Joskus Elisa painaa kahta pistettä samanaikaisesti pitkään. Se on polaarista sormipainantaa, jonka tarkoituksena on avata energiatukoksia.

Minulle PVT-metodin perusteet eivät kaikilta osin avaudu, mutta hoidon rauhoittava vaikutus on ilmeinen. Psykologisesta vyöhyketerapiasta haetaan yleensä apua stressiin, unettomuuteen tai masennukseen. Myös erilaiset tunne- ja ihmissuhdeongelmat tai krooniset kiputilat saavat ihmisiä hakeutumaan hoitoon.

Mitä maksaa?

Hoitokerta kestää 1,5-2 tuntia, palkkio vaihtelee 45-60 euroon.

Lue lisää:
Psykologinen vyöhyketerapia

Teksti: Irma Heydemann

X