Hyvinvointi

Jalat sandaalikuntoon

Teksti:
Anna.fi

Nyt on hyvä aika hoitaa jalat sandaalikuntoon. Listasimme avuksesi kynsien, varpaiden ja jalkaterän alueen yleisimpiä vaivoja ja niiden hoitovinkkejä.

Jalat sandaalikuntoon

Rakot

Rakot kehittyvät usein hankauksesta. Ne ovat ihon pinnalla olevia nesteisiä rakkuloita.

Omahoito: Käytä rakon suojana rakkolaastaria tai tarttumatonta haavatuotetta ja anna sen parantua rauhassa. Älä puhkaise ihoa rikki. Panosta sopivan kokoisiin kenkiin ja keinokuitusukkiin.

Halkeileva kantapää

Halkeama syntyy, kun kuiva ja joustamaton iho kuormittuessaan venyy ja halkeaa.

Omahoito: Rasvaa ja hiero ihoa pyörivin liikkein aamuin ja illoin. Hyvän jalkavoiteen rasvaprosentti on noin 30-60 prosenttia. Kokeile ureaa tai karbamidia sisältävää voidetta vain kuuriluontoisesti, koska tällainen voide ohentaa ihoa. Voit kokeilla myös kantaiskua vaimentavaa kantakuppia kengässä tai kosteuttavia kantasuojia.

Kynnen sisäänkasvu

Kynsien reunoja ei saa pyöristää. Se altistaa ne kasvamaan kynsivallin sisään. Sisäänkasvanut kynsi saa kynsivallin herkästi tulehtumaan.

Omahoito: Opettele oikea kynnen leikkaustapa. Leikkaa kynsi varpaan pään muotoon. Pituus on sopiva, kun reuna tuntuu päästä painettaessa. Jalkaterapeutti voi oikaista sisäänkasvaneen kynnen muun muassa metallijousella.

Sienet ja syylät

Virusten ja sienten on helppo pesiytyä ihoon ja kynsiin, jotka eivät ole ehjät. Tästä syystä hankaumien ja kuivuuden ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa.

Silsa eli jalka- tai kynsisieni voi iskeä joko jalkojen ihoon tai kynsiin. Syylä puolestaan on papilloomaviruksen aiheuttama kasvain.

Omahoito: Jalkasienen häätöön on apteekista saatavana useita käsikauppavalmisteita. Myös syylävalmisteet ovat käsikauppatavaraa. Kynsisieni voi vaatia lääkärikäynnin. Siitä ei tosin aina pääse eroon edes reseptilääkkeillä. Vaihtoehto vahvalle lääkehoidolle on jalkaterapeutin suorittama kynnen puhdistaminen ja sen jälkeen päivittäinen teepuuöljyn laittaminen kynnelle.

Känsät ja kovettumat

Iho puolustautuu paksuuntumalla, kun se altistuu hankaukselle ja paineelle. Känsät ja kovettuvat syntyvät tyypillisesti tällaisille ihoalueille.

Omahoito: Silikoninen ihonsuojalevy tai ihoon liimattava Fleesy Web -kangas, varpaisiin pujotettava suojaputki tai joustosidos vähentävät ihon hankausta. Känsän saa normaalisti hoidettua muutamassa viikossa pois apteekeista saatavilla salisyylilaastareilla. Kokeilla voi myös hydrakolloidilaastareita, jotka toimivat kuin ihon toinen suojakerros (esim. Compeed).

Liikavarpaat

Myös liikavarpaat aiheutuvat liiallisesta hankauksesta. Ne ovat känsiä. Liikavarpaaksi kutsuttu ihokovettuma syntyy useimmiten pikkuvarpaan ulkoreunaan, varpaiden päälle tai päkiään kovettuman alle.

Omahoito: Ks. känsät ja kovettumat.

Vaivaisenluut

Liian ahtaat kengät ja sukat voivat saada isovarpaan kääntymään vinoon ja jalkapöytäluun reunaan kasvamaan luukyhmyn. Rasitus tekee vaivaisenluut kipeiksi. Kipu tuntuu isovarpaan tyvessä. Alttius saada vaivaisenluu on perinnöllinen.

Omahoito: Aloita jalkasi mallin mukaisten kenkien käyttäminen heti, jos isovarpaan tyvinivel alkaa kipuilla. Alkava asentomuutos hoituu tehokkaasti oikeanlaisilla, yksilöllisillä jalkavoimisteluohjeilla. Jo syntynyttä vaivaisenluutakin voi korjata jalkavoimistelulla ja tukipohjallisilla, oikaisijoilla, teippauksella ja uudella Hallufix-lastalla. Vaivaisenluita myös leikataan, mutta vaiva uusii herkästi ja toipuminen leikkauksesta vie aikaa. Leikkaus saattaa aiheuttaa uuden vaivan toiseen kohtaan jalkaterää.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Lähde: Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen: Terveet Jalat. Duodecim 2010.

Teksti: Taru Jussila

X