Hyvinvointi

Kehon ja mielen tasapainoa joogasta

Teksti:
Anna.fi

Astanga on liikunnallinen joogamuoto, jossa pyritään kohtaamaan ja ylittämään totuttuja kehon ja mielen rajoja.

Kehon ja mielen tasapainoa joogasta

Astanga poikkeaa yleisimmin tunnetusta hathajoogasta sillä, että harjoitus tehdään ilman välirentoutuksia ja liikeradat ja asennot sidotaan sarjoiksi hengityksen avulla. Joogan tavoitteena on keskittymiskyvyn, aistihuomion ja läsnäolon kehittäminen. Keskeistä harjoittelussa on myös kehon ja mielen tasapainottaminen. Tuloksiin pääseminen edellyttää määrätietoista ja säännöllistä harjoittelua, tosin jo lyhyessä ajassakin voi huomata fyysisiä muutoksia esim. venytyksissä ja taivutuksissa.

Rankkaa treeniä ja puhdistumista

Heidi on joogannut noin vuoden ja harjoittelu on vienyt mennessään. Entisenä huippu-urheilijana hän kuvailee joogaa yhdeksi kovimmaksi treenimuodoksi, mitä on koskaan tehnyt.

– Punttitreenin, juoksulenkin, loikkimisen ym. harjoittelun vaikutukset tuntuvat pääasiassa lihaksissa. Jooga-harjoittelussa voi päästä aivan toisenlaiselle tasolle. Harjoittelun voi tuntea lihaksissa, nivelissä, kehon sisällä… Treeni tuntuu kehon kaikilla tasoilla, Heidi kuvailee. – Jooga on haastavaa niin fyysisesti kuin henkisesti, hän lisää.

Ennen joogaharjoitusta ei pitäisi syödä muutamaan tuntiin ja juomistakin tulee välttää ainakin puoli tuntia ennen harjoitusta. Alkoholin käyttö ja voimakkaat lääkkeet eivät myöskään sovi yhteen joogan kanssa. ”Joogaus on ennen kaikkea puhdistava kokemus. Säännöllisen joogauksen aloitettuani tupakan poltto loppui kuin seinään. Kehoon ei tehnyt mieli vetää myrkkyjä. Puhtailla keuhkoilla myös hengitys vahvistuu. Myöskään epäterveellisiä ruokia ei tee enää mieli”, Heidi kertoo.

Lähelle itseä

Joogan henkinen puoli ainakin yhtä tärkeä kuin fyysinen.

– Säännöllinen harjoittelu tuo vaikutukset vahvasti esille. Olo on tasapainoisempi ja rauhoittunut. Myös itsetuntemus paranee ja voi kokea olevansa lähempänä itseään. Koko keho herkistyy tuntemuksille ja aistien tasolla muutoksia voi huomata aivan konkreettisesti tuntoaistin vahvistumisessa, iloinen joogaaja kuvailee.

Jooga on nostanut suosiotaan jatkuvasti ja Heidi löytää ”buumille” helposti syyn: – Nykyajan ihmisillä on niin paljon tekemistä. Jatkuva kiire, stressi ja häsellys saavat kaipaamaan rauhoittumista. Joogan avulla pääsee relaamaan, asiat saa pois mielestään.

Jooga sopii Heidin mukaan kaikille.

– Harjoittelun voi ottaa monelta kannalta. Joillekin se on tapa treenata, toisille taas rauhoittumisen paikka. Jotkut haluavat meditoida. Joogassa yhdistyy monta asiaa, hän arvioi. Kuitenkaan sairaana joogaaminen, kuten mikään mukaan harjoittelu, ei ole hyväksi. Myös selkä- ja nivelvaivoista kärsivien kannattaa kertoa vaivoistaan ohjaajalle; yleensä vaivat eivät ole harjoittelun esteenä vaan oikea tekniikka voi jopa parantaa monia ongelmia ja särkyjä.

Astangajoogaa voi harjoitella ohjatusti jo monella paikkakunnalla. Pienemmissä kaupungeissa järjestetään aina silloin tällöin kursseja, joilla voi päästä itseharjoittelun alkuun. Lisätietoja aiheesta saa sivuilta Astanga.fi.

Sanna Mönkkönen / Tuuli.net

X