Hyvinvointi

Kiropraktiikka hoitaa niveliä ja tukirankaa

25.9.2008 Teksti: Anna.fi

Kiropraktiikka on tuki- ja liikuntarangan vikoja hoitava manipulaatiomenetelmä, jossa nivelten vääriä asentoja korjataan ja vartalon normaalit liikeradat pyritään palauttamaan pienillä, hallituilla otteilla. Tarpeen vaatiessa käytetään myös hierontaa.

Kiropraktiikka hoitaa niveliä ja tukirankaa

Tapaturmavammojen lisäksi kiropraktikot hoitavat kroonisia vaivoja kuten päänsärkyä, heijastekipuja ja lihasjäykkyyttä. Etenkin selkärangan ja hermotoiminnan yhteyttä pidetään kiropraktiikassa keskeisenä. Merkittävien neurofysiologisten oireilujen arvellaan johtuvan selkärangan mekaanisista toimintahäiriöistä.

Miltä tuntuu?

Riisun puseron ja asetun kiropraktikko Stefan Malmqvistin tarkasteltavaksi. Hän arvioi ryhtini edestä ja takaa. Taivuttelen itseäni, nostelen käsivarsia ja jalkojakin. Malmqvist kokeilee refleksejäni kolauttamalla kumivasaralla kyynärvartta ja polvia. Joskus tarvitaan röntgenkuvaus, mutta kiropraktikko ei voi antaa lähetettä kuvaukseen. Suomessa tähän väliin tarvitaan lääkäri.

Asetun hoitopöydälle, hoito voi alkaa. Kiropraktiikka on hellävaraisempaa kuin perinteinen jäsenkorjaus, mutta nivelpussin venytyksessä voi tuntua napsahduksia. Kipua ei oikeaoppisessa kiropraktiikassa saa syntyä. Silti vähän pelottaa. Aristan kipuilevaa olkapäätäni, jonka loukkasin kaatuessani vuosi sitten.

Makaan selälläni. Malmqvist vetää käsivarttani varovasti kohtisuoraan ylös. Vähäisellä nykäisyllä hän työntää olkapäätäni vartaloa päin. Välillä hän kääntää olkavartta ja toistaa nykäisevän liikkeen. Kaatuessa syntynyt olkakalvosimen vaurio on päästänyt olkaniveleni ja samalla olkavarren sekä yläselän lihakset liikkumaan väärin. Koska tapaturmasta on kulunut jo vuosi, oikean asennon palauttaminen vie aikaa. Saan nousta istumaan. Nikamien ja lihasten manipulaatio keskittyy nyt selkään. Otteet vaihtelevat. Kipua ei tunnu.

Mitä maksaa?

Neuvottelemme jatkosta. Malmqvist arvioi hoidon vaativat 5-6 käyntiä, joista veloitetaan 55 euroa kerralta. Kela ei korvaa. Kotiläksyksi saan harjoitusohjeita.

Suomen Kiropraktikkoliitto ry

Teksti: Irma Heydemann

Lue myös

Suosittelemme