Hyvinvointi

Kosteutta kuiville silmille

Teksti:
Anna.fi

Roskantunnetta, kutinaa ja punotusta silmässä? Kuivasilmäisyyttä ei aina osata epäillä silmä- ja näköongelmien syyksi.

Kosteutta kuiville silmille

1. Mitä kuivasilmäisyys on?

Se on yleinen sairaus, joka voi lievänä kiusata jopa liki kolmannesta yli viisikymppisistä. Kyynelnestettä joko erittyy liian vähän tai sitä haihtuu silmistä niin, että silmän pintaa kostuttava kyynelkalvo rikkoutuu. Silmät ovat väsyneet ja niissä voi olla roskan tunnetta, kirvelyä, polttelua ja punotusta. Tuuli ja pöly ärsyttävät usein silmiä niin, että ne alkavat kyynelehtiä.Lukiessasi kirjaa tai katsoessasi televisiota tai tietokoneen näyttöä rivit tai kuva saattavat sumentua, jos unohdat räpsytellä.

2. Mitä kyyneleet ja kyynelneste ovat?

Silmäalueen rauhaset ja silmän sidekalvon pikarisolut tuottavat erilaisia nesteitä ja limaa, jotka muodostavat silmän pinnalle kyynelnesteen. Se voitelee ja suojaa silmän pintaa. Kyynelnesteen uloin kerros on rasvaa, joka estää haihtumista. Sen alla vesi- ja musiini- eli limakerros sekoittuvat räpytellessä keskenään. Kyynelnesteen ainesosat suojaavat muun muassa bakteereilta ja edistävät haavojen paranemista. Itkun ja ilon kyyneleet poikkeavat tavallisesta kyynelnesteestä. Ne sysää liikkeelle hermoston niin sanottu parasympaattinen osa, joka rauhoittaa elimistön toimintoja. Kuivan silmän kyynelnesteessä erilaiset tulehduksen viestiaineet lisääntyvät.

3. Miksi silmät kuivuvat?

Kyynelnesteen eritys vähenee iän myötä. Nesteitä erittävät rauhaset voivat tukkeutua tai niiden toiminta häiriytyä esimerkiksi silmä- tai luomitulehduksen seurauksena. Myös jotkut sairaudet, kuten Sjögrenin oireyhtymä, reuma ja kilpirauhasen vajaatoiminta, aiheuttavat kuivasilmäisyyttä. Lääkkeistä esimerkiksi nesteenpoistajat ja masennuslääkkeet kuivattavat silmää. Taittovirhekirurgia lisää kuivasilmäisyyttä, sillä se vaurioittaa silmän pinnan hermoja, jolloin silmän kosteuden säätely ei toimi kunnolla.

4. Onko kuiva silmä vaaraksi näkökyvylle?

Voi olla, sillä kuivan silmän pintaan saattaa syntyä mikrorepeämiä, jotka altistavat silmän tulehduksille. Jos tulehduspesäke syntyy keskelle silmän sarveiskalvoa ja siihen kasvaa arpikudosta, sen läpi ei näe. Pinta on altis vaurioille etenkin aamuisin, koska kyynelnestettä ei erity nukkuessasi. Rutikuiva pinta voi revetä, kun herätessäsi aukaiset silmäsi. Vaikeassakuivasilmäisyydessä esimerkiksi Sjögrenin syndroomassa pinta voi mennä jopa puhki. Kehitysmaissa A-vitamiinin puute aiheuttaa sokeuttavaa kuivasilmäisyyttä, mutta meillä puutosta ei ole.

5. Vaikuttavatko vaihdevuodet?

Tavallisimmin kuivista silmistä kärsii yli nelikymppinen nainen. Vaihdevuosissa vaiva lisääntyy selvästi, koska munasarjojen estrogeenituotannon hiipuminen vaikuttaa limakalvojen – siis myös silmien – kuntoon. Kyynelnesteen veden ja musiinin tuotanto vähenee ja silmän pinta kuivaa. Hormonikorvaushoitoa ei yleensä aleta kuivien silmien vuoksi, mutta jos muutkin vaihdevuosioireet kaipaavat lievitystä, korvaushoito voi auttaa myös silmiä.

6. Miten kostutan silmää?

Apteekin keinokyyneltipat sisältävät vettä sitovia molekyylejä. Kokeile ensin vesimäistä tippaa 4-6 kertaa päivässä. Kallista pää taaksepäin ja tiputa tippa alaluomipussiin. Paina hetki silmäkulmaa, jottei tippa valuisi kyynelkanavan kautta nenään ja nieluun. Tippoja ei voi käyttää liikaa. Geelimäiset tipat vaikuttavat vesimäisiä pitempään, ja illalla laitettu geelitippa pitää silmää kosteana yön yli.

Vältä tippoja, joiden säilöntäaineena on bentsalkoniumkloridia. Se voi ärsyttää silmää ja jotkut ovat sille myös allergisia. Kertakäyttöpipeteissä ei ole säilöntäaineita, ja ne sopivat myös piilolinssien käyttäjille. Älä käytä vanhentuneita tippoja. Vaikea vaiva voi vaatia rasvaista voidetta. A-vitamiinia sisältävä voide vahvistaa silmän pintaa.

7. Onko ravinnolla merkitystä?

Omega-3-rasvoista voi olla apua. Tutkimuksessa esimerkiksi tyrniöljy lievitti kuivan silmän oireita lumeöljyyn verrattuna. Omega-kolmoset rauhoittanevat kuiviin silmiin liittyvää tulehduksellista ärsytysreaktiota. Pidä huolta myös vitamiinien saannista monipuolisella ravinnolla. Kun syöt värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia puolisen kiloa päivässä, saat hyvin antioksidantteja, jotka nekin suojaavat silmää.

8. Miksi oireilen etenkin töissä?

Tarkista ympäristösi. Voimakas ilmastointi kuivattaa silmiä, ja pöly ärsyttää niitä. Jos teet näyttöpäätetyötä, muista räpytellä. Lepuuta silmiäsi – räpyttele ja katso kauas – ainakin kerran tunnissa. Sijoita pääte niin, että katsot sitä alaviistoon eikä valo heijastu siihen.

9. Miten voin muuten helpottaa oloani?

Jos tupakoit, lopeta. Savu kuivattaa ja ärsyttää silmiä. Vältä kovaa tuuletusta autoillessa. Talvella sisätilojen ilmankostuttimesta voi olla iloa. Saunassa mieto ja kostea löyly on kuumaa ja kuivaa parempi. Kostuta silmiäsi tipoilla ennen ja jälkeen saunan ja seuraavana aamuna. Hanki silmä-, aurinko- tai suojalasit, jotka suojaavat tuulelta. Ota matkoille mukaan kostuttavia tippoja. Hoida kuivaa silmää aiheuttavia sairauksia hyvin. Kysy lääkäriltä, voiko silmiä kuivattavia lääkkeitä korvata jollakin muulla. Lopeta piilolinssien käyttö, jos silmätipat eivät poista ärsytystä.

10. Entä jos tipat tai voide eivät auta?

Silmälääkäri voi määrätä myös tulehdusta rauhoittavia silmätippoja, kuten kromoglikaatteja tai hankalissa tilanteissa kortisoni- tai syklosporiinitippoja, joskus pilokarpiinilääkettä. Kyynelpisteisiin voidaan laittaa pienet silikonitulpat, jotka estävät nestettä valumasta silmistä nenään ja nieluun. Joskus luomirakoa pienennetään leikkauksella, vakavissa silmähaavaumissa se voidaan jopa ommella väliaikaisesti kiinni. Vaikeassa tilanteessa potilaan omasta verestäkin saatetaan valmistaa seerumitippoja.

Asiantuntijana silmätautien ylilääkäri, lääketieteen tohtori Niko Setälä, Keski-Suomen keskussairaala.

Teksti: Virpi Peura

X