Julkkikset

25 kiloa laihduttaneen Ringa Ropon vinkit painonpudottajille: ”Usko siihen, että voit muuttaa tapojasi”

Ex-yleisurheilija Ringa Ropo, 50,on puolentoista vuoden aikana pudottanut painoaan huimat 25 kiloa. Ringan tukena oli Cambridge-ohjelma ja henkilökohtainen valmentaja. Tässä hänen parhaat neuvonsa muille laihduttajille.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Pekka Holmström

Huimasti painoaan pudottanut Ringa Ropo sanoo syövänsä perunaa silloin tällöin. "Mutta samalla aterialla en syö sekä leipää että perunaa."

Ex-yleisurheilija Ringa Ropo, 50,on puolentoista vuoden aikana pudottanut painoaan huimat 25 kiloa. Ringan tukena oli Cambridge-ohjelma ja henkilökohtainen valmentaja. Tässä hänen parhaat neuvonsa muille laihduttajille.

 1. Muista matematiikka

”Ota selvää, kuinka paljon päivässä kulutat, ota siihen avuksesi vaikka alan ammattilainen, ravitsemusterapeutti tai vastaava.  Monella tuntuu olevan se käsitys, että toimistotyöntekijä kuluttaa päivässä 2000 kilokaloria, mutta ainakin itselleni se on liikaa, minulle raja menee 1500 kilokalorissa. Se johtuu siitä, että neli–viisikymppisenä aineenvaihdunta hidastuu. Itselleni oli yllätys, kuinka paljon.

Kun syöt vähemmän kuin henkilökohtainen kalorimääräsi on, laihdut – niin yksinkertaista se on. Aika nopeasti kaloreita seuraamalla ihminen oppii, mitä voi johonkin tiettyyn kalorimäärään asti päivässä syödä. Mutta muista, että jokainen suupala, maistelulusikallinen tai puolihuolimattomasti hotkaistu mandariini kasvattaa nauttimaasi kalorimäärää. Älä siis huijaa itseäsi.

Kun olet saanut matematiikan paikoilleen, voit olla välillä armollinen itsellesi. Elämässä eteen tulee tilanteita, joissa diettiä ei voi noudattaa. Suunnittele sellaiset tilanteet etukäteen, nauti niistä, ja sen jälkeen palaa ruotuun. Se on vaikea juttu, koska pizzalinjalla olisi ihana jatkaa, mutta se vain pitää tehdä.”

2. Syö säännöllisin väliajoin

”Suurin haaste minulle oli totuttaa itseni syömään säännöllisesti. Olin tottunut jättämään aamiaiset väliin ja syömään ensimmäisen ateriani vasta lounaalla. Niin ei kannata tehdä. Ei saa päästää syntymään suurta nälkää, koska säännöllisyys ravinnon saannissa on laihduttamisessa erittäin tärkeää.

On myös tärkää, mitä syö. Hanki tietoa siitä, kuinka eri ruoka-aineet vaikuttavat ja vapauttavat energiaa. Buffet-pöydässä otan aina perustaksi salaatin, ja sen lisäksi vähän kalaa tai kanaa tai possua. Perunaa syön silloin tällöin, mutta samalla aterialla en syö sekä leipää että perunaa.”

3. Varaudu liikuntasuoritusten jälkeiseen nälkään

”Liikuntasuoritusten jälkeen iskee usein kova nälkä. Kannattaa miettiä etukäteen, mitä silloin syö, ja varata välipala valmiiksi mukaan.

Ihmiselämä on niin kuin huippu-urheilua. Siinä on tavoitteita ja treenejä, ja jokainen haluaa tietysti tehdä hyviä treenejä. Ruoka on sinun polttoaineesi, joten tiedosta se, mitä kehosi tarvitsee voidakseen hyvin ja vetääkseen arjen ja treenit läpi.”

4. Opi tunnistamaan sudenkuoppasi

”Tunnista omat vaikeat kohtasi, jolloin mieli herkimmin herpaantuu ja alat mässäillä. Tunnista ne ja usko siihen, että voit muuttaa tapojasi. Suunnitelmallisuudella opit välttämään sudenkuopat ja tekemään ohjaus- ja korjausliikkeitä. Kun onnistut ensimmäisen kerran kieltäytymään jostain vanhasta pinttyneestä tavastasi, seuraavilla kerroilla se on yhä helpompaa.”

5. Hanki itsellesi tukihenkilö

”Laihduttaminen tapahtuu hyvin pitkälle korvien välissä. Se on toimintaa, joka vaatii ihan oman terapeuttinsa, kuuntelijansa tai rinnalla kulkijansa. Jos mahdollista, hanki valmentaja, joka käy kokonaisvaltaisesti läpi elämäntilanteesi ja räätälöi sinulle sopivan laihdutusohjelman. Itselleni valmentaja teki aluksi jopa kauppalistan, jonka mukaan kävin aluksi kaupassa.

Jos tukihenkilö on ystäväsi tai tuttusi, hänellä pitää olla sen verran ihmistuntemusta ja elämänkokemusta, että hän ymmärtää että jokainen romahtaa joskus. Silloin hän ei hauku, vaan kannustaa eteenpäin.

Illat ovat monille laihduttajille vaikeita, ainakin itselleni. Siksi iltaan kannattaa organisoida jotain tekemistä, omien voimiensa mukaan.”

Lue myös:

Laihduttaja, valehteletko itsellesi?

10 vinkkiä nopeaan palautumiseen treenin jälkeen.

Kahvakuulaurheilijan vinkit ruokavalioremonttiin! 

X