Hyvinvointi

Laihdutusleikkaus — Kilot pois

Teksti:
Anna.fi

Laihdutusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoito. Leikkaus kuulostaa rajulta hoidolta lihavuuteen. Silti sairaalloista lihavuutta hoidetaan maailmalla yhä useammin kirurgisesti. Yhdysvalloissa leikkauksia tehdään vuodessa yli 200 000, ja Ruotsissakin yli 2 000. Suomessa leikattiin viime vuonna noin 150 potilasta, mutta määrä kasvaa. Syynä ovat suotuisat tutkimustulokset.

Laihduttaja

Laihdutusleikkaus parantaa kroonisia lihavuussairauksia. Laajassa tutkimusanalyysissa diabeetikoista parani jopa 80 prosenttia, verenpainetautia sairastavista 60 prosenttia. Myös rasva-arvot paranevat. Kuolleisuus väheni perinteiseen laihdutushoitoon verrattuna kahdessa suuressa seurannassa 30-40 prosenttia. Ruotsalaistutkimuksessa kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään pieneni yli puolella ja diabetekseen yli 90 prosentilla. Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä viime vuonna.

– Meillä tarve voi olla jopa 6 000 leikkausta vuodessa, mutta siihen ei ole resursseja, sanoo ylilääkäri Mikael Victorzon Vaasan keskussairaalasta.
– Leikkauksia tehdään useimmissa yliopistosairaaloissa ja joissakin keskussairaaloissa.

Mahalaukku pienemmäksi

Leikkaukset tehdään useimmiten tähystyksessä. Menetelmiä on useita.

  • Pantaleikkauksessa mahalaukun yläosa ympäröidään silikonipannalla.
  • Ohitusleikkauksessa mahalaukku ja osa ohutsuolesta katkaistaan. Pieni pussi mahalaukun yläosasta liitetään suoraan ohutsuoleen.
  • Pienennysleikkauksessa valtaosa mahalaukusta poistetaan pystysuunnassa ja kapea tuubi johdetaan pohjukaissuoleen.

Tehoaako?

Ohitusleikkaus on tehokkaampi kuin panta. Ruotsalaistutkimuksessa painosta putosi vuodessa parissa ohituksella kolmannes, pannalla viidennes. Kymmenessä vuodessa ohitusleikattujen painonpudotus jäi neljännekseen. Pienennysleikkauksen pitkäaikaistehoa ei vielä tiedetä.

Pantaleikkaukset ovat vähenemässä, vaikka se on potilaalle helpoin. Kotiin voi päästä jo leikkauspäivänä. Kolmasosalla panta ei kuitenkaan toimi tyydyttävästi. Laihtuminen jää toivottua vähäisemmäksi tai ilmenee haittoja, kuten oksentelua ja pannan luiskahduksia. Panta saatetaan joutua poistamaan tai sitä korjataan uusintaleikkauksessa. Victorzonin mukaan pantaleikattuja pitäisi seurata aiempaa paremmin ja pannan halkaisijaa säädellä tarvittaessa.

Ohitus on leikkauksena isompi. Potilaat pääsevät kotiin noin kolmessa päivässä ja sairauslomalta noin kahdessa viikossa. Komplikaationa on pieni mahdollisuus saada suolisaumojen repeämä, joka lisää verenvuoto- ja infektiovaaraa. Tähän liittyy myös alle prosentin kuolemanriski.

Mikä muuttuu?

Pienennysleikkaus näyttää lupaavalta vaihtoehdolta etenkin vaikeasti ylipainoisilla, mutta vasta vuodet kertovat todellisen hyödyn. Leikkauksen teho perustuu pienennettyyn mahalaukkuun, johon ei pysty syömään paljon kerralla. Myös rasvojen imeytyminen voi vähetä. Lisäksi ruoansulatuskanavan kylläisyyshormonien toiminta muuttuu etenkin ohitus- ja pienennysleikkauksessa niin, että ruokahalu pienenee.

Ohitus- ja pienennysleikkauksessa erityisesti nälkähormoni greliinin eritys vähenee, sillä greliiniä erittäviä soluja on paljon juuri ohitetussa osassa. Leikkaukset vaikuttavat myös kylläisyyttä tuoviin peptidi YY:hyn sekä inkretiinihormoneihin, jotka vaikuttavat myös sokeriaineenvaihduntaan. Sokeriaineenvaihdunta muuttuu leikkauksessa heti, mutta tarkkoja mekanismeja ei tunneta. Kylläisyysvaikutukset saattavat heikentyä ajan kanssa, mikä saattaa selittää painon pientä paluuta.

Ei mikään kauneusleikkaus

Mikael Victorzon korostaa, että kirurginen lihavuushoito ei ole kauneusleikkaus.

– Se ei ole mikään pikatie onneen. Ihminen ei voi ajatella, että hän voi syödä mielin määrin ja mennä sitten leikkaukseen, jonka jälkeen kaikki on hyvin. Leikkaus on sairaiden ihmisten viimeinen hoitokeino, jolla voidaan parantaa tai estää liitännäissairauksia.

Leikkausta voidaan harkita, jos potilaan painoindeksi on yli 40 tai yli 35 ja hänellä on jo lihavuuteen liittyviä sairauksia, kuten diabetes, verenpainetauti tai uniapnea. Koska leikkauksen jälkeen täytyy vaihtaa syömätapoja, se ei sovi syömishäiriöisille, psyykkisesti sairaille eikä alkoholin suurkuluttajille.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen syödään jonkin aikaa vain nestemäistä ravintoa. Kiinteään ruokaan totutellaan vähitellen. Myöhemminkin syödään varovasti, vähän kerrallaan ja kunnolla pureskellen. Pitkäkuituista ruokaa, kuten kananlihaa, sitrushedelmiä ja tuoretta hapanleipää vältetään.

Ravintoaineiden saanti varmistetaan päivittäisellä monivitamiinilla, ja kalsiumilla ehkäistään osteoporoosia. B12-vitamiinipistos otetaan joka kolmas kuukausi.

Pantaleikkauksen haittoina esiintyy närästystä ja oksentelua sekä ruokatorvitulehduksia. Pannan tyhjennys voi helpottaa oireita. Ohitusleikkauksen haittana voi tulla pahoinvointia lähinnä silloin, kun syödään liikaa tai sopimatonta ruokaa.

Leikkaus vaatii tarkkaa harkintaa

– Korostan, että leikkaus on vain apuväline, jonka voi käyttää hyödykseen pysyvään laihtumiseen. Ohitusleikkauksen jälkeen ylipainosta lähtee vuodessa keskimäärin 60 prosenttia, jos on valmis muutokseen, ylilääkäri Mikael Victorzon sanoo.

Asiantuntijana ylilääkäri Mikael Victorzon, Vaasan keskussairaala.

Teksti: Virpi Peura

X