Liikunta

Kyllästyttääkö ahtaassa altaassa kauhominen? Kokeile avovesiuintia

Avovesiuinti sopii kokeneille uimareille. Uintivalmentaja Laura Manninen antaa vinkit, joiden avulla pääset alkuun.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Pekka Nieminen/Otavamedia

Avovesiuimari voi huutaa veteen, jotta saa keuhkonsa kunnolla tyhjäksi uloshengityksen aikana.

Avovesiuinti sopii kokeneille uimareille. Uintivalmentaja Laura Manninen antaa vinkit, joiden avulla pääset alkuun.

En kaipaa kesällä uimahallin hälyä. Uimastadion on loistava paikka nauttia auringosta ja uida, mutta altaissa on usein ruuhkaa. Olen jo siirtänyt juoksulenkkini hälyisästä kaupunkiympäristöstä metsään. Nyt haluan tehdä saman uinnille eli siirtää kuntouintilenkkini altaista luonnonvesiin.

FitPitin uintivalmentaja Laura Manninen opastaa minut alkuun avovesiuinnissa. Tapaan hänet Vantaan Kuusijärvellä.

– Osaathan uida? Laura varmistaa, kun kiskomme märkäpukuja päällemme.

Uintia ei hänen mukaansa kannata lähteä opettelemaan syvään veteen, vaan sitä olisi hyvä harjoitella etukäteen altaassa tai matalassa vedessä. Osaan uida, joten kahlaamme veteen, joka on 17-asteista. Yllätyn, miten hyvin märkäpuku suojaa kylmyydeltä. Puvusta huolimatta avovesiuintia ei suositella alle kolmentoista asteen lämpöisessä vedessä.

Muista suunnistaa uidessa

– Suurin ero allasuintiin on se, että avovedessä täytyy suunnistaa. Koska pohjaan ei näy, suuntaa täytyy hakea noin joka kuudennella hengityksellä katsomalla aavistuksen verran eteenpäin.

Ennen kuin lähdemme kauhomaan, Laura muistuttaa, että uinnin olisi hyvä tapahtua rannan suuntaisesti. Veteen ei myöskään hänen mukaansa kannata mennä yksin. Jos kaveria ei löydy, mukaan olisi hyvä ottaa pukuun kiinnitettävä kelluva poiju, jotta muut näkevät uimarin. Poijun kanssa voi myös kellua, jos voimat loppuvat tai lihakset kramppaavat.

Alkaa jännittää.

– Jokaisella tulee jossain vaiheessa paniikki, Laura sanoo.

Ui tarpeeksi hitaasti avovedessä

Laura tarkistaa aluksi vapaauintitekniikkani ja patistaa minua rauhoittamaan käsivetoja.

– Et jaksa pitkää matkaa tuolla tahdilla, hän sanoo.

Pysähdymme ja Laura antaa kädestä pitäen neuvoja, miten saan käsivedoista rennompia ja tehokkaampia. Hoksaan rytmin ja uiminen helpottuu heti. Jes! Suunnistaminen kuulostaa helpolta, mutta osoittautuukin yllättävän haastavaksi: kuvittelen meneväni suoraan poijua kohden, mutta livun pari metriä ohi. Hengästyttääkin ihan hirveästi. Laura kertoo sen olevan kylmän veden syytä. Hän neuvoo huutamaan veteen uloshengityksen aikana, jotta ilma varmasti lähtee keuhkoista.

– Kylmä vesi vaatii totuttelua. Seuraavalla kerralla tuntuu jo varmasti helpommalta, hän lohduttaa.

Ymmärrän nyt, mitä Laura tarkoitti puhuessaan paniikista: pohjassa näkyy mustaa, kylmä vesi luo lisähaastetta ja matkan hahmottaminen on hankalaa. Minun on pysähdyttävä kellumaan hetkeksi.

Pienestä paniikista ja jäisistä varpaista huolimatta en malta lopettaa. Järvessä kaikki häly häviää ja tunnen, miten olen yhtä luonnon kanssa.

Tiedän, että tänä kesänä en saa rusketusraitoja, sillä olen märkäpuvussa koko kesän.

FitPitin avovesiuintikurssit 70 e, sisältävät neljä 45 minuutin uintikertaa. Yksityistunti 70 e. uimaopetus.fi

 

X