Hyvinvointi

Migreeni – 20 kotikonstia

Teksti: Anna.fi

Migreenistä kärsiviä suomalaisia arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa. Tunne lääkkeettömät hoidot ja kotikonstit, joilla rauhoitat kohtaukset ja vähennät niiden ilmaantumista.

nainen makaa sohvalla

1.Varmista diagnoosi

Migreeni on alidiagnosoitu vaiva. Monesti kyseessä on ”keittiödiagnoosi”; arvelemme, että kaikki toistuva pääkipu on migreeniä. Todellisuudessa lääkärinkin on joskus vaikeaa erottaa toisistaan migreeni ja yleisin päänsärkyvaiva, jännityspäänsärky. Aloita ongelmaan pureutuminen lääkärin vastaanotolta varsinkin, jos vaiva ilmaantuu yhtäkkisesti. Kovat, toistuvat päänsäryt voivat olla myös oire jostakin muusta, vakavammasta vaivasta.

2. Hoito vaivan mukaan

Hyvä hoito perustuu aina oikeaan diagnoosiin. Migreenille ominaisia piirteitä ovat voimakas kohtauksittainen särky, pahoinvointi, valonarkuus ja kivun paheneminen rasituksessa. Jännityspäänsärky taas voi helpottua liikkumalla ja aineilla, jotka laajentavat verisuonia. Kun tiedät, mitä lajia podet, löydät myös parempia keinoja ehkäistä ja hallita kipukohtauksia.

3. Kartoita ärsykkeesi

Tavallisimpia migreenikohtauksen laukaisijoita ovat kirkas tai välkkyvä valo, liiallinen tietokoneella työskentely, stressi, verensokerin nopea lasku, kuumuus tai suuret lämpötilanvaihtelut. Alkoholi lisää kohtauksia 10‒30 prosentilla ihmisistä. Jotkut kärsivät migreenistä kuukautisten aikaan. Myös valvominen tai aamulla pitkään nukkuminen voivat aiheuttaa migreeniä.

4. Tarkista elintapasi

Aloita estohoito elintavoilla. Yritä pitää unirytmi mahdollisimman säännöllisenä. Syö säännöllisesti ja pyri pitämään verensokeri tasaisena. Ulkoile päivittäin ja kehitä keinoja stressinhallintaan. Suojaudu kirkkaalta auringolta aurinkolaseilla. Välttele voimakkaita hajusteita, jatkuvaa tarkkaa silmätyöskentelyä ja räikeitä halogeenivaloja.

5. Varo migreeniruokia

Ruoka-aineet aiheuttavat oireita jopa puolelle migreenipotilaista. Riskiruokia ovat muun muassa olut, viini, suklaa, tomaatti, banaani, ananas, makkarat, säilykeliha, kalasäilykkeet, sitrushedelmät, hapankaali ja soijakastike. Myös alkoholi aiheuttaa helposti migreenikohtauksen.

6. Pää kipeäksi kiinalaisessa?

Jos kiinalaisen ravintolaillallisen jälkeen koittaa taattu migreenikrapula, saat oireita glutamaatista – kiinalainen ruoka on sitä pullollaan. Jätä siinä tapauksessa suosilla kaupan hyllyyn myös valmiit keitto- ja kastikeainekset, liemikuutiot ja aromisuola.

7. Syö luonnollisesti

Kun koostat ruokavaliosi mahdollisimman luonnollisista ja tuoreista ruoka-aineista, vältät koko joukon lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Mustalla listalla ovat ainakin aspartaami (E 951), glutamiinihappo (E 620) ja sen suolat (621‒625), kaliumnitriitti (E 249), natriumnitriitti (E 250), natriumnitraatti (E 251), kaliumnitraatti (E 252) ja tartratsiini (E 102).

8. Kokeile histamiinitonta dieettiä

Histamiini-intoleranssi on tila, jossa elimistö ei hajota normaalisti eräiden ruoka-aineiden histamiinia. Migreenipotilaat saattavat hyötyä dieetistä, josta on karsittu pois kalavalmisteet, äyriäiset, juustot, kestomakkarat, hapankaali, olut ja viini.

9. Kahvia vai ei?

Joillekin migreenistä kärsiville kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat ovat myrkkyä, joillakin vahva kahvi puolestaan lievittää kohtauksia.

10. Täydennä ruokavalio

Kun oireita aiheuttavat ruoka-aineet on karsittu, on tärkeää korvata ne jollakin muulla. Valitse kunkin karsimasi ruoka-aineen tilalle jotakin samasta ruokaryhmästä: banaanin tilalle marjoja, kovan juuston tilalle raejuustoa, kalasäilykkeen tilalle tuoretta kalaa jne.

11. Lääkkeetön estohoito

Lääkkeetön hoito vaatii aikaa ja sitoutumista, mutta osa hoidoista toimii varsin hyvin. Parhaat tulokset on saatu biopalaute- ja rentoutushoidoilla: Päänsäryt ovat vähentyneet ja heikentyneet voimakkuudeltaan 30–80 prosenttia kahdella kolmesta potilaasta, ja hoidon teho on säilynyt 1–5 vuoden ajan.

12. Vaihtoehtohoidot

Tutkimustulokset vaihtoehtohoitojen toimivuudesta ovat ristiriitaisia, mutta käytännössä moni etsii ja myös löytää niistä apua. Migreeniin voi kokeilla ainakin akupunktiota, ayurvedaa, kuppausta, vyöhyketerapiaa, shiatsua, hypnoosia ja hermoratahierontaa, joista jokaisella on omat tyytyväiset käyttäjänsä.

13. Apua lisäravinteista?

Useissa tutkimuksissa on havaittu magnesiumin lieventävän migreenikohtauksia. Muita ravintolisiä, joista saattaa olla apua, ovat riboflaviini eli B2-vitamiini, B12-vitamiini, päivittäinen kalaöljykapseli sekä ubikinoni. Muista aina ravintolisiä käyttäessäsi noudattaa annettuja saantisuosituksia tai tarkistaa annostus migreeninhoitoon perehtyneeltä lääkäriltä.

14. Melatoniinia?

Apua voi saada myös unettomuuden hoidossa käytetystä melatoniinista. Melatoniini on elimistön tuottama luonnollinen hormoni, joka säätelee muun muassa vuorokausirytmiä.

15. Löydä oma kohtauslääkkeesi

Kukaan ei tunne migreeniä niin kuin migreenipotilas itse. Migreeniaiheisilla keskustelupalstoilla on huima määrä erilaisia kikkoja, joiden avulla ihmiset taltuttavat kohtauksia hyvällä menestyksellä. Kaikki ei toimi kaikille, mutta onneksi valinnanvaraakin löytyy: kuppi mustaa kahvia, lasillinen tuorepuristettua greippimehua, tölkki energiajuomaa, nenäonteloiden huuhtelu nenäkannulla, mesiangervo-, timjami- tai rosmariinihauduke, kuuma limetillä maustettu kurkumavesi, avantouinti, seksi…

16. Anna tuoksun hoitaa

Usko tai älä, mutta moni saa kohtaukseen apua aromaterapiasta. Tipauta aromaterapialyhtyyn laventeli- tai piparminttuöljyä tai hiero piparminttuvoidetta ohimoille, niskaan ja otsaan. Myös vahva mentholin tuoksuinen flunssavoide saattaa auttaa. Raikas tuoksu lievittää myös pahoinvoinnin tunnetta.

17. Rauhoita mieli

Erilaiset rentoutustekniikat ovat tutkitusti toimiva tapa lievittää migreeniä. Meditaatio auttaa kohtauksen yli ja lievittää myös oireita. Pelkkä rentoutuminenkin saattaa auttaa.

18. Muista hengittää

Osaatko rauhallisen palleahengityksen, jota käytetään esimerkiksi joogassa? Hengitä rauhallisesti sisään samalla, kun lasket seitsemään. Laske sen jälkeen seitsemään samalla, kun pidätät hengitystä. Hengitä ulos, jälleen laskien seitsemään.

19. Kokeile kylmää…

Kokeile urheiluvammoihin käytettävää kylmägeeliä tai geelillä täytettyä kylmäpakkausta niskassa tai otsalla. Apuvälinekaupoissa myydään kylmägeelillä täytettyjä migreenipäähineitä, jotka samalla peittävät silmät ja takaavat täydellisen pimeyden.

20. … tai kuumaa

Joskus päänsärkyä helpottaa höyryävän kuuma kylpy tai suihku. Jos oireet lievittyvät lämpimässä, voit myös lämmittää saunan ja tehdä lauteilla niska- hartiaseudun syvävenyttelyn.

Lähteet ja lisätietoja:
Migreeni.org
Duodecim 2008. Migreenin käypä hoito –suositukset.
Relievemigraineheadache.com
Headaches.org

Teksti: Nina Sarell

X