Hyvinvointi

Mitä osteopatia on?

Teksti:
Anna.fi

Osteopaattisen kokemukseni jälkeen päätin ottaa paremmin selvää, minkälaista hoitoa olin saanut ja mihin tekniikka perustui.

Osteopatia

Osteopatian historiaa

Osteopaattinen hoito kehitettiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1874 ja se onkin kaikkein vanhin manipulaatiomenetelmä. Osteopatian isänä pidetään Andrew Stilliä, jonka oppilas John Martin Littlejohn toi hoitomuodon Eurooppaan 1900-luvun alkupuolella. Suomessa ensimmäinen hoitokoulutus aloitettiin vuonna 1988. Vuonna 1994 klassisesta osteopatiasta tuli sosiaali- ja terveysministeriön Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen hyväksymä ja rekisteröimä hoitomuoto. Suomessa vaaditun koulutuksen saaneet osteopaatit voivat ainoastaan käyttää nimikettä ”koulutettu osteopaatti D.O.”.

Mihin hoitomuoto perustuu?

Osteopaatti tarkastelee ihmistä kokonaisuutena; hän haluaa etsiä kehon heikoimman kohdan ja korjata sen toimimaan jälleen osana kehoa. Hoidon tavoitteena on palauttaa kehon normaali liikkuvuus, koordinaatio ja ryhti. Kehon eri osat pyritään saamaan toimimaan mahdollisimman hyvin yhteistyössä toistensa kanssa. Samalla myös elimistön hermotoiminta ja verenkierto toimii optimaalisesti.

Lantiota pidetään osteopatiassa kehon perustana ja tukipohjana, jonka väärät asennot aiheuttavat kompensaatiomuutoksia eli ryhtihäiriöitä. Kehon yhden osan kiertyessä sen toiset osat kompensoivat liikettä kiertymällä vastakkaiseen suuntaan. Samalla tästä aiheutuu selkä-, niska ja raajanivelten vaivoja.

Millaisia hoitotekniikoita?

Hoidossa on keskeistä rytmisyys ja pitkällä vipuvarrella tuotettu pehmeä voima. Osteopaatti käyttää kehon tai raajan painoa yhdistettynä erilaisiin liikkeisiin. Tekniikoista käytetään myös erilaisia pehmytkudostekniikoita, vatsan alueen hoitoja, erilaisia kallotekniikoita sekä mobilisaatio-, artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita.

Itse hoitokerta koostuu haastattelusta, tutkimisesta sekä hoidosta. Hoito pohjautuu osteopaattiseen diagnoosiin ja asiakaalle annetaan neuvoja myös itsehoitoon. Hoito sovelletaan aina tapauskohtaisesti ja näin se sopii kaikille lapsista vanhuksiin.

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 29.12.2004
Lähteet: Klassinen osteopatia -esite / Suomen Osteopatialiitto ry

X