Hyvinvointi

Paasto tekee hyvää

Teksti: Anna.fi

Paasto saattaa helpottaa ruokaremontin aloittamista. Hyvin toteutettu mehupaasto tekee terveelle ihmiselle aika ajoin hyvää. Ylimääräiset nesteet poistuvat kudoksista, ja suoliston ärtyneet limakalvot saavat levätä. Myös veren rasva-arvot alenevat, kun keho polttaa reservejä.

Paasto

Paasto ei ole on/off -hoitoa, vaan siihen laskeudutaan vähitellen. Ruokavaliota kevennetään 2-3 päivän siirtymävaiheessa nauttimalla vain kasvisruokaa. Sokeria ja rasvaa vältetään. Kahvi, alkoholi ja tupakointi ovat kiellettyjä. Aloituspäivänä suoli tyhjennetään laksatiivien avulla perusteellisesti. Suolistoa voi siivota pellavansiemenlimalla jo ennen paastoa. Myös apteekeista saatava glaubersuola veteen tai mehuun sekoitettuna vauhdittaa suolen toimintaa.

Mitä juodaan?

Mehupaastossa nautitaan ainoastaan nesteitä, mutta vesipaasto on kielletty. Päivittäin juodaan kolmisen litraa nesteitä, mistä vettä saa olla noin kolmannes. Kasvisliemiä ja sokeroimattomia tuoremehuja voi suoda itselleen 4-5 desilitraa, ja lisäksi litran verran mietoa yrttiteetä. Luontaistuotekaupat myyvät paastopaketteja, joiden ohjeita noudattaen paasto sujuu mutkattomasti.

Paaston päättäminen vaatii taitoa. Kiinteään ruokaan palataan asteittain muutaman päivän aikana; palautumisvaiheen pitää olla noin kolmannes koko paaston kestosta. Ensin voi syödä pienen annoksen puuroa, vihanneskeittoa, raasteita tai hedelmää. Totutteluun kuuluu kuitupitoinen ravinto, jotta suoli saadaan uudelleen toimimaan.

Mihin auttaa?

Paasto ei ole laihdutuskeino, mutta se saattaa ohjata laihduttavaan ja terveelliseen ruokaremonttiin. Se herkistää haju- ja makuaisteja, ja siksi suolainen ja rasvainen ruoka lakkaa usein maistumasta. Ensimmäistä paastoa suunnitellessa on syytä neuvotella lääkärin kanssa, sillä esimerkiksi sokeriarvot ja verenpaine pitää tarkistaa. Diabetes on ehdoton este, ja syömishäiriöön altistumista on osattava varoa.

Lue lisää:
Rauli Mäkelä, Hoida luonnollisesti itseäsi. Luontaishoito-opin perusteet. WSOY, 1997.

Teksti: Irma Heydemann

X