Hyvinvointi

Ranskattaret eivät liho -dieetti – Löydä terveellisen syömisen ja herkuttelun tasapaino

Teksti: Anna.fi

Mireille Guilianon kirjaan Ranskattaret eivät liho perustuva elämäntapa on omalla tavallaan hyvin hurmaava keino hallita painoa. Filosofian perusajatus on, että määrän sijasta tulisi keskittyä laatuun: tavoitteena on siis tasapainon löytäminen syömisen ja siitä saatavan nautinnon välillä.

Syö säännöllisesti jotain pientä

Guiliano kehottaa välttämään pakkomielteistä suhtautumista syömiseen ja laihduttamiseen ja syömään sen sijaan pieniä annoksia säännöllisesti, kävelemään tai harrastamaan muuta hyötyliikuntaa sekä juomaan paljon vettä.

Ranskatarten tapa suhtautua syömiseen sisältää neljä vaihetta. Ennen ensimmäistä vaihetta olisi hyvä kuitenkin aloittaa viikonlopun kestävällä tehostartilla, jonka aikana nautitaan vain ”taikapurjokeittoa”.

Ensimmäinen vaihe on kolme viikkoa kestävä ruokapäiväkirjan pitäminen. Se toimii herätyksenä ja auttaa tunnistamaan omat heikkoudet syömisessä.

Toinen vaihe vie kuukaudesta kolmeen ja sen aikana ohjataan niin suhtautumista ruokaan kuin varsinaisia ruokiakin ranskalaisempaan suuntaan – eli opetellaan nauttimaan laadusta ennemmin kuin määrästä. Ne epäterveelliset herkut, joita ilman voi edes yrittää elää, jätetään pois, ja muitakin paheita yritetään harrastaa vähemmän kuin aikaisemmin.

Kolmas vaihe on kutakuinkin samanlainen kuin toinenkin. Kun suhde syömiseen ja omiin herkkuihin on tasapainottunut, voi taas syödä mitä vain, kuitenkin aiempaa kohtuullisempia määriä. Ranskatarten elämäntapa on täynnä hauskoja, mutta varsin toimivia nyrkkisääntöjä: ”Jos sinulla ei ole aikaa istua alas siksi aikaa kun syöt, älä syö.” ”Jos et jaksa jälkiruokaa, olet syönyt liikaa.”

Neljännessä vaiheessa pitäisikin olla jo tavoitepainossa. Voit jatkaa loppuelämäsi samaan tapaan, nauttimalla ruoasta kuin ranskattaret ikään.

 • Ruokapaheiden tunnistaminen ja välttäminen johtaa laihtumiseen.
 • Nälkää ei tarvitse nähdä, mutta ylensyöntiä pitää välttää.
 • Perusfilosofia: ”Syö parasta, mitä kulloinkin on saatavana, esimerkiksi sesongin vihanneksia ja hedelmiä.”

Kesäinen Menu du Jour Mireille Guilianon tapaan

 • Aamiainen: viipale juustoa, 1 dl mysliä mustikoiden kera ja kahvia tai teetä tai vaihtoehtoisesti vain annos maagista aamiaiskermaa
 • Lounas: voileipä, jonka täytteenä on pekonia, tomaattia ja lehtisalaattia, 2 1/2 dl vadelmia ja joku kaloriton juoma (esim. vettä)
 • Päivällinen: grillattua rosmariinikananpoikaa, fenkoligratiini, rucolasalaatti, grillatut persikat sitruunatimjamin kera, lasillinen valko- tai punaviiniä (ohjeet edellä mainittuihin löytää Ranskattaret eivät liho -kirjasta s. 121) 

Dieetin plussat

 • Taustateoria toimii: mitä energiapitoisempaa ruoka on, sitä pienempi annos kannattaa ottaa.
 • Perustuu sallivalle asenteelle; mitään ei kielletä täysin.
 • Psykologinen lähestymistapa painonhallintaan kalorien laskemisen sijaan saattaa osoittautua toimivaksi. Oman kehon ja nälkäviestien kuunteleminen sopii jopa kaikki konstit kokeilleelle.
 • Voisi toimia taustafilosofiana myös johonkin muuhun ruokateoriaan yhdistettynä.

Dieetin miinukset

 • Ruoka-aineet voivat osoittautua ongelmallisiksi. Suoraan torikauppiailta ostaminen ei ole aina mahdollista ja muutenkin tuoreiden ja herkullisten, lähellä tuotettujen hedelmien ja vihannesten kanssa on Suomessa vähän niin ja näin.
 • Jos painonhallinta olisi yhtä helppoa kuin Ranskattaret eivät liho -teoria antaa olettaa, huomattavasti useampi olisi jo tavoitepainossaan.

Lue lisää:
Ranskattaret eivät liho
Ranskattaret eivät liho keittokirja
Mireille Guiliano

X