Ravinto

Kaupan laskiaispullat makutestissä – voiton ratkaisi täytteen määrä

Hillolla vai mantelimassalla? Anna.fi:n laskiaispullien makutestissä voiton vei mantelitäytteinen pulla. Raati ei kuitenkaan ollut täysin yksimielinen voittajasta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Hilppa Alanko

Jos haluaa laskiaispullansa näyttävän näin upealta, kannattaa luottaa taitavaan leipuriin kaupan pullahyllyn sijaan.

Hillolla vai mantelimassalla? Anna.fi:n laskiaispullien makutestissä voiton vei mantelitäytteinen pulla. Raati ei kuitenkaan ollut täysin yksimielinen voittajasta.

Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla, jonka nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaisena on perinteisesti nautittu tuhdista ruoasta, jonka voimalla jaksetaan tehdä töitä pääsiäiseen saakka.

Harva nykysuomalainen yhdistää laskiaisen paaston alkuun, mutta herkutteluperinne elää yhä. Monissa kodeissa laskiainen merkitsee mäenlaskun ohella lähinnä sitä, että nyt niitä ihania kermapullia saa taas.

Laskiaispullat rantautuivat Ruotsista Suomeen 1800-luvulla, jolloin varakkaampi väki nautti laskiaispullansa mantelimassatäytteellä, kun taas köyhempi väestö tyytyi tavalliseen pullaan ja kuumaan maitoon.

Nykyisin laskiaispullista nautitaan paitsi mantelimassalla ja hillolla, myös nutella-täytteellä.

Ahkerimmat leipurit valmistavat perinteiset laskiaispullat itse, mutta muiden onneksi laskiaispullia saa myös lähimarketeista.

Annan makuraati arvioi viisi erilaista kaupan laskiaispullaa.

Marian Konditorian laskiaispulla mantelikermalla: 2/5

Marian konditorian laskiaispulla mantelitäytteellä.

Marian Konditorian mantelikermalla täytetty laskiaispulla ei vakuuttanut raatilaisia. Se, ettei pullassa ollut selkeää mantelitäytettä vaan manteli oli yhdistetty kermavaahtoon, herätti hämmennystä.

”Tylsä ulkonäkö, näyttää sämpylältä.”

”Suloinen, pieni ja pyöreä pulla.”

”Mantelimassa hukassa, vaikka maistuukin.”

”Onko manteli yhdistetty kermavaahtoon?”

”Pulla on ihan hyvä. Siinä on sopivan kiinteä rakenne.”

Erityistä: Todella makea pulla, joka sopii sokerihiirelle.

Hinta/kahden pullan pakkaus: 3,99 € (K-Citymarket)

Marian Konditorian laskiaispulla hillotäytteellä: 2/5

Marian konditorian laskiaispulla hillotäytteellä.

Marian Konditorian hillotäytteinen pulla näytti arvioitsijoiden silmiin tylsältä. Kiitosta pulla keräsi hyvänmakuisesta vadelmahillosta. 

”Näyttää hampurilaiselta. Kuin Hesen burgeri.”

”Aneeminen, vaalea pulla. Ei houkuttele.”

”Pulla on kova ja kuivahko. Vadelmahillosta pisteet!”

”Onko tässä vadelmahilloa? Tämä on pullista eniten sellaisen laskiaispullan makuinen, johon olen itse tottunut. Mutta jotain jäi puuttumaan. Kosteus?”

”Maistuu paremmalta kuin näyttää. Hillo on hyvää ja kerman makeus sopiva.”

Erityistä: Yksi raatilaisista äänesti pullan testin parhaimmaksi.

Hinta/kahden pullan pakkaus: 3,99 € (K-Citymarket)

Fazerin laskiaispulla mansikkahillolla: 3/5

Farerin mansikkahillolla täytetty laskiaispulla miellytti kuohkealla rakenteellaan. Kritiikkiä pulla sai liian makeasta mansikkahillosta.

”Tomusokerikuorrutus on kiinnostava, herkullinen erikoisuus.”

”Paras pulla: ei höttö eikä liian kuiva.”

”Näistä pullista kaikkein mehevin ja kostein.”

”Miksi mansikkahilloa? Vadelmaa sen olla pitää. Ja missä kardemumma?”

”Sopivassa suhteessa täytettä ja pullaa, mutta hillo on äklömakeaa.”

Erityistä: Eräälle raatilaiselle tuli pullan kotikutoisesta ulkonäöstä mummola mieleen.

Hinta/kahden pullan pakkaus: 3,49 € (Valintatalo)

Leivon laskiaispulla manteli-kermatäytteellä: 3/5

Leivon leipomon laskiaispulla.

Leivon Leipomon mantelitäytteinen laskiaispulla näytti kauniilta ja houkuttelevalta. Pisteitä vähensi pullan kuiva rakenne. 

”Kauniin ruskea pulla. Mantelilastut päällä ja kauniisti pursotettu kermavaahto miellyttivät silmää.”

”Plussaa mantelimassasta, mutta melko vähän täytettä.”

”Näytti kuivalta ja oli kuiva.”

”Paras testin pullista.”

”Kiva kardemummainen pulla, mutta persoonaton kokonaisuus.”

Erityistä: Runsaasti kermaa.

Hinta/kahden pullan pakkaus: 3,49 € (K-Citymarket)

Fazerin laskiaispulla mantelimassalla: 4/5

Fazerin laskiaispulla mantelimassalla.

Fazerin mantelimassatäytteinen pulla sai raadilta parhaimmat pisteet. Pulla maistui aidolta ja mantelimassaa oli reilusti. Täysin yksimielisesti pulla ei kuitenkaan voittanut makutestiä, sillä osa piti sitä mauttomana. 

”Kaunis ja perinteinen pulla.”

”Tuoreen näköinen pulla. Kerma on mukavan ilmavaa ja täytettä on riittävästi.”

”Paljon mantelimassaa keskellä, oikeat ainekset maistuvat.”

”Pulla on mauton ja kuiva. Kermaa on vähän.”

”Täydellinen, mehevä. Sopivassa suhteessa kaikkea.”

Erityistä: Isokokoinen pulla, jossa mantelit maistuvat sekä kuorrutuksessa että täytteessä.

Hinta/kahden pullan pakkaus: 2,89 € (Alepa)

Lähteet: Ruokatieto yhdistys, Suomalaisen kirjallisuuden seura

Lue myös:

Nutellapulla ja laskiaiskranssi – onko näistä perinteisen laskiaispullan haastajiksi?

Resepti: Perinteiset laskiaispullat

Resepti: Gluteeniton laskiaispulla

Resepti: Laskiais-menu

Runebergintorttu vai laskiaispulla – kumpi on suomalaisten suosikki? 

X