Syyllisyys, huono itsetunto ja stressi – 6 syytä, miksi nainen ei nauti seksistä
Seksielämä

6 syytä, miksi nainen ei nauti seksistä

Etkö nauti seksistä niin paljon kuin toivoisit? Listasimme 6 asiaa, jotka voivat estää naisen seksuaalisen nautinnon.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: 123rf

1. Esileikki jää liian lyhyeksi

Hekumallinen nautinto lakanoiden välissä on mahdollista ainoastaan, kun seksiin on valmis niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jotta naisen on mahdollista saavuttaa orgasmi, täytyy kehossa tapahtua sitä ennen monia asioita kiihottumisen seurauksena: emättimen kostuminen, häpyhuulten leviäminen ja klitoriksen sekä rintojen paisuminen. Kun kiihottuminen jatkuu tarpeeksi pitkään, rintojen ja sukuelinten alue alkaa punoittaa kiihtyneen verenkierron seurauksena ja häpyhuulet leviävät entisestään kuin ilmoittaen, että keho on valmis yhdyntään.

Naisen vartalo siis osaa kyllä kertoa, milloin se olisi valmis yhdyntään, mutta usein akti ehtii alkaa ennen tuon piste saavuttamista. Jos kehosi tarvitsee lisää esileikkiä, kerro se kumppanillesi. Muuten seksuaalisen nautinnon maksimoiminen on mahdotonta. Esileikki ei ole vain jotain, mistä naiset pitävät. Naiset tarvitsevat sitä.

Lue myös: Esileikki – Näin saat enemmän nautintoa seksistä

2. Seksistä tulee syyllinen olo

Aivot ovat tärkein sukupuolielin. Jos aivot eivät halua seksiä, on erittäin harvinaista, että kehokaan sitä haluaisi. Kyvyttömyys nauttia täysipainoisesti seksistä voi johtua aiemmista huonoista seksikokemuksista tai vuosisatoja vanhoista ajatusmalleista ja myyteistä, joita naisen seksuaalisuuteen on liitetty.

Seksin harrastamiseen voi liittyä syyllisyyttä ja häpeää, jos sinulla on seksiin liittyviä traumoja tai sinulle on tahallaan tai tahattomasti viestitetty, että sinun ei tule haluta seksiä tai nauttia siitä. Syyllisyyden ja häpeän tunteet ovat kuitenkin opittuja, joten niistä on mahdollista myös opetella eroon. Tarvittaessa kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen. Kun seksiin liittyvistä negatiivisista tunteista pääsee irti, voi seksin harrastamisesta löytää aivan uudenlaisen nautinnon.

Lue myös: Naisen seksuaalinen haluttomuus

3. Seksikumppanisi ei kiinnosta sinua

Jos et nauti seksistä, saattaa asiaan olla hyvin yksinkertaiselta kuulostava selitys: et ole kiinnostunut ihmisestä, jonka kanssa seksiä täytyisi harrastaa. Syitä voi olla lukemattomia. Kenties kumppanisi on itsekäs rakastaja tai toivoisit häneltä erilaisia otteita sängyssä. Jotta tilanne voisi muuttua, kerro avoimesti partnerillesi, mitä kaipaat ja toivot.

Voi myös olla, että olet tiedostamatta kumppanillesi vihainen tai loukkaantunut jostain. Kun et pysty nauttimaan seksistä haluamallasi tavalla tai kärsit haluttomuudesta, tarkastele suhdettasi. Liittyvätkö parisuhteesi muut ongelmat siihen, että et koe seksielämäänne tyydyttävänä? Kun parisuhteeseen panostetaan, saattaa myös seksielämä alkaa kukoistaa.

Lue myös: 7 vinkkiä parempaan seksiin – Näin elvytät pitkän parisuhteen

4. Sinulla on huono itsetunto

Photoshopin ja Instagram-filttereiden aikakaudella ei aina ole helppoa tuntea itseään upeaksi. Jos et ole tyytyväinen omissa nahoissasi, se vaikuttaa varmasti kykyysi nauttia seksistä.

Jos sinulla on huono itsetunto ja kehonkuvasi on negatiivinen, täytyy asiaa työstää makuuhuoneen ulkopuolella. Et voi olettaa, että kumppanisi saa sinut tuntemaan olosi arvokkaaksi. Sinun on ensin itse opittava rakastamaan itseäsi.

Lue myös: Huono itsetunto? Näin voit treenata itsellesi paremman itsetunnon

5. Olet stressaantunut

Orgasmi on loistava keino lievittää stressiä, mutta stressi voi tehdä tuhoa halukkuudelle ja seksistä saatavalle nautinnolle. Stressaantuneena orgasmin saaminen voi olla tavallista vaikeampaa ja kynnys lemmenleikkien aloittamiseen saattaa nousta korkeaksi. Jotta stressi ei saisi otetta seksielämästäsi, olisi tärkeää löytää positiivisia tapoja stressin lievittämiseen.

Lue myös: Stressi sairastuttaa – katkaise unettomuuden kierre

6. Nautinnolle on lääketieteellisiä esteitä

Hormonitoiminnan muutokset, lääkkeet ja erilaiset sairaudet saattavat aiheuttaa kiihottumis- ja orgasmivaikeuksia sekä muutoksia halukkuudessa. Jos epäilet, että seksuaalisen nautintosi tiellä voi olla lääketieteellinen este, kannattaa asiasta keskustella gynekologin tai lääkärin kanssa.

Lue myös: Miksi seksi ei suju? 20 yleisintä syytä

Lue lisää:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan
Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?
Nämä 9 yllättävää asiaa voivat viedä seksihalusi

Lähteet: GoodTherapy.org, The Huffington Post, WebMD

X