Ihmiset ja suhteet

Erogeeniset alueet eli kumppanin kuumat paikat - 10 kysymystä

Teksti:
Eija Niemeläinen

Rakastavaiset voivat lisätä nautintoaan tekemällä tutkimusmatkan omille ja kumppanin kuumimmille paikoille.

Kumppanin kuumat paikat

1. Mikä on kosketukselle herkkä eli erogeeninen alue?

Erogeeniset alueet ovat kehossa sijaitsevia kohtia, jotka reagoivat voimakkaasti kosketukseen ja hyväilyyn. Niissä on paljon sensorisia hermopäätteitä, ja esimerkiksi seksuaalinen kiihottuminen lähtee liikkeelle ja voimistuu näiden alueiden koskettelemisesta ja hyväilystä. Erogeenisen alueen koskettamiseen liittyy positiivinen odotus siitä, että jotain kivaa on tapahtumassa.

2. Missä ne sijaitsevat?

Naisen vartalon kosketusherkkiä alueita ovat sukuelimet, rinnat, niska, kaula, hartiat, reisien sisäpinnat, välilihan ja peräaukon seutu, varpaat ja sormet. Naisen erogeenisin alue on klitoris, siinä on noin 8 000 hermopäätettä.

Miehen herkimmät alueet ovat sukuelimet, nännit, niska, kaula, hartiat, reisien sisäpinnat, välilihan ja peräaukon seutu, varpaat ja sormet. Miehen erogeenisin alue on peniksen pää, siinä on noin 4 000 hermopäätettä.

Ihmiset ajattelevat tiedostamatta tai tietoisesti, että vain ”varmojen paikkojen” hyväily herättää seksuaalisen halun. Totuus on kuitenkin se, että koko ihmiskeho on sukupuolisesti herkkää aluetta ja että suurin erogeeninen alue ihmisellä ovat oikeastaan aivot.

3. Herkistävätkö hormonit kosketukselle?

Kun kumppanukset koskettavat toisiaan, erittyy hellyyshormoni oksitosiinia. Oksitosiini herkistää ihon kosketukselle ja naisilla esimerkiksi liukastaa emättimen valmiiksi yhdyntää varten. Oksitosiini vaikuttaa myös tunteisiin, se saa rakastavaiset tuntemaan hellyyttä ja yhteenkuuluvuutta toisiaan kohtaan.

Naisen seksuaalinen halukkuus vaihtelee kuukautiskierron aikana. Munasolun irtoamisen aikaan estrogeenitaso kohoaa, jolloin naisen seksihalut ovat korkeimmillaan. Miehen seksuaalista mielenkiintoa ja seksuaalista suorituskykyä määrittelee testosteroni.

4. Miten kuumia alueita tulisi koskettaa?

Kumppanin koskettelu kannattaa aloittaa hitaasti, kumppania kuunnellen ja arvostaen. Erogeenisia alueita voi herätellä hieromalla, hipaisemalla, nuolemalla, näykkimällä, läpsyttelemällä, suutelemalla ja vaikka puhaltamalla. Hyväiltäviin kohtiin voi levittää hyvänmakuista tai -tuoksuista öljyä. Kannattaa välttää liian rajuja tai yllättäviä liikkeitä, sillä ne saattavat aiheuttaa puolustusreaktion ja seksuaalisen kiinnostuksen lopahtamisen.

5. Mitä kiihottuessa tapahtuu?

Seksuaalisesti kiihottava kosketus kohdistuu sukupuolielinten alueelle. Kiihottumisen aikana vapautuu hermovälittäjäaineita, jotka naisella saavat ensimmäisenä aikaan emättimen verisuonten sileiden lihaksien rentoutumisen. Tämän seurauksena valtimot laajenevat, verenvirtaus emättimessä lisääntyy ja emätin kostuu. Miehen kiihottuessa peniksen verisuonet laajenevat ja sen verenkierto lisääntyy. Tällöin peniksen veriontelot täyttyvät ja penis kasvaa.

6. Lisääkö kumppanin koskettelu nautintoa?

Kaikki koskettaminen tekee kehosta kosketusherkemmän eli erogeenisemman. Naiset saattavat monasti luulla, että mies on heti valmis seksiin, mutta todellisuudessa miehetkin nauttivat siitä, että heitä pidetään hyvänä ja kosketaan. On oikeastaan loukkaavaa miehiä kohtaan ajatella, ettei näin olisi. Halunsa koskettaa ja tulla kosketetuksi kannattaa kuitenkin sanoa ääneen.

7. Parantaako itsetyydytys nautintoa?

Itsetyydytyksellä on tärkeä rooli omaan kehoon tutustumisessa. Sen avulla oppii tietämään, millaisia tuntemuksia kehon eri osien koskettelu aiheuttaa. Itseään voi tunnustella ja kokeilla sukuelimiin pyörittäviä, hiveleviä tai hankaavia liikkeitä omin sormin, käsin tai jonkin apuvälineen kanssa. Liukasteiden käyttö tekee itserakastelusta hellempää ja pehmeämpää.

Monet pitävät itsetyydytystä hävettävänä tai likaisena, mutta näihin lapsuudessa opittuihin tunteisiin ei ole mitään aihetta.

8. Miten kertoa kumppanille toiveistaan?

Seksiin liittyvistä toiveista ja tarpeista puhuminen on monille yllättävän vaikeaa. Jotta kumppanit tuntisivat olonsa luonteviksi toisiaan hyväillessään, heidän olisi hyvä kyetä puhumaan mieltymyksistään ja myös siitä, mikä ei tunnu hyvältä. Toisen tarpeiden ja toiveiden tietäminen ja toteuttaminen lisää molempien seksuaalista nautintoa ja ehkäisee rakastelun muuttumista suoritukseksi. Näistä asioista kannattaa keskustella yleensä pystyasennossa.

9. Voiko kosketuksesta kieltäytyä?

Seksistä tai seksuaalisesta kosketuksesta voi parisuhteessakin kieltäytyä. Kumppanin on syytä tiedostaa, että kyseessä ei välttämättä ole emotionaalisen tai henkisen yhteyden heikkeneminen. Syynä lyhytaikaiseen haluttomuuteen voivat olla esimerkiksi väsymys, suru tai lasten huolet.

10. Muuttuuko kosketuksen tarve iän myötä?

Kosketus on ihmiselle elintärkeää, eikä sen tarve vähene ikääntyessä. Vaikka kehossa tapahtuu ikääntyessä monia muutoksia, seksuaalinen halukkuus ja kyky nautintoon eivät katoa minnekään. On kuitenkin totta, että ikääntyessä läheisyyden merkitys korostuu ja esimerkiksi yhdyntä ja orgasmi eivät ole niin merkittäviä asioita kuin nuorempana.

Lähteet: Kari Heusala: Miehen seksuaalisuus. Like 2003.
Kari Heusala: Naisen orgasmi. Like 2008.
Jorma Palo, Leena-Maija Palo: Rakkaudesta seksiin. Wsoy 1999.
Teija-Liisa Ranta: Naisen nautinto. Minerva 2008.
Asiantuntijana seksuaali- ja pariterapeutti Teija-Liisa Ranta

X